Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Compacte skidsteer combineert machinesturing met 6-wegenduwbord

Compacte skidsteer combineert machinesturing met 6-wegenduwbord

Op zoek gaan naar een nivelleermachine die je tijd en geld bespaart op de werf: voor heel wat aannemers is het vaak zuchten en zweten. Want wil je echt het onderste uit de kan halen, dan moet je algauw bij meerdere bedrijven aankloppen. Denk bijvoorbeeld aan een leverancier van machinesturing en een fabrikant die voor jou het duwbord optimaliseert. Tot nu. Twee partners uit de sector sloegen de handen in elkaar om hun klanten te voorzien van één handig totaalpakket.

Hoe kunnen we onze klanten helpen om werken sneller klaar te krijgen? Hoe maken we het hen zo makkelijk mogelijk? Het zijn vragen waar machineconstructeur Mylle H en Sitech Belgium, specialist in machinesturingstechnologie, samen een antwoord op vonden: “Heel wat aannemers hebben wel interesse in een skidsteerdozer, maar lopen aan tegen het feit dat het moeilijk is om in één klap een totaalpakket te vinden. Vaak moeten ze schipperen tussen verschillende partijen: ze hebben een machine nodig, machinesturing, een duwbord, een partner die mechanische aanpassingen kan uitvoeren… Samen met Mylle H ontwikkelden we die totaaloplossing waar veel klanten zo naar hunkeren”, zegt Brecht Lonneville van Sitech Belgium.

2D-lasersturing
De machine waarvoor Sitech Belgium en Mylle H samen aan de slag gingen is een compacte Cat 259 skidsteer dozer. Sitech Belgium voorzag de machine van een Trimble 2D-lasersturing. Lonneville: “Dankzij de 2 proportionele laserontvangers, in combinatie met het ingebouwde ventielblok en de controlebox in de cabine, kan je het dozerblad millimeternauwkeurig aansturen. Daarnaast beschikt het blad over een hellingssensor die toelaat om het blad onder een bepaalde helling te plaatsen, terwijl de hoogteaansturing gebeurt met 1 laserontvanger. Aan beide zijden van het blad kan je ook een sonische taster aanbrengen, om zo een bestaande referentie, touw of boordsteen te kunnen volgen. Verder is de machine ook voorzien van alle aansluitingen voor de unieke 3D-totaalstationwerking met actief prisma van Trimble. Zo kan je eenvoudig overschakelen naar 3D-machinesturing als je dat wenst.”

Compacte skidsteer

Dankzij de extra deuren op het duwbord van de skidsteer kan je een maximum aan materiaal verplaatsen in een korte periode.

Aangepast duwbord
De machinesturing is niet het enige wat deze nivelleermachine zo geschikt maakt voor precisiewerk. Mylle H voorzag de Cat 259 van een duwbord met hydraulisch bedienbare deuren. Hans Deceuninck, technisch-commercieel vertegenwoordiger bij Mylle H: “We hebben de originele functies op de joystick ontdubbeld, waardoor je de linker- en rechterdeur apart kan bedienen. Een verklikkerlicht toont aan welke deur er operationeel is, zodat je vlot en veilig langs obstakels kan nivelleren. De rechterjoystick heeft een geïntegreerde knop om de machinesturing in automatische modus te zetten. Wil je het afwerkingsniveau vlug wijzigen, dan kan je gebruikmaken van een schuifknop om de offset in de machinesturing aan te passen, zonder dat je de joystick hoeft los te laten. Door zowel de sturing als de bediening van de deuren te integreren in de joysticks, krijg je een snel en precies afwerkingsresultaat.”

Compacte skidsteer

Dankzij de 2 proportionele laserontvangers, in combinatie met het ingebouwde ventielblok en de controlebox in de cabine, kan je het dozerblad millimeternauwkeurig aansturen.

Beter resultaat, minder middelen
Het spreekt voor zich dat een hoog afwerkings­niveau op elke werf belangrijk is. Maar ook tijd en geld besparen is voor aannemers een prioriteit. Deze skidsteer dozer probeert hen daar op vele vlakken in bij te staan. Dankzij de extra deuren op het duwbord van de skidsteer kan je een maximum aan materiaal verplaatsen in een korte periode. Daardoor bespaar je niet enkel op werkuren, maar ook op de brandstof van je machine. Maar ook dankzij de machinesturing heb je minder mankracht nodig: er hoeft niemand bij te staan om de hoogte aan te geven, aangezien de machine voorzien is van een vaste laserontvanger. Deceuninck: “Eerder hebben we onze grote machines al van dit soort optimalisaties voorzien, maar we voelden duidelijk aan dat er ook voor kleinere machines vraag naar is. Heel fijn dat we ook dat nu kunnen aanbieden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details