Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Betonnen zitbanken en gevelelementen verlenen Quartier Bleu extra cachet

Betonnen zitbanken en gevelelementen verlenen Quartier Bleu extra cachet

Ook Ebema drukte zijn stempel op dit bruisende nieuwe stadsdeel en verleende de gelatineboulevard extra cachet met 114 gepolijste betonnen zitbanken, in een kleur en design op maat van dit Hasseltse megaproject. De technische kunde van Ebema kwam ook goed van pas voor de witte betonnen wandelementen die de inrit van de ondergrondse parking sieren.

Ebema verleent de gelatineboulevard van Quartier Bleu extra cachet met 114 gepolijste betonnen zitbanken.

Sinds vorige zomer heeft Hasselt met Quartier Bleu een nieuwe ‘place to be’. Dit langverwachte megaproject met twaalf residenties, meer dan vierhonderd appartementen, veertien stadswoningen, een vijftigtal retail- en horecazaken en een ondergrondse parking voor 2.350 wagens maakt van de Kanaalkom een volwaardig stadsdeel en geeft tegelijk de bruisende binnenstad extra ademruimte.

Gevoel van stedelijkheid

Studiebureau Arcadis was in een tijdelijke handelsvereniging met Sweco verantwoordelijk voor de inrichting van de publieke ruimte. Een belangrijk onderdeel daarvan is de zogenaamde ‘gelatineboulevard’, de centrale winkelboulevard van Quartier Bleu. In het ontwerp werd gestreefd naar een gevel-tot-gevelkarakter door de materialisatie van de gevels, voetpaden en straat zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. “Om een kale ruimte te vermijden en de boulevard een gevoel van stedelijkheid te verlenen, hebben we bomen geïntegreerd”, vertelt Valère Ceyssens, senior expert bij Arcadis. “Om voldoende wortelruimte te garanderen enerzijds en de bomen te beschermen tegen afval en dooizouten anderzijds, hebben we ervoor gekozen om plantvakken toe te voegen in de vorm van zitbanken, zodanig dat passanten op de boulevard er aangenaam kunnen verpozen.”

Kleur en design op maat

Aannemer Willemen Infra deed voor de betonnen zitbanken een beroep op Ebema. Deze betonspecialist met Limburgse roots kan teren op jarenlange ervaring, niet alleen in allerhande bestratingen maar ook in straatmeubilair. “Arcadis ging voor Quartier Bleu resoluut voor robuuste, natuurlijke materialen, vandaar de keuze voor beton. We kregen de vraag om een decoratieve, zelfs barokke uitstraling te bekomen, en tegelijk onze betonnen zitbanken mooi te laten aansluiten bij de bruintinten van de gevels en de bestrating in natuursteen”, legt Jo Timmers, projectleider bij Ebema, uit. “Ons creative lab is daarop aan het experimenteren gegaan en heeft verschillende kleurstalen voorgelegd aan Arcadis. Uiteindelijk is de keuze gevallen op een gepolijst beton waarvan we de zwarte kalksteen – een traditioneel granulaat voor beton – vervangen hebben door grint omwille van de okerkleur.”  

Ook de vormgeving van de zitbanken was maatwerk voor Ebema omdat Arcadis een afgeronde en teruglopende voorzijde vroeg. “Wij hebben onze mallen probleemloos aangepast om aan de wensen van het studiebureau te voldoen”, aldus Jo Timmers. Arcadis was zo overtuigd van het resultaat dat ook het piramidevormig geleidingselement om fiets- en autoverkeer van elkaar te scheiden – dat initieel in natuursteen was voorzien – in hetzelfde gepolijste beton van Ebema werd uitgevoerd.

“Voor ons was dit absoluut een geslaagde samenwerking”, bevestigt Valère Ceyssens. “Ik was aangenaam verrast door de mogelijkheden van architectonisch beton, dat hier mooi tot zijn recht komt.”

Technische complexiteit

In een tweede fase van het project deden aannemers Strabag en Houben beroep op Ebema voor de inrit van de ondergrondse parking, die uit witte betonnen wandelementen en dekstenen bestaat. “Meer precies hebben we hier 57 panelen geplaatst in de kleur ‘cream velvet’, en 55 dekstenen”, vertelt Jo Timmers. “Hier was de bemonstering niet de uitdaging aangezien cream velvet een eerder traditionele kleur is. De complexiteit zat vervat in de technische uitwerking gezien we met rechte en gebogen panelen werken die in een bepaalde helling moesten geplaatst worden. De dekstenen wegen 475 kg per stuk en de panelen zelfs tot 2,2 ton. Dankzij de knappe prestatie van ons  technisch team werd een vlotte montage mogelijk gemaakt.”

Living City

Het hoeft niet te verbazen dat Quartier Bleu het ideale visitekaartje is voor Ebema. “Dit project toont onze technische knowhow en creativiteit aan. Welke kleur een opdrachtgever ook wenst, wij creëren en experimenteren tot ze volledig aan de wensen voldoet”, aldus Jo Timmers. Quartier Bleu sluit tevens perfect aan bij Ebema Living City, de noemer waaronder Ebema zijn projecten in de openbare ruimte vervat, gezien de vele activiteiten die op deze bruisende plek kunnen plaatsvinden.  


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details