Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Riolering & Ondergronds

Bluswaterbekkens op maat voor nieuwe BMW concessie

De warm gegalvaniseerde stalen buizen van Tubao zijn aan een opmars bezig in de sector waterhuishouding.

IMG_9235 kopiëren
De snelheid van installatie en de veelzijdigheid van de geprofileerde TUBAO-buizen overtuigen steeds vaker architecten en studiebureaus.

Tekst en beeld | Envisol

17 december 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Opdrachtgevers appreciëren almaar meer de kwaliteiten hiervan bij de aanleg van reservoirs voor de opvang en opslag van regenwater, bluswater … De snelheid van installatie en de veelzijdigheid van de geprofileerde buizen overtuigen steeds vaker architecten en studiebureaus bij de opmaak van hun lastenboeken. Dat ze hierbij kunnen rekenen op gespecialiseerde engineering door producent Tubao en verdeler Deschacht is een extra argument.

 In Erembodegem bij Aalst verrijst een nieuwe concessie van BMW en Mini, compleet met grote showroom, werkplaatsen, magazijn … Zoals bij elk utilitair nieuwbouwproject bevat het lastenboek een uitgebreid luik brandbeveiliging. Om de gebouwen en hun kostbare inhoud tegen brand te beschermen, wordt onder andere een sprinklerinstallatie geïnstalleerd, die van voldoende leidingwater moet voorzien worden. Een andere vereiste was voldoende bluswater ten behoeve van de brandweer. Voor beide toepassingen voorzagen architect en studiebureau twee reservoirs, maar in plaats van de traditionele betonnen kuip, opteerden ze voor een oplossing met Tubao buizen.

De warm gegalvaniseerde stalen buizen van Tubao zijn aan een opmars bezig in de sector waterhuishouding.

Oplossing met Tubao buizen

Concreet dienden er twee ondergrondse waterdichte reservoirs gerealiseerd te worden. Eén van 360 m3 voor de opvang van regenwater dat als bluswater kan gebruikt worden. Een tweede tank moest 240 m3 leidingwater kunnen bevatten om de sprinklerinstallatie te voeden, eveneens voorzien van aanzuigleidingen. Dus togen de studiediensten van Tubao en Deschacht aan het werk. 

Sterk staaltje engineering

“Voor dit soort projecten werken de studiediensten van Tubao en Deschacht nauw samen”, vertelt Geert Vanhecke van Tubao Benelux. “Want een Tubao-toepassing is per definitie maatwerk. Onze fabriek produceert weliswaar buizen in verschillende diktes, lengtes en diameters, maar hiermee tot een bruikbaar eindresultaat komen, compleet met alle nodige voorzieningen, is een kwestie van engineering. In functie van de toepassing, regelgeving … maken wij een ontwerp dat we invullen met de benodigde Tubao elementen én voorzieningen zoals aansluitingen, leidingen, pompen, inspectieschachten, noodoverstorten … Samen schetsen wij de voorziene toepassing, laten deze valideren door de opdrachtgever, waarna de gedetailleerde plannen worden uitgetekend. Deze garanderen een correcte fabricage volgens onze specificaties en een snelle, puntgave installatie en indienststelling op de werf.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
0%