Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Bloemrijke voegvullingen bevorderen biodiversiteit in de stad

Bloemrijke voegvullingen bevorderen biodiversiteit in de stad

Onkruid dat zich een weg baant doorheen de voegen van verhardingen, het is een gekende plaag. In plaats van dit met man en macht te bestrijden, pleit Terraviva® ervoor om groene voegvullingen net te omarmen. Het productiebedrijf met sites in Deinze, Maaseik en Sint-Gillis-Waas heeft nu ook mengsels op de markt vermengd met bloemzaad. “Laat madeliefjes of tijm bloeien tussen de verhardingen. Dat komt zowel de biodiversiteit als de waterinfiltratie ten goede”, aldus zaakvoerder Bart Geerts.

In stedelijke omgevingen zijn er twee manieren om de voegen van verhardingen op te vullen: ofwel met een volledig dichte structuur die geen begroeiing toelaat, ofwel met grassen en planten. “In een klassieke mortelvoeg zullen onkruid of grassen altijd hun weg weten te vinden”, stelt Bart Geerts. “Het grote nadeel is dat dit op een ongecontroleerde manier gebeurt en door de publieke opinie als slordig wordt ervaren. Dergelijke voegen onderhouden is bovendien zeer duur en de mogelijkheden zijn beperkt nu chemische producten geen optie meer zijn. Andere technieken zoals borstelen of begieten met heet water zijn dan weer erg energiebehoeftig.”

grasvoeg-klinkers-kopieren

Terraviva® werkt met gras- en bloemsoorten die extreme omstandigheden kunnen verdragen én laag bij de grond blijven, waardoor maaibeurten beperkt blijven.

 

Van ambitie naar praktijk

Terraviva® pleit ervoor om van bij het begin te opteren voor groene voegen in plaats van grijze verhardingsoppervlakken. Het bedrijf is al jarenlang gespecialiseerd in de productie van substraten voor de aanleg van berijdbare gazons en grastegelparkings en weet daarom precies hoe een plant te laten ontwikkelen in zeer moeilijke omstandigheden. Met die ervaring indachtig heeft Terraviva® groene voegvullingen ontwikkeld vermengd met bloemzaden van onder meer madeliefjes, tijm en microklaver. Bart Geerts: “Aangezien de groenstructuur hier van meet af aan zichtbaar is, weten buurtbewoners meteen dat de begroeiing wel degelijk de bedoeling is. Op die manier wordt het groen veel meer geapprecieerd en kan zelfs op veel bijval rekenen. We hebben allemaal de mond vol van meer biodiversiteit en meer waterinfiltratie. Met onze bloemrijke voegvullingen zetten we die mooie ambitie om in de praktijk.”

Makkelijk in onderhoud

Nog een pluspunt is dat bloemrijke voegvullingen een minimum aan onderhoud vergen. Terraviva® werkt namelijk met gras- en bloemsoorten die extreme omstandigheden kunnen verdragen én laag bij de grond blijven. Maaibeurten blijven zo beperkt tot tweemaal per jaar. Belangrijk aandachtspunt is evenwel dat de bloemzaden de kans moeten krijgen om zich volledig te ontwikkelen en er dus niet meteen gemaaid mag worden.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details