Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Bedrijfspresentatie

Beter funderen, beschoeien en bemalen dankzij eigen grondonderzoek

De voorbije twee jaar zette funderings- en beschoeiingsbedrijf Votquenne Foundations resoluut in op een strategische koerswijziging. Zo nam het niet alleen bemalingsbedrijf A.Vyncke over, maar richtte het met Revyson ook een eigen sondeerbedrijf op. Onder de vleugels van de andere firma’s uit de groep moet Revyson uitgroeien tot een autoriteit op het vlak van grondonderzoek […]

gullegem-lrb355-sondeerrups

13 juni 2019 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

De voorbije twee jaar zette funderings- en beschoeiingsbedrijf Votquenne Foundations resoluut in op een strategische koerswijziging. Zo nam het niet alleen bemalingsbedrijf A.Vyncke over, maar richtte het met Revyson ook een eigen sondeerbedrijf op. Onder de vleugels van de andere firma’s uit de groep moet Revyson uitgroeien tot een autoriteit op het vlak van grondonderzoek en quality control. “Snel en flexibel inspelen op alle mogelijke vragen omtrent de bodemopbouw is onze corebusiness”, aldus ir. Bart Cloet.

Eigen sonderingen en boringen uitvoeren, zodat de bedrijven uit de groep nog meer zicht krijgen op specifieke grondlagen: dat was voor Votquenne Foundations de voornaamste motivatie om Revyson op te richten. “Onze collega’s bij Votquenne Foundations en A.Vyncke oordeelden in het verleden vaak dat het beschikbare grondonderzoek niet volstond, terwijl de kennis van de bodemopbouw zeer belangrijk is met het oog op funderingen, beschoeiingen, bemalingen en de creatie van waterdichte bouwputten in het bijzonder. Een stoorlaagje van bijvoorbeeld 10 centimeter kan al een hele grote impact hebben op het ontwerp en de kostprijs van de toekomstige bouwput”, klinkt het bij het nieuwbakken sondeerbedrijf. “Dat willen we voortaan vermijden door alles in eigen hand te houden en meteen zelf een kwalitatief grondonderzoek uit te voeren, zodat we de bodemsamenstelling deskundig en in detail kunnen bepalen. Zo voorkomen we tevens dat de bouwheer geconfronteerd wordt met vervelende meerkosten en kunnen we de aannemer een snelle uitvoering garanderen.”

Synergie met zusterfirma’s
Revyson spitst zich overigens niet alleen toe op grondonderzoek. Ook kwaliteitscontrole behoort tot het activiteitenaanbod en wint alsmaar aan belang gezien de steeds hogere normen en eisen. “Dit omvat onder meer spanproeven op ankers, paalbelastingsproeven en sonarproeven om na te gaan of er anomalieën te verwachten zijn in reeds uitgevoerde paalfunderingen”, zegt ing. Ludovic Huysentruyt, geotechnisch projectingenieur bij Votquenne Foundations.

Revyson

“Het is een groot voordeel dat alle bedrijven in de groep dezelfde structuur en gestroomlijnde manier van werken hanteren. Het overkoepelende beheer qua transport en planning stelt ons in staat om zeer flexibel te werk te gaan.”

Voor de verplaatsing van het materiaal doet Revyson beroep op VQ Logistics, dat eveneens tot de groep behoort. “De synergie met Votquenne Foundations, A.Vyncke en VQ Logistics brengt niet alleen interne voordelen met zich mee, maar werpt ook voor externe klanten haar vruchten af”, aldus Huysentruyt. “Zo komt de expertise van Votquenne Foundations en A.Vyncke uitstekend van pas wanneer we moeten bepalen welk grondonderzoek er nodig is in functie van het te realiseren project. Het is ook een groot voordeel dat alle bedrijven in de groep dezelfde structuur en gestroomlijnde manier van werken hanteren. Het overkoepelende beheer qua personeel, transport en planning stelt ons in staat om zeer flexibel te werk te gaan en in geval van nood op de dag zelf nog een interventie te doen, waardoor we stilstand op de werf tot een minimum kunnen beperken.”

Basis voor verdere optimalisatie
Het deskundige bodemonderzoek van Revyson vormt een prima basis voor de verdere optimalisatie van funderingen, beschoeiingen en bemalingen. Dat bewees onder meer het Greenwood-project in Sint-Lambrechts-Woluwe. “Daar hebben we de aflopende draagkrachtige laag in kaart gebracht, zodat men op iedere locatie de exacte paaldiepte kon bepalen en niet alle palen op de slechtste sondering gebaseerd moesten worden. Andere mooie referenties zijn Bouygues Immobilier Schaerbeek (boringen voor bepaling van de grondopbouw en dimensionering van de bouwkuip) en DCA Dendermonde (dertien CPTE’s van 200kN op 20 meter diepte, ter controle van het nodig aanzetpeil van een CSM-wand voor de realisatie van een waterdichte bouwkuip). Je ziet: we kunnen heel wat verschillende soorten projecten aan.”   

Revyson

Revyson spitst zich niet alleen toe op grondonderzoek. Ook kwaliteitscontrole behoort tot het activiteitenaanbod.


Votquenne Foundations
Votquenne Foundations is een jonge kmo die in 2006 werd opgericht om naast de reeds beschikbare manuele technieken (galerijen, beschoeide sleuven, onderschoeiing …) ook machinale technieken (grondverdringende schroefpalen, micropalen, berlinerwand, secanspalenwand …) te kunnen aanbieden. De voorbije twee jaar breidde de funderings- en beschoeiingsspecialist zijn activiteitenaanbod aanzienlijk uit via de overname van A.Vyncke (bemalingen) en de oprichting van zusterbedrijven Revyson (grondonderzoek en kwaliteitscontrole) en VQ Logistics (werfgebonden transport). “Persoonlijk engagement en alles bespreekbaar en uitvoerbaar maken, staan centraal in onze bedrijfsvoering”, aldus ir. Bart Cloet, oprichter en zaakvoerder van de groep boven Votquenne Foundations. “Telkens opnieuw proberen we te beantwoorden aan de noden en eisen van de klant zonder in te boeten aan kwaliteit en veiligheid. Dit alles zou niet mogelijk zijn zonder ons uitstekend team, waar we dagelijks op kunnen rekenen.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
0%