Fondatel-Lecomte
01:42
10-12-2018

Belgische gieterij trekt kaart van innovatie

De gieterij-industrie heeft door de jaren heen een onmiskenbare evolutie doorgemaakt. Zo ook Fondatel-Lecomte, de gekende Belgische wegenisgieterij. Sinds de overname door de groep Bremhove trekt het bedrijf voluit de kaart van innovatie. Dit uit zich in de robotisering van het productieproces én in productinnovaties zoals de nieuwe geluiddempende straatkolk PLOD. 

Heel wat rijwegdeksels, straatkolken, roosters, rioolmonden… op onze wegen dragen vandaag de stempel van Fondatel-Lecomte, de Belgische gieterij die al sinds de jaren vijftig actief is in ons land. Eerst in Herne als het familiebedrijf Fondatel, later werd het Fondatel-Lecomte. Sinds 2008 is Fondatel-Lecomte in handen van de rond de West-Vlaamse ondernemer Joris Ide. 

“In Andenne is onze eigenlijke gieterij gevestigd”, vertelt Philippe Dekeyser, commercieel directeur bij Fondatel-Lecomte. “Vanuit de productiesite vertrekken alle bruut gegoten stukken naar onze tweede vestiging in Seneffe, waar de afwerking gebeurt. Ons bedrijf en de sector in zijn geheel hebben sinds de start van Fondatel een ingrijpende evolutie gekend. In de beginjaren was gietijzer gietijzer, en daarmee was de kous af. Er was nog geen sprake van rioolbeheerders of controlerende organismen zoals COPRO. Ook de werkomstandigheden waren toen heel anders dan nu. Vandaag is Fondatel-Lecomte een modern bedrijf waar hightech steeds meer de bovenhand neemt. Onze positie als marktleider kunnen we niet voor niets tot op heden handhaven. De overname door Bremhove heeft ons bedrijf op deze nieuwe koers gezet. ” 

Fondatel-Lecomte
De gieterij van Fondatel-Lecomte is gevestigd in Andenne.

Robotisering
De toenemende automatisering in de bouwsector is een trein die Fondatel-Lecomte allerminst gemist heeft. In de gieterij in Andenne zijn vandaag zes robots aan de slag. “Het gaat om robots die enerzijds de gegoten stukken sorteren, en anderzijds het slijpwerk voor hun rekening nemen”, vertelt Philippe Dekeyser. “Tijdswinst is hier de voornaamste drijfveer. Slijpen kan met de robot dubbel zo snel als manueel. Een computer is daarenboven veel nauwkeuriger dan de menselijke hand. En niet te vergeten: we sparen ook heel wat manutentie uit want onze werknemers hoeven de zware stukken niet meer te verplaatsen.” 

Fondatel-Lecomte
Robots staan in voor onder meer het slijpwerk en het sorteren van de gegoten stukken.

Productinnovaties
Naast een omslag naar robotisering om het productieproces te optimaliseren, zet Fondatel-Lecomte permanent in op de verbetering van zijn producten. Het bedrijf heeft zopas een nieuwe straatkolk geïntroduceerd, de geluid- en trillingsdempende PLOD, open draaiend tegen het verkeer in. “Zoals het hoort”, zegt Philippe Dekeyser. “Een straatkolk was gemaakt om in een greppel te liggen en was niet ontwikkeld om veel verkeer te kunnen dragen. Wegens kostenbesparende maatregelen – en om esthetische redenen – is men de roosters meer en meer in het midden van de straat gaan leggen, met lawaaioverlast voor de omwonenden tot gevolg. Daarom hebben wij een rooster op de markt gelanceerd met EPDM-rubber verwerkt in het onderstel, in de uitsparingen waarop het rooster steunt.” 

Nog een innovatie die Fondatel-Lecomte onlangs in de markt zette, is het zelfnivellerende AtlasS-wegenisdeksel. Dit wegenisdeksel is regelbaar in hoogte en nivelleert zichzelf in de toplaag.     

Tekst en beeld | Liesbeth Verhulst
Uitgelichte afbeelding: 
Fondatel-Lecomte lanceert de geluid- en trillingsdempende straatkolk PLOD, met EPDM-rubber verwerkt in het onderstel. 

GROND/WEG/WATERBOUW partners

GresGemeenschapscentrum