Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Boombunkers als basis van vergroening Dokter Roosensplein
TreeBuilders installeert samen met aannemer Hens nv het TreeParker boombunkersysteem en deed voor de levering een beroep op Deschacht.

Boombunkers als basis van vergroening Dokter Roosensplein

Het Dokter Roosensplein in Brasschaat wordt omgetoverd tot een groene en prettige verblijfplaats. Op de planning staat de aanplanting van vijftien nieuwe bomen, acht bestaande bomen krijgen extra doorwortelbare ruimte. Een stevige vergroening die maatwerk vereist. TreeBuilders installeert daarom samen met aannemer Hens nv het TreeParker boombunkersysteem en deed voor de levering een beroep op Deschacht. 

TreeBuilders startte in het najaar met een nieuw project. Vijftien nieuwe bomen worden aangeplant op het Dokter Roosensplein. Acht bestaande bomen krijgen extra volume onder het fietspad. Dat gebeurt door middel van een boombunkersysteem, bestaande uit verschillende units. Deze dragen het verkeer en zorgen voor een onverstoorde doorwortelbare ruimte onder de verharding.

Elke module heeft vier TreeParker palen. De hoogte ervan kan aangepast worden.

Verloren ruimte

Bij het installeren van boombunkers kom je regelmatig voor onaangename verassingen te staan. Vaak bots je op riolering of waterleiding die nergens staat getekend op de plannen. Dikwijls moet de boombunker dan nog ter plaatse aangepast worden. “We kunnen de TreeParker palen op de werf nog vermaken met een tafelzaag en hiermee maatwerk leveren. Dat is het grote voordeel van ons product”, zegt Joris Decoster, consultant van TreeBuilders. “Daarnaast hebben de meeste boombunkersystemen een bolle bovenkant. De TreeParker heeft een platte bovenkant. Daardoor kunnen wij het product voor 95 % vullen en gaat er dus heel weinig ruimte verloren. Tenslotte staan de palen ver uiteen, waardoor de boomwortels tot wel 35 cm dik kunnen groeien.”

Bouwpakketten

Het TreeParker boombunkersysteem installeer je door modules van 60 cm x 60 cm te plaatsen. Elke module heeft vier TreeParker palen. De hoogte ervan kan aangepast worden. Daardoor is maatwerk altijd binnen handbereik. “Vroeger was het op de werf lastig om die palen op de juiste plaats te fixeren. We maakten dan een houten frame waarmee we de palen in positie hielden”, zegt Peter Motten, werfleider bij aannemer Hens nv. “Het nieuwe systeem is makkelijker te installeren. Het komt toe op de werf als bouwstenen die perfect in elkaar passen.” 

De bouwsector raakt steeds meer vertrouwd met boombunkers. Bij aanvang van een installatie berekent de ontwerper eerst welk volume er nodig is voor de boom, rekening houdend met factoren als de boomsoort en het grondwaterpeil. Eenmaal de berekening klaar is, worden de volumes erin getekend. Nu deed TreeBuilders dat nog, maar de engineerafdeling van Deschacht zal dat binnenkort zelf in handen nemen.

Het TreeParker boombunkersysteem installeer je door modules van 60 cm x 60 cm te plaatsen.

Snel en correct 

Peter Motten blikt tevreden terug op de samenwerking met Deschacht en TreeBuilders. “Deschacht leverde de materialen snel en correct. Op een paar ijzernetten na, hebben we niets zelf moeten bestellen.” De werken aan de straat richting het Dokter Roosensplein bereiken stilaan het eindpunt. Vanaf september starten ze met de andere kant van het plein. “We zijn blij om te zien dat ook deze bomen een langere tijd gezond kunnen groeien en hierbij de ecosysteemdiensten kunnen ondersteunen in de stad”, besluit Joris van Treebuilders.

Hens nv

Hens nv had jarenlang grondverzet als kernactiviteit. Vanaf de jaren 90 verrijkt de familiale onderneming het aanbod met wegen- en afbraakwerken. Inspelend op de vragen en noden van de chaotische bouwmarkt, is Hens nv zich onder de naam Revabo en onder de verantwoordelijkheid van Jan Hens gaan specialiseren in de recyclage van puin. Later is daar ook brandstofleverancier De Bie bijgekomen. Hens nv heeft zich zo door de jaren heen ontwikkeld tot een erkend en ervaren aannemer.

De bouwsector raakt steeds meer vertrouwd met boombunkers.

Deschacht

Deschacht profileert zich op zijn beurt als een gespecialiseerde en gereputeerde groothandel in riolerings- en afvoerproducten, dak-, gevel- en isolatiematerialen.  Daarnaast heeft Deschacht gespecialiseerde teams die met hun specifieke expertise elk bouwproject begeleiden van onder de grond tot op het dak. Met tien filialen, 180 werknemers en meer dan 20.000 producten is Deschacht een topspeler in zijn segment die letterlijk, dankzij de regionale spreiding in Vlaanderen en Wallonië, maar ook figuurlijk dicht bij zijn klanten staat. Samen realiseren we op jaarbasis een omzet van meer dan 100 miljoen euro”, klinkt het.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details