Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Riolering & Ondergronds

Bijna 500 miljoen extra voor de Blue Deal en het project “Burgerparticipatie samen met infiltratie” wint de VLARIO innovatieprijs!

Vlario

2 oktober 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Uitdagingen en opportuniteiten – bijna 500 miljoen extra voor de Blue Deal

Wat biedt het regeerakkoord voor de sector en de lokale besturen? Onze Vlaamse steden en gemeenten zitten met heel wat vragen hoe zij hun rol nu best opnemen. Goed nieuws is dat er bijna een half miljard euro is vrijgemaakt op de Vlaamse begroting voor investeringen in de Blue Deal. Tijdens een gesprek met Vlaams ministers Zuhal Demir en Lydia Peeters en Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne, werd ingegaan op de opportuniteiten en uitdagingen voor de lokale besturen. Enkele opvallende zaken:

 • Gemeenten hebben een cruciale rol in de Blue Deal:  als beheerder van de infrastructuur en de  publieke ruimte, als “regisseur” om partijen samen te brengen en als vergunningsverleners.
 • De Vlaamse overheid gaat de infiltratiebonus onderzoeken, waarbij creatief en circulair omgaan met hemelwater wordt beloond.
 • Er was grote eensgezindheid dat de  doorlooptijd van infrastructuurprojecten naar beneden moet. De Vlaamse regering wil daar actief werk van maken door de regelgeving tegen het licht te houden, beter te coördineren en de planning(en)- meer realisatiegericht te maken.
 • Samenwerken is de rode draad doorheen het gesprek en hierin wil en kan VLARIO een verbindende rol spelen.
 • De Vlaamse regering wil eindelijk een volledig overzicht krijgen van het rioleringsnetwerk van wel 50.000 kilometer dat onder de grond zit.

De winnaar van de eerste VLARIO-innovatieprijs is het project “Burgerparticipatie samen met infiltratievan Aquafin, Studiebureau Cnockaert, Stad Roeselare en VMM.

Ook de burger moet je meekrijgen in het verhaal van infiltratie. Door goed te luisteren naar de stad en de bewoners van de betrokken wijken, is er een groot draagvlak voor het voorstel dat maximaal inzet op de infiltratie van hemelwater en dat zorgt voor een groene omgeving. Een klimaatrobuust ontwerp met infiltratiemaatregelen op maat van elke straat met een hoge belevingswaarde voor de buurt is wat Aquafin en studiebureau Cnockaert in Roeselare zijn bekomen samen met de bewoners.

De innovatie zit hem in de combinatie van de twee verschillende hoofdcomponenten, namelijk een aangename beleving creëren voor én met de bewoners plus een klimaatrobuust project ontwerpen door middel van verschillende infiltratiemaatregelen, aangepast per straat.

Eva Bogaerts van Aquafin mocht de prijs in ontvangt nemen en stelt dat zulke projecten het nieuwe normaal moeten worden!

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Olivia Castelein

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details