Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Certificaat voor stortklaar beton met gerecycleerde granulaten zoekt producenten

Certificaat voor stortklaar beton met gerecycleerde granulaten zoekt producenten

In de meest recente uitgave van het toepassingsreglement TRA 550 – gepubliceerd eind 2018 – werden twee nieuwe betoncategorieën opgenomen: RS (standaard) en RD (duurzaam), voor stortklaar beton geproduceerd met betongranulaat A+ of menggranulaat B+. Het was op vraag van de sector dat certificeringsorgaan BE-CERT intensief aan de slag ging met het realiseren van een certificaat voor beton met gerecycleerde granulaten. “Maar de respons blijft voorlopig beperkt tot enkele koplopers”, vertelt Pascale De Kesel, certification expert & auditor bij BE-CERT.

Met AC Materials uit Brugge, De Brabandere uit Veurne en Degetec uit Desselgem beschikken vandaag drie producenten van stortklaar beton over een certificaat voor beton met gerecycleerde granulaten. De Brabandere en Degetec beschikken naast het standaardcertificaat (RS) ook over het duurzame certificaat (RD). Pascale De Kesel: “We hebben samen met de sector, die zelf vragende partij was, jaren gewerkt aan een certificatie voor beton met gerecycleerde granulaten. Sinds de laatste uitgave van het reglement kon een aanvraag ingediend worden, maar het duurde tot medio 2019 voordat de eerste aanvraag binnenkwam. De ingrijpende aanpassing van het reglement naar de nieuwe betonnorm zat daar ook voor iets tussen. Het eerste certificaat dat we toekenden was voor De Brabandere, in oktober 2019.”

Het grote voordeel is dat er minder natuurlijke granulaten aangeboord moeten worden.

 

Magere respons

Dat er nog maar drie producenten, van de toch wel lange lijst van producenten met een certificaat voor stortklaar beton, stortklaar beton kunnen leveren onder het BENOR-merk mét gerecycleerde granulaten, vindt BE-CERT bijzonder jammer. “We zijn volop meegegaan in het verhaal van circulariteit, maar de respons is tot vandaag toch aan de lage kant”, aldus Pascale De Kesel. “Het probleem is ook al aangekaart bij Groen Beton Vert (de organisatie die de belangen behartigt van bedrijven die beton produceren op ecologisch verantwoorde wijze, red.) en ook zij sporen hun leden aan. Zelf sprak ik enkele maanden geleden nog met producenten en de wil is er zeker. Ik denk dat de magere respons te maken heeft met de beschikbaarheid van hoogwaardige granulaten. Het materiaal en zijn afkomst moeten heel goed gekend zijn. En het moet gescheiden gestockeerd worden zodat hoogwaardige en minder hoogwaardige granulaten niet worden gemengd. Naar mijn gevoel is dat een struikelblok voor veel producenten.”

Met AC Materials uit Brugge, De Brabandere uit Veurne en Degetec uit Desselgem beschikken vandaag drie producenten over het certificaat.

 

Ecologisch voordeel

In beton met gerecycleerde granulaten wordt een deel van het natuurlijk granulaat vervangen door hoogwaardige granulaten van gerecycleerd beton. De betongranulaten moeten aan zeer hoge kwaliteitseisen voldoen en kunnen niet overal toegepast worden. De sterkte en vooral ook de duurzaamheid van het stortklaar beton moet immers gegarandeerd kunnen worden. Het grote voordeel is dat er minder natuurlijke granulaten aangeboord moeten worden.

De gecertificeerde bedrijven zien vooral voordelen in de nieuwe certificatie. “Als lid van Groen Beton en Green Partner for a Blue Planet willen we letterlijk ons hoogwaardig betonsteentje bijdragen voor een beter klimaat”, vertelt Dino Henderickx van Degetec, een van de drie certificaathouders. “Daarom streven we ernaar om duurzaam en zo milieuvriendelijk mogelijk beton te maken dat kwalitatief voldoet aan de geldende normen en eisen. Onze bedrijfswaarden trots, voldoening, discipline, teamwork en flexibiliteit worden in dit verhaal mooi in de kijker gezet en hadden een belangrijk aandeel in de uitbreiding van ons BENOR-certificaat met de categorieën RS en RD.”

Voor AC Materials was een certificaat voor beton met gerecycleerde granulaten een logische stap. “AC Materials heeft, sinds de overname van Michiels H. Aannemingen in Heist-Op-Den-Berg in januari van dit jaar, zes locaties waar bouw- en sloopafval gerecycleerd worden tot puingranulaten. We zijn één van de marktleiders in deze sector en steeds op zoek naar nieuwe kanalen om onze gerecycleerde materialen af te zetten. Het gebruik van A+ granulaten in BENOR-gecertificeerd stortklaar beton past perfect in onze strategie en uitbreiden naar RS was voor ons dan ook een logische stap in de uitbouw van onze productcatalogus”, aldus Johan Baeten van AC Materials. Ook De Brabandere ziet de certificatie als een must. “Wij gaan voor 100 % circulair en kunnen daarom de initiatieven om de betonnorm te ‘vergroenen’ alleen maar toejuichen. RS- en RD-beton is een must en wordt hopelijk de standaardeis in de nieuwe bestekken. Enkel op die manier gaan we duurzaam om met onze planeet en zijn beperkte grondstoffen”, besluit Pieter De Brabandere.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details