Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
CO2-uitstoot aantonen voor infrabedrijven

CO2-uitstoot aantonen voor infrabedrijven

Infrabedrijven krijgen vaker te maken met eisen die een opdrachtgever stelt voor duurzaamheid. Het in kaart brengen van de CO2-voetafdruk is er daar één van, weet ook de Belgische Willemen Groep. Duurzaamheidsmanager Franky Van den Berghe vertelt waarom het bedrijf voor het in kaart brengen van het verbruik en de uitstoot van het eigen materieel gebruikmaakt van de diensten van ABAX.

Willemen Infra is onderdeel van de business line Infra van Willemen Groep. Binnen het bedrijfsonderdeel Infra werken ongeveer duizend mensen. Franky Van den Berghe coördineert bij de Willemen Groep het duurzaamheidsbeleid en zorgt dat het binnen de verschillende bedrijven vorm krijgt.

Hoe breng je de CO2-voetafdruk in beeld en welke stappen onderneem je?

“We zijn we heel breed met verduurzamen bezig, zowel in het eigen bedrijf als in de projecten die we doen. We zien het als onze missie om letterlijk en figuurlijk te bouwen aan een betere wereld en daar werken we al jaren aan. We ondernemen acties om de eigen CO2-voetafdruk te reduceren en er wordt volop geïnnoveerd. Duurzaam werken gaat voor ons ook over de samenwerking met onderaannemers en de juiste mensen op de juiste plek zetten om de Sustainable Development Goals te realiseren.” Het is onze ambitie om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Daarom berekenen we jaarlijks onze CO2-footprint om er vervolgens doelstellingen aan te koppelen. We gebruiken hierbij het reductiesysteem conform aan de CO2-Prestatieladder 3.1. Willemen Infra wil het energieverbruik verminderen en daarbij focussen op de centrales, het machinepark en het wagenpark. De ambitie is een CO2-reductie van 10 procent tegen eind 2022 in relatie met de omzet ten opzichte van de uitstoot in 2019.

Telematica partner ingeschakeld voor de vloot

Een van de samenwerkende partners is ABAX die helpt in het verkrijgen van inzicht in het verbruik en impact van de vloot (voertuigen en machines). Middels telematica worden gegevens verzameld in een online platform en in handige overzichten en rapportages verzameld.

“Een goed systeem is daarbij met een wagenpark als het onze heel belangrijk”, vindt Van den Berghe. “Wij maken bijvoorbeeld gebruik van de rijstijlanalyse. We willen dat gebruiken om onze mensen te informeren over wat in hun rijstijl kunnen verbeteren. Dat vertaalt zich in minder brandstofverbruik en onderhoud, maar ook in duurzamer rijgedrag en minder CO2-uitstoot.”

Enorme hulp in aantonen van de CO2-voetafdruk

Daarnaast helpt het een bedrijf als de Willemen Groep om te weten waar zich welke voertuigen en machines bevinden en wat dat materieel uitstoot en verbruikt. “Meer en meer vragen opdrachtgevers dat we aantonen wat onze CO2-voetafdruk in een project is. Binnen het systeem van ABAX kun je zien waar voertuigen en materieel zich bevinden en wat ze verbruiken en uitstoten. Dat systeem biedt tal van mogelijkheden en we zijn nog aan het uitvinden wat voor ons het beste werkt, maar het is al wel duidelijk dat dit ons enorm helpt om die CO2-voetafdruk aan te tonen.”

De inzet en gebruik van voertuigen en machines op diverse locaties en het aantal uren of kilometers dat deze gebruikt worden is met de software goed te volgen. Zo kunt u een onderbouwde beslissing nemen over eventuele herinvestering of uitbreiding. Het stimuleren van verantwoord gebruik leidt ook tot het reduceren van kosten en dat maakt de keuze om telematica voor alle bedrijfsmiddelen in te zetten tot een logische stap.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details