Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
BENOR-certificaat voor hydraulische bindmiddelen voor de wegenbouw

BENOR-certificaat voor hydraulische bindmiddelen voor de wegenbouw

Producenten van hydraulische bindmiddelen voor de wegenbouw kunnen binnenkort aanspraak maken op een BENOR-certificaat. Certificeringsorganisme BE-CERT leidt de realisatie van het nieuwe schema in goede banen. “Er was een groot draagvlak om deze hydraulische bindmiddelen onder BENOR te certificeren en ook de overheid was vragende partij”, aldus Caroline Ladang, directeur van BE-CERT.

De behandeling van grond waarbij verhoogde en duurzame mechanische eigenschappen verkregen worden, wordt ‘grondstabilisatie’ genoemd. Een behandelde grond kan dankzij zijn nieuwe en aangepaste eigenschappen verwerkt worden in een stabiele aanvulling, een draagkrachtig platform, een baankoffer of een structurele laag met hoge draagkracht. 

Naast kalk en cement zijn in de standaardbestekken ook de genormaliseerde hydraulische bindmiddelen voor wegenbouw opgenomen voor deze toepassingen. “Hydraulische bindmiddelen voor de wegenbouw hebben als voordeel ten opzichte van cement en kalk dat ze specifieker en met meer flexibiliteit op de eigenschappen van de te behandelen gronden kunnen afgestemd worden. De beoogde duurzame mechanische eigenschappen zijn essentieel voor de stabiliteit, dus het is evident dat de kwaliteitsgaranties van een even hoog moeten zijn,” vertelt Caroline Ladang.

BE-CERT

Caroline Ladang, directeur van BE-CERT.

 

Externe controle
De BENOR-certificatie voor hydraulische bindmiddelen voor de wegenbouw is een primeur. Caroline Ladang: “Hydraulische bindmiddelen voor de wegenbouw beantwoorden aan de Europese normen NBN EN 13282-1 en NBN EN 13282-2, waarvan de eerste geharmoniseerd is. Daaraan is een CE-markering van het AVCP niveau 2+ gekoppeld. Dat betekent enkel een productiecontrole (FPC), zonder externe controle op het product. Het externe toezicht op de productkwaliteit is net één van de grote meerwaarden van de BENOR-certificatie.”

Samenwerking overheden
De voordelen van BENOR-certificatie zijn volgens BE-CERT overduidelijk. “Niet alleen voldoet het uitvoerig gecontroleerde product aan de nodige normen, het certificaat biedt ook een kwaliteitsgarantie en bevestigt dat het product beantwoordt aan de eisen en geschiktheid voor de beschreven toepassingen. Voor de realisatie van het certificatieschema werkten we samen met de Vlaamse en Waalse overheden en de producenten. De certificatie staat op het punt gelanceerd te worden en bedrijven kunnen binnenkort een dossier indienen”, besluit Caroline Ladang.

BE-CERT

De BENOR-certificatie voor hydraulische bindmiddelen voor de wegenbouw is een primeur.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details