Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Comfortabel en duurzaam verwarmen met warmtenetten
Blue Gate Antwerp, een voormalige industriële site in de olie-industrie van de haven van Antwerpen werd omgebouwd tot een park van duurzame economische activiteit.

Comfortabel en duurzaam verwarmen met warmtenetten

Om steden en gemeenten te helpen bij het optimaliseren van hun gebouwen, ontwerpt en installeert multi-technisch expert EQUANS warmtenetten. Dankzij die warmtenetten kunnen tertiaire gebouwen, collectieve huisvesting, industriële of openbare gebouwen comfortabel verwarmd worden. En tegelijkertijd verlaagt ook de CO2-uitstoot. “Van de installatie tot het onderhoud van warmtenetten, we beschikken over ruime expertise en referenties op dat gebied. Of het nu gaat om bedrijvenparken, nieuwe woonwijken of winkelcentra. Elke keer brengen we oplossingen aangepast aan de lokale context”, vertelt Jonathan Manise, section manager bij EQUANS Belux.

Om steden en gemeenten te helpen bij het optimaliseren van hun gebouwen, ontwerpt en installeert multi-technisch expert EQUANS warmtenetten.

EQUANS ontwerpt en levert oplossingen op maat om installaties en technische processen te verbeteren, van engineering tot installatie en inclusief onderhoud en financiering. Met een focus op expertise en nabijheid gaat EQUANS samen met haar klanten de uitdaging van de drievoudige transitie aan: industrie, digitale technologie en energie. Wat die laatste pijler – energie – betreft, vormen warmtenetten een betrouwbare, comfortabele en zuinige schakel in het verhaal. Zo beperken warmtenetten, aangedreven door hernieuwbare en gerecupereerde energiebronnen, elk jaar de uitstoot van honderdduizenden tonnen CO2 in de atmosfeer.

Dankzij warmtenetten kunnen tertiaire gebouwen, collectieve huisvesting, industriële of openbare gebouwen comfortabel verwarmd worden.

Hergebruik verloren warmte

Een warmtenet is een installatie die functioneert als centrale verwarming, maar dan op de schaal van een wijk of een stad. Een primair circuit van leidingen voert warm water naar secundaire onderstations, die vervolgens gebouwen van verwarming en sanitair warm water voorzien. Voor de eindgebruiker is dit systeem even comfortabel als een conventionele verwarmingsketel. Het verschil is dat de gebruikte energiebronnen zeer uiteenlopend kunnen zijn, van geothermie tot een verbrandingsoven. Jonathan Manise: “Onze expertise in warmtenetten is ontsproten uit onze rijke ervaring op het vlak van ondergrondse installaties. De warmtenetten hergebruiken verloren warmte en creëren op die manier groene energie. Door een collectief warmtesysteem vanuit één bron te creëren, worden ook de kosten stevig gedrukt. Industrie, huisvesting, openbare gebouwen … onze warmtenetten bewijzen overal hun nut.”

Warmtenetten beperken elk jaar de uitstoot van honderdduizenden tonnen CO2 in de atmosfeer.

Eco-wijken

Zo mikt EQUANS bijvoorbeeld ook op eco-wijken, waar de warmte lokaal wordt geproduceerd, voornamelijk op basis van hernieuwbare energiebronnen en recuperatie van restwarmte. EQUANS beheert intussen al meer dan 35 warmte- en/of koudenetten in de Benelux en verzekert in eco-wijken een lokale productie van groene energie dankzij onder andere zonnepanelen, geothermie, biomassa, afvalverbranding en warmterecuperatie uit lucht en afval- of rivierwater. Jonathan Manise: “Het resultaat is duidelijk: lokaal geproduceerde energie, een kleinere ecologische impact en lagere energiefacturen. Dankzij onze slimme meetsystemen kan het verbruik van de eco-wijk in real time opgevolgd en geanalyseerd worden. Op basis daarvan worden aanbevelingen gedaan voor verdere verbetering en optimalisering. Als multi-technisch expert profileert EQUANS zich als een totaalpartner. Van engineering tot en met uitvoering en onderhoud, steeds terend op de ervaring en knowhow van onze eigen mensen.”

EQUANS installeerde voor Blue Gate Antwerp een warmtenet dat op termijn een 40-tal bedrijven, die actief zijn in duurzame technologieën, van stroom zal voorzien.

Referentieprojecten

De referentieprojecten van EQUANS op het vlak van warmtenetten spreken voor zich. Jonathan Manise: “In Brussel hebben onze teams gewerkt aan de installatie van een stedelijk verwarmingssysteem dat, dankzij de restwarmte van de afvalverbrandingsinstallatie van Neder-over-Heembeek, warmte levert aan onder andere het winkelcentrum Docks Bruxsel en de gebouwen van Net-Brussel. De tweede fase van dit project werd gerealiseerd met onze partner Denys in een tijdelijke maatschap. Sinds kort voorziet datzelfde warmtenet ook het Koninklijk Domein van Laken, zowel het kasteel als de serres, van stroom. Een ander mooi voorbeeld is Blue Gate Antwerp, een voormalige industriële site in de olie-industrie van de haven van Antwerpen die werd omgebouwd tot een park van duurzame economische activiteit. EQUANS heeft een warmtenet geïnstalleerd dat op termijn een 40-tal bedrijven, die actief zijn in duurzame technologieën, van stroom zal voorzien.”

In Herstal werkt EQUANS dan weer mee aan de aanleg van het eerste grootschalige stadsverwarmingsnet van een Waalse stad, met de bedoeling dat scholen, ziekenhuizen, openbare gebouwen en woonzorgcentra kunnen gebruikmaken van warmte die voor 92 % bestaat uit teruggewonnen energie. De warmte zal komen van de recuperatie van afval dankzij de verbinding met de fabriek Uvelia die Intradel uitbaat in Herstal. EQUANS staat in voor de bouw van de hulpketelruimte en van de units om warmte terug te winnen en te verdelen. Warmte­netten winnen dus, zeker in Vlaanderen, steeds meer aan populariteit en dankzij onze kennis en ervaring zijn wij voor opdrachtgevers de ideale partner om zo’n verhaal van start tot finish te realiseren”, besluit Jonathan Manise.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details