Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Boren zonder graven

Boren zonder graven

Met maar liefst 18 Navigators in het programma is Vermeer Benelux BVBA een niet te omzeilen leverancier van materieel en apparatuur voor horizontaal gestuurd boren. De techniek om zonder het aan de oppervlakte graven van sleuven allerhande buizen, leidingen en kabels onder de grond te brengen, wordt steeds populairder. Met reden.

Kurt Drossin is bij Vermeer Benelux verantwoordelijk voor de groepen No-dig en Sleuvengravers. Het mag duidelijk zijn dat horizontaal gestuurd boren onder die eerste groep valt. No-dig betekent tenslotte ‘niet graven’ en dat is precies waarover we het hier hebben. Kurt Drossin vertelt dat in België voornamelijk de Vermeer Navigator D36x50II of de iets grotere D40x50S3 met grote voorsprong de meest gekozen machine is. “Laat ons zeggen dat deze machines echte allrounders zijn. Door de grote duw- en trekkracht in combinatie met de aantrekkelijke footprint zijn ze voor 75 % inzetbaar voor de aangeboden boringen hier in België. Afhankelijk van de grondsoort en de ruimgang die nodig is om het product in te trekken, is 250 tot zelfs 300 meter een haalbare kaart, mits de juiste voorbereidingen zijn getroffen.”

Sleufloze techniek
Horizontaal gestuurd boren, internationaal meestal aangeduid als Horizontal Directional Drilling (HDD), is wat we noemen een sleufloze techniek. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw worden sleufloze technieken steeds vaker ingezet bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur. De belangrijkste redenen daarvoor zijn het financiële voordeel (tijdwinst en lagere kosten), een forse vermindering van de overlast voor onder andere verkeer, omwonenden, bedrijfsactiviteiten… Daarbij moet ook worden gedacht aan de soms ernstige gevolgen van graafschade doordat de elektriciteit en de communicatie uitvallen, water- en brandstofleidingen worden geraakt enzovoort.

No-dig

Een van de populaire Navigators in actie in het vrije veld.

Andere voordelen
Horizontaal gestuurd boren heeft als sleufloze (aanleg)techniek nog meer voordelen. Met behulp van het speciale boormaterieel kunnen kabels en leidingen onder kanalen, havens, rivieren, maar ook onder gebouwen en wegen worden aangelegd zonder dat dergelijke grote obstakels daaronder te lijden hebben. Daarbij zijn ondergronds enorme afstanden te overbruggen, tot wel 1,5 kilometer. Door de vrije keuze voor de aan te houden aanlegdiepte ontstaan ook minder of geen problemen met reeds bestaande ondergrondse infrastructuur. Een heel andere invalshoek is het niet ter plekke hoeven afgraven van (ernstig) vervuilde grond, zodat de medewerkers minder of geen risico lopen. 

No-dig

Een kijkje in het opleidingscentrum van Vermeer Benelux.

Navigator inzetten
De benaming Navigator voor de machine waarmee het horizontaal gestuurd boren gebeurt, is niet toevallig gekozen. Het mooie van de horizontale gestuurde boortechniek is namelijk het stuurmechanisme, waardoor tijdens het doorboren van de ondergrond een enigszins bochtig traject kan worden afgelegd om obstakels te omzeilen. Vermeer Benelux heeft in totaal 18 Navigators – die herkenbare gele machines – in het programma. De grootste, de D1320x900, weegt bijna 46 ton en is meer dan 15 meter lang. Hij biedt de keuze uit drie motorvermogens: 800, 1200 of 1600 pk en zijn maximale trek- en duwkracht van 6050 kN maakt hem tot een echte krachtpatser. In sommige gevallen moet hij dat ook zijn en om zijn enorme trek-en duwkracht te kunnen uitoefenen wordt de D1320x900 dan ook uitgebreid verankerd. Dat is zeker nodig wanneer we bedenken, dat horizontaal gestuurd boren kan worden toegepast voor buisdiameters tot maar liefst 3 meter en lengtes tot een bijna ongelooflijke 1,5 km.

No-dig

Verdeler Bagela gamma
Sinds kort is Vermeer Benelux in Belgie ook exclusief verdeler voor het Bagela gamma. Het in Duitsland gevestigde Bagela Baumaschinen GmbH & Co. KG is wereldberoemd in België voor zijn kabellegmateriaal. Voornamelijk treklieren en haspelwagens zijn hierin erg gewild. Ook voor deze zaken is Kurt Drossin uw gesprekspartner. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details