Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Circulair watermanagement voor steden van de toekomst
De TreeTank® laat bomen bloeien en voorkomt dat de boomwortels het wegdek beschadigen, omdat de ideale omstandigheden voor wortelgroei worden bevorderd met de benodigde grond- en voedingsstoffen, zuurstof en water.

Circulair watermanagement voor steden van de toekomst

De gevolgen van de klimaatverandering worden steeds pijnlijker duidelijk. Gigantische waterbommen en lange periodes van droogte en hitte teisteren onze natuur, steden en gemeenten. Vroeger werden steden ontworpen om water zo snel mogelijk af te voeren waardoor ze vandaag niet gewapend zijn tegen het huidige en toekomstige klimaat. De stad van de toekomst is een klimaatbestendige stad. Dat beseft ook Wavin, dat zich profileert als een innovatieve aanbieder van systemen voor veilige en efficiënte watervoorziening, betere sanitaire voorzieningen en hygiëne, klimaatveerkrachtige steden en betere bouwprestaties.

Wavin is een innovatieve leverancier van oplossingen voor de bouw- en infrastructuur-industrie op meerdere continenten. Met meer dan 60 jaar expertise is het bedrijf in staat om enkele van de grootste uitdagingen in de wereld aan te gaan. De multinational wil bijdragen aan de toekomstbestendigheid van steden over de hele wereld en lanceerde daarom in 2020 een duidelijke ‘purpose’: het bouwen van gezonde, duurzame omgevingen. 

“Die ‘purpose’ vat onze duurzaamheidsstrategie samen”, vertelt Wilco Otte, Global Sustainability Director bij Wavin. “Hoe pakken we de klimaatextremen aan? Hoe kunnen we hemelwater bij extreme regenval optimaal opvangen? Hoe houden we het water vast en de natuur in leven bij langer periodes van droogte en hoge temperaturen? Dat zijn de vragen die ook Wavin dagelijks bezighouden. Zo ontwikkelden we bijvoorbeeld QuickStream, de aangewezen oplossing voor regenwaterafvoer op complexe daken van grotere gebouwen. QuickStream zorgt voor een snellere afvoer bij hevige regenval. We ontwikkelen momenteel ook op het vlak van groene daken. Die hebben niet alleen een positief effect op de temperatuur in dichtbevolkte regio’s, maar wakkeren ook de biodiversiteit aan. Iets waar ik als duurzaamheidsexpert veel belang aan hecht.”

Wilco Otte, Global Sustainability Director bij Wavin.

TreeTank®

Met de nieuwe purpose verbindt Wavin zich aan het verder ontwikkelen van slimme producten voor steden. Een goed voorbeeld van zo’n slimme oplossing is de Wavin TreeTank®, die steden helpt vergroenen. Zoals in de stad Hasselt, waar in 2019 het eerste pilotproject plaatsvond voor 86 bomen. De TreeTank® laat bomen bloeien en voorkomt dat de boomwortels het wegdek beschadigen, omdat de ideale omstandigheden voor wortelgroei worden bevorderd met de benodigde grond- en voedingsstoffen, zuurstof en water. Op de plek waar de boom komt te staan, wordt een holle ruimte gecreëerd waarin kunststof Q-Biq Plus kratten worden geplaatst. De boom wordt in het midden gepositioneerd, de rest wordt opgevuld met substraat. Om de boom te stabiliseren, wordt deze verankerd. Naast substraat zijn ook water en zuurstof belangrijk voor de boom om te groeien: deze worden via drainageleidingen tussen de wortels gebracht.

Duurzaamheid in het DNA

Hoe ideologisch is het duurzaamheidsverhaal van Wavin? Wilco Otte: “Duurzaamheid zit in het Wavin-DNA. Net als maatschappelijk verantwoord ondernemen. En daarbij kijken we verder dan de steden en gemeenten dichtbij. Zo hebben we bijvoorbeeld projecten in Bogota, Colombia, waar we lokale tuintjes uitrusten met onze producten. En in São Paulo leveren we materialen om sanitaire voorzieningen mogelijk te maken. En het gaat ver terug, want in een gemeente in Colombia hebben we intussen al 30 jaar geleden een fabriek opgericht waar vandaag 94 % van de lokale bevolking als werknemer betrokken is. Ook intern nemen we grote stappen. In Nederland rijden bijvoorbeeld al heel wat medewerkers elektrisch en ons doel is om in 2025 in heel Europa alleen nog maar elektrisch te rijden. Daarnaast zijn we in al onze fabrieken bezig met het integreren van smartverlichting. Ook digitalisering van onze producten en het ontwikkelen van nieuwe servicemodellen staat hoog op onze radar. Ik denk dan onder andere aan onze slimme kolken, die in real-time het waterniveau en de vuilkracht monitoren zodat er niet onnodig gecontroleerd moet worden. Wavin draagt dus op verschillende vlakken bij op de weg naar een circulaire economie. En dat doen we sinds enkele jaren op een nog meer structurele manier, gebaseerd op zes programma’s: innovatie, milieu-impact, circulaire economie, social inclusion, reporting en public affairs.”

Wavin wil bijdragen aan de toekomstbestendigheid van steden over de hele wereld en lanceerde daarom in 2020 een duidelijke ‘purpose’: het bouwen van gezonde, duurzame omgevingen.

Maatschappelijk debat

Wavin wil ook een rol spelen in het maatschappelijk debat. Dat betekent in dialoog gaan met steden, gemeenten, vastgoedontwikkelaars, NGO’s, ingenieurs, wetenschappers, installateurs en aannemers over de hele wereld om de problemen van deze tijd gezamenlijk op te lossen. “Zeker in Nederland, maar ook in België, zien we steeds meer publieke aanbestedingen die inzetten op duurzaamheid. En Wavin kan op dat vlak heel veel betekenen. We zien ook steeds meer overheidsbeweging rond wetgevingen, maar die stroken helaas niet altijd met werkelijkheid. Uiteraard is dit een proces van lange adem waarbij alle partijen nodig zijn om dit tot een goed einde te brengen.

Niet iedere stad heeft de urgentie al begrepen. Of ze beschikken niet over de juiste handvatten om een klimaatadaptief plan uit te werken of ze hebben gewoon andere hete ijzers in het vuur. Maar de trend is wel onomkeerbaar ingezet. Een circulair en klimaatrobuust watermanagement voor steden is de enige juiste weg”, besluit Wilco Otte.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details