overstromingsgebied-kruibeke-105

Beton speelde een prominente rol bij de knappe herinrichting van de Polders van Kruibeke.

01:17
20-01-2017

Betonnen tijdscapsules sieren Kruibeekse polders

Aan de hand van het grootschalige Sigmaplan wil Vlaanderen de omgeving rond de Schelde behoeden voor wateroverlast en overstromingen. Dit gebeurt onder meer via de aanleg van gecontroleerde overstromingsgebieden, met de ‘Polders van Kruibeke’ als voornaamste exponent. Het gebied tussen Kruibeke, Bazel en Rupelmonde is bovendien omgevormd tot een recreatief natuurgebied op basis van een concept van stefan.schöning.studio. Daarin bekleden diverse op maat gemaakte betonelementen een prominente rol.

De Kruibeekse polders getuigen van een optimale match tussen de specifieke behoeften van het natuur- en overstromingsgebied en het streven naar duurzame recreatie. De Antwerpse topontwerper Stefan Schöning baseerde zich bij de uitwerking van het inrichtingsconcept op de metafoor van de tijdscapsule. Verschillende thema’s – veiligheid, water, geschiedenis, toekomst en natuur – vormden de basis voor de typologie van de gebruikte elementen, waaronder een uitkijktoren, participatie- en belevingsplekken en picknickfaciliteiten.

Ondanks hun grillige, robuuste karakter en hun resistentie tegen een eventuele stormvloed overheersen de betonelementen het landschap niet.

Cocreatietraject
Voor de concrete realisatie van het concept klopte stefan.schöning.studio aan bij betonspecialist Ebema. Beide partijen startten samen een cocreatietraject op, waarbij verschillende betonelementen op maat werden geproduceerd in verschillende formaten en afwerkingen: tegels, trappen, blokken, zitelementen, infozuilen, stapstenen … De strakke en duidelijke stijl van Schöning – geïnspireerd op het hout van de elzenbroekbossen en het beton van de veiligheidsconstructies – komt prima tot uiting door middel van de betonelementen, die het landschap ondanks hun grillige, robuuste karakter en hun resistentie tegen een eventuele stormvloed niet al te sterk overheersen. Zeer bijzonder zijn de infozuilen met fotoprints, die gemaakt werden met direct ontkiste beton, en de infozuilen met meetschalen in grafisch beton. Ze zorgen ervoor dat de tijdscapsules sterke verhalen vertellen over de geschiedenis van het gebied en de weelderige natuurpracht in de regio.

Origineel en innovatief
Het knappe herinrichtingsproject kan op enorm veel bijval rekenen, zowel bij de vele bezoekers van de Kruibeekse polders als bij professionals uit de brede bouwsector. Zo werd het onlangs genomineerd voor de Febe Elements Awards in de categorie Small Scale Precast. De jury loofde vooral de elementen in grafisch beton, die rechtstreeks in het beton gedrukt zijn. “Het is een originele en innovatieve manier om dit soort didactische panelen in de volle natuur te plaatsen”, luidde het eensgezind, “een ideale oplossing om de traditionele informatieborden op een duurzaam manier te vervangen.” Het betonnen meubilair past met andere woorden perfect in het duurzame polderplaatje.

Tekst: Tim Janssens Beeld: Ebema

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees meer over: Ebema , Sigmaplan

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Foodmet in Anderlecht.De gepatenteerde DEVA Filter wordt met de waterpas en op één lijn met de in- en overloop in het mangat boven de regenwaterput geplaatst.