Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Bitumen dakbedekking helpt duurzaamheidsambities van kantoorgebouw mee waarmaken
Premiumproducten van SOPREMA verzekeren prestigieus kantoorproject van kelderoverdakking en dakbedekking met lange levensduur

Bitumen dakbedekking helpt duurzaamheidsambities van kantoorgebouw mee waarmaken

In aansluiting op de duurzaamheidsambities van het project, werd ook bij de kelderoverdekkingen en dakbedekking resoluut voor producten met een lange levensduur gekozen. De keuze voor SOPREMA was daarbij zeker de juiste, volgens Matthias Tijtgat van platdakspecialist Gent-Asfalt.

Een ambitieus kantoorproject

Verlaat je in Kortrijk verkeersknooppunt ‘het Ei’ in de richting van de Expo-gebouwen, dan springt het meteen in het oog: Kortrijk Business Park. Dit gloednieuwe kantoorgebouw domineert het Beneluxpark, waar het ene na het andere bedrijf een gedroomde locatie vindt. Het maakt deel uit van een groter masterplan waarmee het stadsbestuur van Kortrijk en de Intercommunale Leiedal Hoog Kortrijk tot een prominent stadsdeel willen ontwikkelen. De aanbesteding die ze in dat kader uitschreven, werd gewonnen door wijlen Bernardo Secchi, Italiaans urbanist en ereburger van Kortrijk.

Ontwikkelaar Verstraete Development nam aannemer Cordeel onder de arm om met de plannen van architectenbureau POLO architects aan de slag te gaan. Omheen een groene patio plantten zij in totaal zeven bovengrondse bouwlagen met ondergrondse parkeervoorzieningen neer. Als een van de vaste Cordeel-partners won Gent-Asfalt de aanbesteding om zich over de dakbedekking te ontfermen. Over vijf verschillende niveaus verspreid, nemen de dakvlakken en kelderafdichtingen samen zo’n 3.500 m2 in beslag.

Premium dakbedekkingsproducten staan garant voor esthetiek en kwaliteit

“Tot onze grote vreugde bleek dat de architect in het lastenboek producten van SOPREMA beschreven had”, vertelt Matthias Tijtgat, manager bij Gent-Asfalt. “Voor ons houdt dat in dat we topwerk kunnen afleveren. In gevallen waar het lastenboek wel ruimte laat voor interpretatie, gaat onze eigen keuze doorgaans ook naar SOPREMA uit. Met een premiumproduct kan je nu eenmaal mooier werk afleveren, zowel esthetisch als kwalitatief.”

De coronamaatregelen zorgden voor enige belemmering bij de uitvoering van de werken. De wachtslabben onder het architectonische beton steken ging nog vlot, maar eens de hoofddaken in aanmerking kwamen voor dakbedekking, sloeg de crisis toe. “We hadden het geluk dat we het werk vrij snel konden hervatten, zij het in een kleinere bezetting, met ploegen van maximaal twee”, vertelt Matthias.

Bitumineuze dakbedekking met lange levensduur biedt extra gemoedsrust

Hoewel de volledige 3.500 m2 een tweelaagse dakdichting kreeg, zaten er lichte verschillen in de opbouw of productkeuze. Zo kwam er een Soprarock PB P 3 TF dampscherm op de 550 m2 kelderoverdekking en op het 150 m2 grote dakterras, waarop nog groendaken zouden komen. De andere platte daken werden voorzien van een Sopraglass PB V 3 TF dampscherm. Bij de kelderdaken kwam daarbovenop nog een isolatielaag vooraleer Gent-Asfalt tot de tweelaagse dichting overging. Soprastick Venti FF diende overal als onderlaag. Op de toplaag zitten er opnieuw verschillen. Sopralene Optima 4 AF C3 FR zorgt voor een roodbruine afwerking van de 2.800 m2 gewone daken. Onder de groendaken is voor een wortelwerende Sopralene Optima Garden 4 GmF C3 FR bovenlaag geopteerd.

Volgens Matthias zijn dit de bitumenproducten met de langst mogelijke levensduur die op dit ogenblik op de markt te vinden zijn. “Het zijn gewoon topproducten, met een langere levensduur en sterkere wapeningsinlage dan de standaardalternatieven. Ze hebben een bewezen levensduur van 35 jaar en een verwachte levensduur van 45 jaar. Dat is heel lang voor een bitumenproduct. Gezien de vele technieken en groendaken die op de dichting komen, geeft dat de projectontwikkelaar heel wat extra gemoedsrust. Met standaardproducten zou een vernieuwing zich een stuk sneller opdringen.” Die duurzaamheid sluit trouwens mooi aan bij de ambities die het project had, en ook vervulde, om een BREEAM Very Good-certificaat en E-peil van 51 te behalen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details