Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Bijzondere ondergrondse drukleidingen voor Kristalpark III
De gietijzeren brandblusleiding heeft een diameter van 400.

Bijzondere ondergrondse drukleidingen voor Kristalpark III

Lommel is een voortrekker in hernieuwbare energie. Bij de ontwikkeling van Kristalpark III wordt dan ook gestreefd naar een ideale integratie tussen industrie, groene ruimte en hernieuwbare energie. Kristalpark III wordt het grootste zonnepark van de Benelux met 300.000 zonnepanelen. Dit zonnepark wordt aangevuld met 13 windturbines. Zo mag Kristalpark III zich het meest duurzame bedrijventerrein van Vlaanderen noemen. Voor de aanleg van de ondergrondse drukleidingen werd een beroep gedaan op de materialen van Deschacht.

Om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar oplossingen voor chemielogistiek, investeert H.Essers in 150.000 m² aan Seveso-magazijnen op de Kristalpark-terreinen. De site van zo’n 27 hectare is gunstig gelegen met het oog op internationale ontsluiting via de weg, over het water en per spoor. Met de investering breidt H.Essers de capaciteit voor chemieklanten aanzienlijk uit en creëert het bedrijf tot 500 nieuwe jobs.

Omdat de nieuwe magazijnen ook moeten voorzien worden van drinkwater en gas worden ook respectievelijk PE- en HDPE-leidingen gelegd.

De gespecialiseerde firma Canalco uit Grobbendonk verzorgt er momenteel de aanleg van alle ondergrondse drukleidingen voor (blus)water, schuim en aardgas. Deschacht levert het materiaal. Filip Haeverans van Canalco: “Wij zijn een van de grotere specialisten in de aanleg van ondergrondse drukleidingen op privéterrein. Hierdoor werken wij reeds tien jaar voor het logistieke bedrijf H.Essers. Vorig jaar hebben wij ondergrondse drukleidingen aangelegd voor hun nieuwe magazijnen op de oude Ford-terreinen te Genk. Zowel in Genk als in Lommel gaat het om magazijnen voor de opslag van gevarengoederen.”

Speciale eisen

Filip Haeverans: “Het spreekt voor zich dat er strikte veiligheidseisen gesteld worden aan dit type opslagmagazijnen. Zo moeten we naast een ondergrondse leiding met hydranten voor de brandweer ook een speciale ondergrondse leiding voorzien die schuimconcentraat uit een opslagtank naar de schuiminstallatie in het gebouw voert. Volgens de normering moet een gebouw van 4000 m² op 11 m hoog binnen de 6 minuten volledig ingeschuimd kunnen worden om het van de lucht af te sluiten. Dit gebeurt door de enorme expansie van het schuimconcentraat wanneer het in contact komt met water en lucht. Het schuim expandeert met een factor 10.000 en krijgt een druk van 18 bar mee. Om aan die druk te kunnen weerstaan gebruiken we HDPE-buizen met een diameter van 280 die bestand zijn tegen een druk tot 25 bar.”

Voor de aanleg van de ondergrondse drukleidingen voor Kristalpark III werd een beroep gedaan op de materialen van Deschacht.

Nodulair gietijzer

“De brandblusleiding die we aanleggen heeft een diameter van 400, wat behoorlijk groot is. Vanaf diameter 250 gebruiken we gietijzeren buizen omdat die geplaatst per lopende meter prijstechnisch gunstiger zijn dan kunststof­buizen”, gaat Filip Haeverans verder. “Deschacht levert ons daarvoor buizen in nodulair gietijzer van Electrosteel, waarvan zij exclusief verdeler zijn in België. Omdat de nieuwe magazijnen ook moeten voorzien worden van drinkwater en gas leggen we daarvoor ook leidingen aan in respectievelijk PE en HDPE.”

Deschacht is exclusief verdeler van Electro­steel, een uniek assortiment innovatieve producten in nodulair gietijzer voor de volgende toepassingen als drinkwatervoorziening, riolering en brandblusleidingen.

“Deschacht levert ons buizen in nodulair gietijzer van Electrosteel, waarvan zij exclusief verdeler zijn in België.”

Team Nutsleidingen

Met een geselecteerde productportfolio richt Deschacht zich tot bedrijven die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van nutsleidingen. “Hiermee beantwoorden we aan de specifieke noden van aannemers in de burgerlijke bouwkunde en ondergrondse infrastructuur zoals elektriciteitsleidingen, telecom, drinkwaterverdeling, afvoer van afvalwater, warmtenetten, brandleidingen, transportleidingen, rioolrenovatie …”, klinkt het. Dit zowel in het publieke domein als in bedrijven en op bedrijventerreinen. Ook aannemers die gespecialiseerd zijn in werken langsheen spoorwegen of in bekabeling, gebruiken heel specifieke producten. Tenslotte kunnen ook ingenieursbureaus of opdrachtgevende instanties zoals energiebedrijven en watermaatschappijen bij Deschacht terecht voor de toelevering van materialen die ze nodig hebben in hun dagelijkse werkzaamheden.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details