Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Cityriver behoedt Oostendse Oosteroever voor wateroverlast
“Het was voor iedereen nieuw, dus coördinatie met onderaannemers en leveranciers was cruciaal.”

Cityriver behoedt Oostendse Oosteroever voor wateroverlast

De felle overstromingen deze zomer drukten ons met de neus op de feiten: onze stadsaanleg moet klimaatbestendiger worden. Een mooi voorbeeld van hoe dat kan vind je in Oostende. Aannemer Seru legde er in een THV met Vanlerberghe de Cityriver aan, die het overtollige regenwater moet opvangen en bufferen.

Op de Oostendse Oosteroever wordt al enkele jaren volop gebouwd. Deze zomer werkten aannemers de Victorialaan af, een brede esplanade, met de City River als blikvanger. Guy Seru, CEO bij Seru, legt uit: “Het voetpad aan de ene kant en de rijweg aan de andere flankeren een aangelegde rivier die al het regenwater verzamelt. Dat wordt dus niet opgevangen in rioolroosters aan de zijkant van de weg, maar in een brede centrale goot.”

Het overtollige water gaat niet verloren, maar wordt nadien gebruikt om straten schoon te spuiten of planten te besproeien.

Buiten oevers

Die Cityriver kan bij hevige regenval zelfs buiten zijn oevers treden. Extra bufferbekkens onder de rijbaan zorgen daarnaast voor extra opslag. Dat water gaat trouwens niet verloren, maar wordt nadien gebruikt om straten schoon te spuiten of planten te besproeien. Om daarnaast voldoende regenwater te laten infiltreren in de bodem, wordt voor het eerst gebruik gemaakt van waterdoorlatende buizen. Op die manier blijft het natuurlijk grondwater in de buurt op peil met ‘vers’ regenwater en wordt de verzilting van de bodem tegengegaan. 

Los van alle voordelen voor het milieu, is de Cityriver ook een aantrekkelijke blikvanger voor de wijk. De traditionele rioolroosters verdwijnen uit het straatbeeld en het aanwezige groen rondom de stadsrivier zorgt voor de nodige verkoeling op warme dagen. De rivier zelf is een vorm van waterbeleving in het midden van de Victorialaan. 

De traditionele rioolroosters verdwijnen uit het straatbeeld en het aanwezige groen rondom de stadsrivier zorgt voor de nodige verkoeling op warme dagen.

Oevers met stapstenen

Dit was het eerste project van zijn soort in ons land. “Het was voor iedereen nieuw, dus coördinatie met onderaannemers en leveranciers was cruciaal,” zegt Seru. “Bovendien verlangde de stad van ons een hoge afwerkingskwaliteit, de precisie van uitvoering was dus erg belangrijk. Het water mocht nergens opstoppen en vlot in mooie bochten wegstromen. Tegelijk moest de Cityriver ook overrijdbaar zijn en moesten we oevers met stap-
stenen aanleggen. Er kwam dus veel bij kijken.”

Voor de verharding van Cityriver werkten de aannemers met de toegepaste materialen die eerder werden gebruikt voor de Hendrik Baelskaai. Seru: “Er werden groot formaat geslepen betonstraatstenen gebruikt voor de wandelzones langs de kant van het stedelijk ontwikkelingsgebied en aan de kant van de bedrijven zijn de rijweg en parkeerstrook uitgevoerd in uitgewassen of gepolierde vloerplaten in beton. Op die manier streefden we een herkenbare inrichting na op de Oosteroever.”     

De afwerking van dit project is niet het enige dat Seru te vieren heeft. Volgend jaar, in september 2022, bestaat het aannemersbedrijf 125 jaar. Met Guy Seru staat een telg van de vierde generatie aan het stuur. “We bestaan al sinds 1897. In de aannemerswereld is dat geen evidentie,” zegt Seru. “Er is veel gebeurd in die 125 jaar, we hebben zelfs twee wereldoorlogen overleefd. Het is belangrijk om er altijd in te blijven geloven, ook als het even tegenzit. En het ondernemerschap zit ook gewoon in ons bloed, denk ik.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?