Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Brussel | Hippodrome

Brussel | Hippodrome

Jonge KMO boort funderingspalen voor prestigieus wooncomplex in schaduw van Atomium

Hoewel de jonge KMO nog maar sinds 2006 bestaat, heeft Votquenne Foundations zijn strepen in de markt van funderings- en beschoeiingstechnieken al verdiend. De bijdrage aan het project Hippodrome is daarvan het beste bewijs. Het bedrijf boorde meer dan 500 funderingspalen voor het nieuwe wooncomplex en dit in uiterst veilige omstandigheden. “Het hoogste niveau halen op vlak van veiligheid op al onze werven staat bij ons boven op de agenda”, klinkt het.

Bouwput van 12 meter
Het project Hippodrome is een nieuwe duurzame wijk die wordt ontwikkeld met onder meer appartementen, een zorgcentrum, serviceflats, een commerciële ruimte, kinderopvang en parkeergelegenheid op een site met zicht op het Atomium in Laken. Votquenne Foundations uit Kortrijk boorde voor trouwe klant Democo de 535 grondverdringende schroefpalen van het nieuwe wooncomplex, waaronder enkele voor de drie torenkranen. “De werken werden uitgevoerd in een bouwput van maar liefst 12 meter diep waar we met onze twee machines, Woltmann 55 en BG20, aan het werk gingen. In de laatste fase hebben we ook de sondeerwagen, die we recent hebben aangekocht met ons zusterbedrijf Revyson, gebruikt om bepaalde delen van de grond te onderzoeken. Dit was nodig om de draagkracht van de palen te garanderen”, vertelt ing. Youri Coucke, commercieel projectingenieur en preventieadviseur van Votquenne Foundations.

Hippodrome

Met de Woltmann 55 en BG20 gingen de arbeiders aan de slag in een bouwput van maar liefst 12 meter diep.

Veiligheid
Ing. Youri Coucke: “Veiligheid staat dit jaar bovenaan onze agenda. Niet alleen rusten wij ons personeel op de werven uit met alle mogelijke persoonlijke beschermingsmiddelen die voorhanden zijn, ook herhalen wij regelmatig de veiligheidsvoorschriften rond materiaal en machines.” En dat het Votquenne Foundations menens is, bewijst het feit dat Coucke ook een opleiding tot preventieadviseur volgde. “In die functie laat ik mij ook extern bijstaan door consultants, om zo qua veiligheid op alle vlakken kort op de bal te spelen en de nieuwe evoluties inzake veiligheid en preventie van nabij te volgen. Een en ander moet ons toelaten om binnen afzienbare tijd VCA gecertificeerd te zijn. Zo willen we het belang van veiligheid bij Votquenne Foundations benadrukken.”

Hippodrome

Youri Coucke, commercieel projectingenieur bij Votquenne Foundations, mag zich sinds kort ook preventieadviseur noemen.

Totaaloplossingen aanbieden
Het bedrijf werd in 2006 opgericht door ir. Bart Cloet om naast de reeds beschikbare manuele funderings- en beschoeiingstechnieken ook machinale technieken te kunnen aanbieden. Twee jaar geleden werden de kantoren in Dadizele te klein en om zijn groei te ondersteunen, verhuisde het bedrijf naar Kortrijk. 

Ook aan een duidelijke toekomstvisie ontbreekt het Votquenne Foundations niet. Ing. Youri Coucke: “We evolueren naar een markt waarin je de klant een totaaloplossing moet kunnen aanbieden, van funderings- en beschoeiingstechnieken over bemaling tot on-site solutions. En als het even kan ook nog op een snelle en correcte manier. Wij anticipeerden al op die toekomstvisie door de oprichting van een sonderingsbedrijf Revyson in 2018, maar ook door de opname van bronbemalingsbedrijf A.Vyncke in de groep boven Votquenne Foundations eind maart 2017. Daardoor kunnen we naast onze funderings- en beschoeiingstechnieken ook bemalingstechnieken aanbieden, wat maakt dat we voor de klant de coördinatiekost kunnen verlagen en het risico op schade kunnen verkleinen.” Maar het bedrijf nam nog meer stappen om een nog kwalitatievere totaaloplossing op maat van de klant aan te bieden. “In 2017 werd transportbedrijf VQ Logistiscs opgericht, zodat we nog meer in eigen beheer kunnen organiseren en flexibeler kunnen opereren. Just-in-time delivery blijft één van onze sterktes”, besluit ingenieur Coucke. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details