Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
BESIX zet uitdagingen om in kansen: “Leren omgaan met de nieuwe realiteit”
Met het Project Meir in Antwerpen waar BESIX een nieuw retailproject en een nieuwe campus voor KdG Hogeschool bouwt, de Polytoren in Gent en The Hive in Brussel heeft BESIX enkele mooie renovatieprojecten in uitvoering.

BESIX zet uitdagingen om in kansen: “Leren omgaan met de nieuwe realiteit”

De uitdagingen waarmee de bouwsector vandaag geconfronteerd wordt, zijn niet klein. De naweeën van de pandemie zijn nog voelbaar en zeker de prijsstijgingen ten gevolge van de oorlog in Oekraïne manifesteren zich aardig. Maar uitdagingen zijn er om aan te gaan. Multidisciplinair bouwspeler BESIX kijkt dan ook met veel goeie moed naar die ‘nieuwe realiteit’ en ziet vooral mogelijkheden en kansen. “Samenwerken, over de hele keten, wordt belangrijker dan ooit”, vertelt Mark Beyst, general manager bij BESIX Belgium-Luxemburg.

Actief sinds 1909, is BESIX Group over de jaren heen gegroeid tot een multidisciplinair bedrijf met een toonaangevende positie op verschillende markten: bouw, vastgoedontwikkeling en concessies. Mark Beyst: “In zijn totaliteit is en blijft de sector bijzonder uitdagend. Maar als een bepaalde markt het wat minder goed doet, is er wel een andere die floreert. En zo houden we dankzij onze brede spreiding alles in balans. Vandaag zijn bijvoorbeeld Australië en het Midden-Oosten een grote uitdaging, is Nederland back on track en blijft BESIX België uitblinken in stabiliteit. Geen uitschieters in negatieve of positieve zin, maar wel heel bestendig. Met dank aan een goede, hardwerkende equipe. Uiteraard moeten ook wij anticiperen op en rekening houden met de prijsstijgingen en leren omgaan met de nieuwe realiteit. Want voorlopig is er zeker nog geen herstel merkbaar op het vlak van prijzen.”

Mark Beyst, general manager bij BESIX Belgium-Luxemburg

Early Contractor Involvement

Mark Beyst ziet vooral een grote rol weggelegd voor de partijen die vroeg in het bouwproces betrokken worden: “De naschok van de pandemie en de oorlog is groter dan we recent gewend zijn. Het effect is zo groot dat de volledige keten, van producent en investeerder tot uitvoerder en koper, moet meewerken en er niet meer enkel kan gerekend worden op de aannemer om het te absorberen in de loop van het project. Het is dan ook belangrijk dat de aannemer vroeger in het proces betrokken wordt. Op die manier kunnen we samen de schok van de prijsstijgingen opvangen en zorgen dat een project haalbaar blijft. We spreken daarom over Early Contractor Involvement, wat het bouwteam overstijgt. We streven dan naar een zo geoptimaliseerd en efficiënt mogelijk ontwerp. Met transparantie over de hele lijn en een samenwerking die echt gemeend is.”

Dat klinkt als een stevige mentaliteitswijziging in een van aard conservatieve sector? Mark Beyst: “En toch zal het nodig zijn om projecten op een economische en kwalitatieve manier te realiseren. Wanneer kunnen we zeker zijn van goed project? Als de foutenmarge tijdens de uitvoering tot een absoluut minimum wordt beperkt. Door vroeger betrokken te worden kunnen wij mee richting geven naar een duurzaam project. Op de ontwerptafel kan je, zeker ook als aannemer, al een groot verschil maken door samen een visie uit te schrijven. Burgerparticipatie hoort daar evenzeer bij, maar ook daar is samenwerken de sleutel. Luisteren, goed communiceren en ook knopen doorhakken. Er zullen altijd minder populaire beslissingen genomen worden. Maar je kan geen omelet maken zonder eieren te breken. Er liggen heel wat uitdagingen voor ons, maar wij zien het als kansen voor iedere betrokken partij.”

“We streven dan naar een zo geoptimaliseerd en efficiënt mogelijk ontwerp. wMet transparantie over de hele lijn en een samenwerking die echt gemeend is.”

Juiste profielen

Menselijk kapitaal is voor BESIX onontbeerlijk om dag in dag uit kwaliteit te leveren. Maar net zoals de hele sector is het ook voor BESIX geen sinecure om de juiste profielen te vinden en vooral te houden. “En die profielen veranderen ook”, benadrukt Mark Beyst. “Vroeger ging we standaard op zoek naar de bouwkundige ingenieur, maar dat is niet meer louter zo. Digitalisering, parametrisch design … De profielen verbreden en wij bekijken die war of talent, een term die we niet graag gebruiken, op een gezonde manier. Bij het zoeken naar de juiste profielen letten we heel erg op de persoonlijkheid en de connectie met het BESIX-DNA. En we zetten heel erg in op interne opleiding. Via de BESIX Development Academy lopen verschillende programma’s om zowel verticaal als horizontaal te groeien en bij te leren. En ook het executive level doet mee. Thema’s als growth mindset, soft skills, efficiënte teams samenstellen … zijn steeds belangrijker geworden en ook veranderd doorheen de jaren.”

Vergunningen

Een andere hedendaagse uitdaging in de bouwsector: de vergunningsproblematiek. Mark Beyst: “Het is een feit dat een aantal grote projecten omwille van vergunningsproblemen in de koelkast zitten. Als die plots allemaal groen licht krijgen, wordt dat qua planning een hele puzzel. BESIX pakt dit sluipende probleem aan door een buffer te voorzien. We hebben recruiters in dienst die de vinger aan de pols houden als we zouden moeten opschalen. Dus ook hier gaan we niet enkel klagen dat het beter kan en moet, maar de uitdagingen aangaan en meer mensen klaarstomen om in te schakelen indien nodig. Anderzijds zijn we er ook wel van overtuigd dat een juister en doordachter kader op het vlak van vergunningen aangewezen is.”

Met Manhattan (foto), The Cosmoplitan en de Annie Cordy Tunnel in Brussel heeft BESIX enkele spraakmakende renovatiereferenties op zak.

Boomende renovatiemarkt

Net zoals de hele sector, voelt ook BESIX de renovatiemarkt steeds toenemen. Met het Project Meir in Antwerpen waar BESIX een nieuw retailproject en een nieuwe campus voor KdG Hogeschool bouwt, de Polytoren in Gent en The Hive in Brussel heeft BESIX enkele mooie renovatieprojecten in uitvoering. En met Manhattan, The Cosmoplitan en de Annie Cordy Tunnel in Brussel (vroegere Leopold II-tunnel)… Heeft het ook al enkele spraakmakende referenties op zak. “We willen klanten bewust maken dat het duurzaam bouwen begint bij hen. Met de juiste investeringen van hun kant kunnen we zo klimaatneutraal mogelijk werken. Oude gebouwen veranderen in moderne gebouwen, conform alle huidige eisen maar nog steeds met historische karakter. Dat is bijzonder waardevol. Samen met het volledige bouwteam zoeken we steeds naar een zo duurzaam mogelijke manier om te renoveren. En dat is in de infrasector zeker niet anders. Denk maar aan de vele PPS-projecten die uit de grond schieten voor de renovatie van onze kunstwerken. Dit zijn projecten waar BESIX bijzonder graag mee de schouders onder zet”, besluit Mark Beyst. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details