Roeselare is een groene ruimte rijker. Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van CC De Spil werd de voortuin van het cultureel centrum omgevormd tot een groene belevingszone, met een verharding uit uitgewassen beton en de juiste kleurmineralen. “We hebben het karakter, de kleur en de sfeer van de binnenvloer naar buiten getrokken”, vertelt Jonathan Kesteleyn van Ghent Aggregates.
Zowel de groenzones als de verhardingen aan De Spil waren aan vervanging toe. Tuin- en landschapsarchitect Lieven Vereecke werd ingeschakeld om zowel het groen en de verhardingen als de mobiliteit en toegankelijkheid te hertekenen. Het eindresultaat is een groene zone waar bezoekers, passanten en kinderen aangenaam kunnen vertoeven. De Meenseheirweg en de rand van de parking van het voormalige Spillebad worden verbonden door een betonnen wandelpad, nieuwe fietsenstallingen sieren de vernieuwde site en een stelplaats voor schoolbussen werd vervangen door drie parkeerplaatsen voor gehandicapten.
Binnen en buiten
Voor de aanleg van de verhardingen werd beroep gedaan op Ghent Aggregates, specialist in siergrind, siersplit, technische mineralen en steenslag. Jonathan Kesteleyn: “De architect benaderde ons met de vraag of wij het karakter, de kleur en de sfeer van de binnenvloer naar buiten konden trekken door middel van een uitgewassen beton met de juiste kleurmineralen. Op basis van een foto van de binnenvloeren hebben wij vervolgens een aantal samenstellingen gecreëerd naar wens van de architect en bouwheer. We begonnen met het samenstellen van de juiste monsters en een gedetailleerde studie van de gebruikte initiële korrelmaten in de oorspronkelijk geslepen binnenvloer. Hierbij werd voldoende aandacht besteed aan de vormen en de groottes, omdat bij een geslepen vloer het resultaat net iets anders is dan bij uitgewassen (kleur)beton.”
Betonproefplaten
Niet alleen over de juiste samenstelling, ook over de technische voorschriften buigt Ghent Aggregates zich. “Dat doen we in samenspraak met Febelcem”, aldus Jonathan Kesteleyn. “Op die manier worden de juiste waarden, samenstelling en mineralen opgenomen in het bestek dat voor alle inschrijvers raadpleegbaar is. Van de aangepaste monsters worden, in overleg met de betoncentrales en/of aannemers, betonproefplaten gemaakt. In dit project was het eerste monster nog te donker waardoor we de samenstelling hebben aangepast voor een lichter eindeffect.”
Verminderd contaminatierisico
Voor de effectieve uitvoering krijgt de betoncentrale vervolgens een op maat samengestelde mix aangeleverd en dat heeft zo zijn voordelen. Jonathan Kesteleyn: “Wij leveren een samenstelling waardoor de betoncentrale slechts één bunker moet vrijmaken, in plaats van de drie bunkers voor deze mix die bestaat uit drie elementen. Dat bespaart de betoncentrale heel wat opkuiswerk, vermindert het risico op contaminaties en garandeert een beheerste samenstelling zoals de bouwheer en architect het willen.”
Race tegen de klok
De grootste uitdaging in dit project vond Ghent Aggregates in de tijd. “Tijdsdruk is altijd onze grootste uitdaging. De leveringen van kleurbeton en dus ook de mineralen komen steeds op het einde en vaak last minute. Dan is het soms spannend om alles samengesteld en tijdig geleverd te krijgen, zeker tijdens het topseizoen. Dat wij een begeleiding van a tot z kunnen aanbieden, zien wij daarom ook als een grote troef. Van ontwerp, studie en samenstelling tot assisteren, aanleveren en eventueel aanbrengen van geschikte partners voor uitvoering, wij zijn bij het volledige traject betrokken”, besluit Jonathan Kesteleyn.