Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuws

Bitumen dakbedekking helpt duurzaamheidsambities van kantoorgebouw mee waarmaken

Het gloednieuwe kantoorgebouw Kortrijk Business Park is dé blikvanger van het Beneluxpark in Hoog Kortrijk.

kortrijk-business-park
Premiumproducten van SOPREMA verzekeren prestigieus kantoorproject van kelderoverdakking en dakbedekking met lange levensduur

7 april 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In aansluiting op de duurzaamheidsambities van het project, werd ook bij de kelderoverdekkingen en dakbedekking resoluut voor producten met een lange levensduur gekozen. De keuze voor SOPREMA was daarbij zeker de juiste, volgens Matthias Tijtgat van platdakspecialist Gent-Asfalt.

Een ambitieus kantoorproject

Verlaat je in Kortrijk verkeersknooppunt ‘het Ei’ in de richting van de Expo-gebouwen, dan springt het meteen in het oog: Kortrijk Business Park. Dit gloednieuwe kantoorgebouw domineert het Beneluxpark, waar het ene na het andere bedrijf een gedroomde locatie vindt. Het maakt deel uit van een groter masterplan waarmee het stadsbestuur van Kortrijk en de Intercommunale Leiedal Hoog Kortrijk tot een prominent stadsdeel willen ontwikkelen. De aanbesteding die ze in dat kader uitschreven, werd gewonnen door wijlen Bernardo Secchi, Italiaans urbanist en ereburger van Kortrijk.

Ontwikkelaar Verstraete Development nam aannemer Cordeel onder de arm om met de plannen van architectenbureau POLO architects aan de slag te gaan. Omheen een groene patio plantten zij in totaal zeven bovengrondse bouwlagen met ondergrondse parkeervoorzieningen neer. Als een van de vaste Cordeel-partners won Gent-Asfalt de aanbesteding om zich over de dakbedekking te ontfermen. Over vijf verschillende niveaus verspreid, nemen de dakvlakken en kelderafdichtingen samen zo’n 3.500 m2 in beslag.

Premium dakbedekkingsproducten staan garant voor esthetiek en kwaliteit

“Tot onze grote vreugde bleek dat de architect in het lastenboek producten van SOPREMA beschreven had”, vertelt Matthias Tijtgat, manager bij Gent-Asfalt. “Voor ons houdt dat in dat we topwerk kunnen afleveren. In gevallen waar het lastenboek wel ruimte laat voor interpretatie, gaat onze eigen keuze doorgaans ook naar SOPREMA uit. Met een premiumproduct kan je nu eenmaal mooier werk afleveren, zowel esthetisch als kwalitatief.”

De coronamaatregelen zorgden voor enige belemmering bij de uitvoering van de werken. De wachtslabben onder het architectonische beton steken ging nog vlot, maar eens de hoofddaken in aanmerking kwamen voor dakbedekking, sloeg de crisis toe. “We hadden het geluk dat we het werk vrij snel konden hervatten, zij het in een kleinere bezetting, met ploegen van maximaal twee”, vertelt Matthias.

Bitumineuze dakbedekking met lange levensduur biedt extra gemoedsrust

Hoewel de volledige 3.500 m2 een tweelaagse dakdichting kreeg, zaten er lichte verschillen in de opbouw of productkeuze. Zo kwam er een Soprarock PB P 3 TF dampscherm op de 550 m2 kelderoverdekking en op het 150 m2 grote dakterras, waarop nog groendaken zouden komen. De andere platte daken werden voorzien van een Sopraglass PB V 3 TF dampscherm. Bij de kelderdaken kwam daarbovenop nog een isolatielaag vooraleer Gent-Asfalt tot de tweelaagse dichting overging. Soprastick Venti FF diende overal als onderlaag. Op de toplaag zitten er opnieuw verschillen. Sopralene Optima 4 AF C3 FR zorgt voor een roodbruine afwerking van de 2.800 m2 gewone daken. Onder de groendaken is voor een wortelwerende Sopralene Optima Garden 4 GmF C3 FR bovenlaag geopteerd.

Volgens Matthias zijn dit de bitumenproducten met de langst mogelijke levensduur die op dit ogenblik op de markt te vinden zijn. “Het zijn gewoon topproducten, met een langere levensduur en sterkere wapeningsinlage dan de standaardalternatieven. Ze hebben een bewezen levensduur van 35 jaar en een verwachte levensduur van 45 jaar. Dat is heel lang voor een bitumenproduct. Gezien de vele technieken en groendaken die op de dichting komen, geeft dat de projectontwikkelaar heel wat extra gemoedsrust. Met standaardproducten zou een vernieuwing zich een stuk sneller opdringen.” Die duurzaamheid sluit trouwens mooi aan bij de ambities die het project had, en ook vervulde, om een BREEAM Very Good-certificaat en E-peil van 51 te behalen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
0%