Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuws

BILDR vult Vlaamse bouwvacatures in

Geert-Ramaekers-1
“Zowel voor werkgevers als voor werkzoekenden biedt de app een bijzonder laagdrempelige manier om vacatures in te vullen”, zegt Geert Ramaekers, Directeur Vlaanderen bij Constructiv.

Tekst | Constructiv

Beeld | Constructiv

21 december 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

App zorgt voor match tussen werkzoekende arbeiders en bouwbedrijven

De Vlaamse bouwsector krijgt een eigen ‘Tinder’. Met de BILDR-app van sectorfonds Constructiv vinden Vlaamse bouwbedrijven in enkele swipes hun match met werkzoekende arbeiders. “Zowel voor werkgevers als voor werkzoekenden biedt de app een bijzonder laagdrempelige manier om vacatures in te vullen”, zegt Geert Ramaekers, Directeur Vlaanderen bij Constructiv. 

Het afgelopen jaar groeide de vraag naar arbeidskrachten in de Vlaamse bouw met 13,8 %. Het aantal openstaande vacatures loopt op dit moment op tot meer dan 6.000. Nu de coronacrisis zo goed als achter de rug is, merkt de sector bovendien een duidelijke stijging in de vraag naar werknemers. Daarom lanceert sectorfonds Constructiv in heel Vlaanderen de app BILDR. Die maakt het voor (al dan niet werkloze) werkzoekenden kinderspel om te solliciteren voor een job in de bouw.

Jobs voor elk profiel

“Met BILDR hopen we in heel Vlaanderen dan ook een divers publiek aan te moedigen om voor één van de vele interessante vacatures te solliciteren”, klinkt het bij Geert Ramaekers. “Al is de nood wel hoger voor bepaalde vakgebieden. Zo merken we bij onze bouwbedrijven vooral een grote vraag naar metselaars en wegenwerkers.” 

Als gevolg van de grote vraag, vindt elke geïnteresseerde zonder problemen zijn of haar gading in de app. Geert Ramaekers: “Gebruikers kunnen bij het opstellen van hun kandidatenprofiel heel wat wensen aangeven, zoals het vereiste aantal jaren ervaring of de maximale afstand die ze willen afleggen naar een verzamelpunt of werf. Omgekeerd zijn er natuurlijk ook opties voor de werkgevers.”

“Taal van werkzoekenden (en jongeren)”

Laagdrempeligheid en maatwerk zijn twee belangrijke bouwstenen van BILDR. Zo past de app de taal van de vacatures vanzelf aan naargelang de gebruiker. Geert Ramaekers: “Heel wat kandidaten in de bouw hebben het Nederlands niet als moedertaal. Daarom toont onze app alle vacatures automatisch in de taal die ingesteld staat op het toestel van de sollicitant. Op dit moment ‘spreekt’ BILDR Nederlands, Frans, Engels en Duits.” 

Verder komen de interface en de werkwijze overeen met wat de doelgroep gewend is van andere apps. Ook jongeren waarvoor een eerste ‘echte’ job nog wat te vroeg komt, zijn snel weg met BILDR. Geert Ramaekers: “De app oogt aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk voor jongere doelgroepen. Bedrijven kunnen BILDR dus zeker gebruiken om te matchen met stagiairs, jobstudenten of studenten die duaal leren (en dus deeltijds aan de slag gaan).” Voor de bouwbedrijven bestaat de app bovendien in een webversie, zodat zij de sollicitaties vlot kunnen beheren.

Uitgebreid getest en goedgekeurd

Bouwbedrijven Willemen Infra en Kumpen Renovatietechnieken namen allebei deel aan de testfase van de app. Zij klinken alvast heel positief: “Onze bedrijven kennen de afgelopen jaren een aanzienlijke groei. Daarom lanceren wij jaarlijks ongeveer een 50-tal vacatures voor gemotiveerde bouwarbeiders. Dankzij de laagdrempelige BILDR-app hopen we extra kandidaten aan te trekken en het verloop van de sollicitatieprocedure nog efficiënter te maken.”

De wijsheid komt uit het oosten 

Constructiv heeft vertrouwen in het economische hefboomeffect van de app. Dat vertrouwen is gestoeld op de positieve resultaten van een pilootproject in Limburg. “Als provincie ondersteunen we de introductie van nieuwe technologieën en digitale concepten in traditionele sectoren. Want een digitale versnelling helpt onze economie wendbaarder te maken. Daarom trok Provincie Limburg 120.000 euro uit voor dit pilootproject”, zegt gedeputeerde Tom Vandeput daarover. “We zijn fier dat de app zich tijdens de proefperiode ontpopt heeft tot een innovatieve rekruteringstool, en intussen op eigen benen staat. Een 100-tal werkkrachten gingen op deze manier al aan de slag in de Limburgse bouw. BILDR sluit dus prima aan bij de leefwereld van moeilijk bereikbare doelgroepen en zal vraag en aanbod in de bouw zeker faciliteren.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Olivia Castelein

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details