Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Betonsector slaat in handen in elkaar op succesvolle Concrete Day
Vlnr: Anastassia Kastelis (BBG), Thierry Pfleiderer (Fereb), Peter De Vylder (FedBeton), Johan Vyncke (WTCB, BBG), Hervé Camerlynck (Febelcem), Caroline Ladang (BE-CERT, BBG), Patrice Dresse (FABA), Stéphane Millis (Fediex) en Stef Maas (FEBE)

Betonsector slaat in handen in elkaar op succesvolle Concrete Day

Op 14 oktober vond in de Brabanthal in Leuven de 41e editie van Concrete Day plaats. En de organiserende Belgische Betongroepering (BBG-GBB) mag terugblikken op een succesvol event. De jaarlijkse hoogmis van de betonsector lokte ruim 450 geïnteresseerden en kon volledig fysiek en coronaveilig – met dank aan het Covid Safe Ticket – plaatsvinden. Ook inhoudelijk was deze Concrete Day een hoogvlieger, met een sterke focus op duurzaamheid en innovatie. “En ook samenwerking stond centraal want alle federaties kwamen samen om te verbroederen”, onderstreept Johan Vyncke, voorzitter van BBG-GBB.

Zowel BBG, Febelcem, FedBeton, FABA, FEBE, Fediex, Fereb als BUCP verzamelden voor een fotomoment. Een mooi en sterk signaal op een symbolisch moment: tijdens Concrete Day. “Dat alle federaties in dat ene moment werden samengebracht, symboliseert de kracht van de betonsector”, aldus Anastassia Kastelis. “Dit is een krachtig signaal. Niet alleen richting alle betrokkenen in de sector, maar ook naar het grote publiek toe. Alleen door samen te werken over de federaties heen kunnen we echt dingen bereiken.”

Ook innovatie was een rode draad tijdens Concrete Day. Zo werd onder andere gekeken naar de plaats van robots op de werven van morgen.

Circulaire economie en duurzaam beton

De krachten bundelen is onder andere cruciaal om collectief stappen te zetten op het vlak van duurzaamheid en innovatie, twee thema’s die ook tijdens de voorbije Concrete Day weer ‘hot’ waren. Tijdens een van de vele workshops ging Caroline Ladang, vice voorzitter van BBG en directeur van certificeringsorgaan BE-CERT, dieper in op de relatie tussen circulaire economie en BENOR-beton. Voor gebruik van (combinaties van) cement en secundaire bindmiddelen bestaat er reeds geruime tijd een Belgische norm die de toepassingen regelt, ook in BENOR-beton. Voor inerte grondstoffen was er echter geen enkel normatief kader voorhanden, waardoor het gebruik van talrijke kwalitatieve reststromen en recyclagematerialen in BENOR-beton niet of slechts met mondjesmaat mogelijk bleek. Met de naderende publicatie van een nieuwe Belgische norm worden ook voor deze materialen de laatste hinderpalen weggenomen. 

Ook Thierry Beirens, consultant betontechnologie, trok tijdens zijn keynote speech de kaart van de duurzaamheid. “Globalisering, economische groei, opwarming van de aarde, wateroverlast, duurzaamheid, bouwshift, en CO2-neutraal worden … Het zijn begrippen die nog onmogelijk weg te denken zijn uit onze maatschappij”, klonk het. Wat kan stortklaar beton betekenen voor een globaal duurzaamheidsverhaal? Of hoe kunnen we ‘duurzaam beton’ duurzaam maken? Thierry Beirens gaf een stand van zaken en wierp een licht op welke concrete stappen we kunnen nemen om tegen 2050 een neutrale impact op ons milieu en klimaat te hebben. Zo werd onder meer gesproken over het gebruik van minder portlandcement of zelfs geen cement. Verder werd ook CO2-neutraal cement onder het vergrootglas gelegd en werd het belang van granulaten onderstreept.

Robotica

Ook innovatie was een rode draad tijdens Concrete Day. Zo werd onder andere gekeken naar de plaats van robots op de werven van morgen. Angelo Buttafuoco, robotexpert bij het WTCB, lichtte toe hoe het WTCB deze digitale overgang begeleidt. Zo stelt het WTCB voor om drie toepassingen te ontdekken die verband houden met de activiteiten in het kader van het Build4Wal-project: het 3D-printen van beton op de schaal van het gebouw, het sorteren van bekistingsmateriaal dankzij een collaboratieve robot met camerabesturing, en het opsporen van defecten in betonstructuren met behulp van de Spot-robot van Boston Dynamics.

Op 14 oktober vond in de Brabanthal in Leuven de 41e editie van Concrete Day plaats.

Beton-app

Met de nieuwe beton-app presenteerde het WTCB tijdens Concrete Day nog meer digitale innovatie. De Europese norm NBN EN 206 en zijn Belgische aanvulling NBN B 15-001 vormen de basis voor de specificatie van beton, maar het is niet altijd eenvoudig om hier wijs uit te worden. Het WTCB heeft een app ontwikkeld die simpelweg ‘BETON’ heet en die gratis ter beschikking wordt gesteld van de Belgische bouwprofessional. Deze applicatie biedt een eenvoudige en praktische oplossing om die specificaties correct te bepalen. Hoe? Gewoon door een reeks vragen over het werf te beantwoorden. De app zal alle gegevens verstrekken die in het lastenboek en bij de bestelling moeten worden gespecificeerd. Het WTCB ontwikkelde de app samen met FEDBETON, FABA-FEGC, ADEB-VBA, BE-CERT, FEBELCEM, BBG en vzw BENOR.

Uiteraard was er tijdens Concrete Day ook aandacht voor beton & architectuur. Zo organiseerden FEBE en NAV samen een workshop over prefab structuren & architectonisch beton bij middelhoog- en hoogbouw. Het is geen nieuws dat de demografische ontwikkeling de noodzaak aan meer woon- en werkplekken doet groeien. Met als resultaat veel druk op de onbebouwde ruimte terwijl die ruimte net zoveel mogelijk moet gewaarborgd worden voor het behoud van een leefbare samenleving. Er zal dus efficiënt met ruimte moeten omgesprongen worden. Alle presentaties die tijdens de Concrete Day werden gegeven zijn online te raadplegen op de website www.gbb-bbg.be.

BBG Studieprijs

Naast een rijk gevuld workshopprogramma en veel netwerken werden tijdens Concrete Day ook de de laureaten van de BBG Studieprijs bekendgemaakt door Prof Lucie Vandewalle, voorzitter van de commissie vorming van BBG. In de categorie burgerlijk bouwkundig ingenieur of burgerlijk ingenieurarchitect ging de prijs naar Eline Vandecruys met haar eindwerk ‘Analysis of the cyclic behaviour of steel fibre reinforced concrete’. Iselle De Beuckeleer en Ruben Van Dessel gingen op hun beurt met de prijs aan de haal in de categorie industrieel bouwkundig ingenieur met het eindwerk ‘Dwarskrachtcapaciteit van voorgespannen holle vloerelementen & invloed van massieve kanalen op de dwarskracht-drukbreukcapaciteit’.

De uitreiking zorgde voor een feestelijke kers op de taart. “We zijn zeer verheugd dat deze Concrete Day kon plaatsvinden volgens de normale formule. Ook de aanwezigen genoten hier zichtbaar van en maakten gretig van de gelegenheid gebruik om elkaar te leren kennen of gewoon wat bij te praten. We nodigen dan ook al graag iedereen uit voor de volgende Concrete Day op 13 oktober 2022”, besluit Anastassia Kastelis.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?