In opdracht van Havenbedrijf Antwerpen voerde aannemer Herbosch-Kiere de nodige herstellingswerken aan de Berendrechtsluis uit. Als specialist in betonboringen en -zaagwerken gaf Stenabo hierbij specifieke ondersteuning. Stenabo had als opvallende opdracht de beschadigde betonwand in stukken te zagen om die zo gemakkelijker weg te halen. “Dit was zeker geen alledaags project, zeker niet gezien de tijdsdruk en strakke deadline”, vertelt Raoul Nabarro, project manager bij Stenabo.
De sluiswand – die in december vorig jaar beschadigd raakte – kon onmogelijk in één geheel weggehaald worden. Om dat praktisch haalbaar te maken, werd een beroep gedaan op Stenabo. Medewerkers van Stenabo verdeelden de grote betonnen sluiswand van 16 op 7 m in 12 kleinere delen met een kabelzaagmachine. Raoul Nabarro: “Zo’n machine heeft een stalen kabel die belegd is met synthetische diamanten. Die kabel wordt door een voorgeboord gat in het beton gehaald en omhooggetrokken. Zo ontstaat de zaagsnede. Sommige delen hadden nog altijd een gewicht van 34 ton. Een 280 ton kraan tilde de betonstukken op en legde ze op een ponton in het water.”
Om de manier van werken te bepalen, houdt Stenabo steeds rekening met verschillende factoren. “Dit gebeurt doorgaans in samenspraak met de opdrachtgever en/of de hoofdaannemer, in dit geval Herbosch-Kiere,” vertelt Raoul Nabarro. “Samen kijken we altijd naar de middelen die ter plekke aanwezig zijn. Bij dit project waren er een kraan en ponton aanwezig waardoor we behoorlijk grote stukken konden zagen. In principe kunnen we stukken zagen die nog zwaarder zijn dan 34 ton, maar dat was voor de werken aan de Berendrechtsluis geen optie. De grootste stukken zaten namelijk onder een brug. Om voldoende ruimte te creëren werd de brug enkele centimeters omhoog geheven, maar met nog grotere en zwaardere gezaagde betondelen werd het haast onmogelijk om ze veilig onder de brug uit te krijgen en ze op het ponton te hijsen.”
Op technisch vlak kwam Stenabo voor de herstelling van de Berendrechtsluis niet voor verrassingen te staan, maar een alledaags project was het zeker niet. “Het zagen op zich gebeurt door ervaren mensen, maar de setting is wel altijd anders. En dat maakt het interessant en uitdagend. Aan een sluis werken blijft een unieke ervaring. Van in de droogzetkuip zaagden we een onderdeel dat zich normaal gezien onder water bevindt. De gedachte alleen al is bijzonder. Aan de binnenkant van de sluis had je het structuurwerk van de sluis zelf waarmee we rekening moesten houden. De setting was best bijzonder, onder meer ook door de opgevijzelde brug.”
Naast de betonboringen en de zaagwerken voerde het team van Stenabo zelf ook de chemische verankeringen uit, zodat nieuwe betonwapening in de zijwanden en de vloer kunnen worden geplaatst. Het Kapelse betonboringsbedrijf werkte 10 dagen full continu aan deze boor- en zaagopdracht. “Wij werken als onderaannemer geregeld mee aan de renovatie van kaaimuren bijvoorbeeld. Maar de herstelling van een sluiswand gebeurt eerder zelden. Het gaat hier om een belangrijk onderdeel van de haveninfrastructuur die onmisbaar is voor de optimale werking van de Antwerpse haven. Dat maakt dit project voor ons ook zo bijzonder”, licht zaakvoerder Stefan Nabarro toe.
Raoul Nabarro bevestigt: “We zijn altijd erg trots op dit soort projecten. Tijdsdruk was hier zeker een uitdaging, maar omdat andere werven omwille van corona stillagen, hebben we voor de Berendrechtsluis wel de nodige voorbereidingswerken kunnen uitvoeren. Daardoor zijn de werken zelf ook zeer vlot verlopen. Ook de communicatie met Herbosch-Kiere verliep heel positief. Tien dagen lang en 24 op 24 in shiften werken is heel belastend en kan wegen op het gemoed, maar de samenwerking bleef heel gestroomlijnd lopen.”