Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Conditiebewaking legt basis voor betere uptime
Door een team van betrokken specialisten in te zetten, maken Rubix en SKF een verschil.

Conditiebewaking legt basis voor betere uptime

Weet jij hoe je belangrijkste machines ervoor staan? Hoeveel meer het je kost om daar een duidelijk beeld van te hebben? En wat je dat allemaal oplevert? Met dat verhaal stappen Rubix en SKF naar de recyclage-industrie. Want in een sector waar machines het zwaar te verduren krijgen en productiestilstand enorm veel tijd en geld kost, is conditiebewaking eigenlijk het slimste wat je als ondernemer kunt doen.

De gezondheidstoestand van je machine laten controleren, helpt falen voorkomen.

Voor veel recyclagebedrijven klinkt de naam Rubix niet direct bekend in de oren. Toch doen heel wat machinefabrikanten, waar recyclagebedrijven al jaren voor kiezen, een beroep op hun diensten. Om twee redenen: ze hebben alles in huis om productieprocessen draaiende te houden én ze koppelen daar een stevige knowhow aan vast. Rubix Commercial Director Competence Center Bearings & Power Transmission Dick van Elsen: “We willen meer zijn dan een gewone leverancier. Samen met onze klanten kijken we tegen welke problemen zij aanlopen en hoe ze deze op de beste manier kunnen oplossen. Dat doen we in de eerste plaats met onze eigen productspecialisten en ook door nauw samen te werken met de experts van de merken in ons gamma. Machines worden steeds complexer. Kennis van techniek is echt onontbeerlijk om een hogere beschikbaarheid te garanderen.”

Rubix en SKF zetten in op conditiebewaking voor de recyclagesector.

De beschikbaarheid van jouw machinepark verhogen

Een formule waarmee Rubix nu ook de recyclagemarkt wil benaderen. “Standtijd is alles voor wie in recyclage zit. Als een breekinstallatie uitvalt, dan gaat er kostbare tijd en geld verloren. Dat moeten we dus vermijden, maar de machines krijgen het wel bijzonder zwaar te verduren. Daarom geloven we in de kracht van conditiebewaking om uptime te verzekeren. De gezondheidstoestand van je machine leert je immers heel veel over hoe je falen kunt voorkomen en waar mogelijkheden voor verdere optimalisaties liggen.” Rubix werkt daarvoor nauw samen met SKF. Vanuit zijn expertise in lagers bouwde de Zweedse specialist een hele reeks diensten uit om ook jouw productie zo gesmeerd mogelijk te laten lopen. SKF Business Manager Engineering Projects Wim Nieborg: “Het uitgangspunt is slimmer naar je machines te kijken, zodat je langer kan blijven werken. Dat doen we helemaal in functie van de noden van de klant: met een offline of een online meting, door een specialist of met sensoren … of een combinatie.”

Trillingsmeting legt falen bloot

Een mooi voorbeeld van wat zo’n samenwerking kan opleveren, ondervond Van de Kraats en Bouw. In het midden van het terrein in Ede staat de breekinstallatie die het hart van hun activiteiten vormt. Toen zelfs de koffiekoppen in de kantine mee daverden op het ritme van de breker, vond de zaakvoerder het welletjes. Hij riep de hulp in van SKF om te onderzoeken wat er precies met zijn breker aan de hand was. “Een trillingsmeting uitgevoerd door onze specialist bracht het gedrag van de lagers in een werkende situatie in kaart. Daaruit bleek dat de installatie eigenlijk op falen stond. Diezelfde data leerden ons ook wat er precies moest gebeuren om falen te voorkomen. De lagers moesten in dit geval gewisseld worden”, aldus Nieborg. 

Het uitgangspunt is om online en offline slimmer naar machines kijken.

Zo weinig mogelijk downtime 

Zo’n lagers wisselen was in dit geval makkelijker gezegd dan gedaan. Het ging om een oude, Zweedse breekinstallatie waarvan de documentatie ontbrak en waarin er bovendien ook al verkeerde lagertypes geïnstalleerd waren. Verder kon de zaakvoerder zich geen stilstand veroorloven. De planning moest dus zo strak mogelijk worden gehouden. “In plaats van dezelfde types te kiezen, hielpen we de klant om betere en duurzamere keuzes te maken, waardoor de standtijd zou verlengen. De sterkte van de tandem met SKF is dat er meteen een team van specialisten bij betrokken kan worden. Projectmanagement bijvoorbeeld of SKF Marine die zeer ervaren zijn in het ter plaatse demonteren en machinaal bewerken van grote, complexe installaties”, vertelt van Elsen. 

Conditiebewaking is het beste wat je als recyclage-ondernemer kunt doen.

Weer stil en betrouwbaar draaiend

Het leverde Rubix en SKF een blauwdruk op om dit concept te kopiëren naar andere bedrijven in de recyclagewereld. En uiteraard ook een zeer tevreden klant. De breekinstallatie draait sinds de interventie van drie jaar geleden weer stil en betrouwbaar. “De klant voelt zich de koning te rijk. Het zou een ramp geweest zijn als de machine volledig was uitgevallen en hij op zoek moest naar een nieuwe breker. Dat hebben we kunnen voorkomen door een eenvoudige conditiebewaking. En dat hoeft niet eens veel te kosten. Het is een heel laagdrempelige dienst om inzicht te krijgen in de staat van je machine en de stap te zetten naar een hogere uptime. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om”, besluit Nieborg.  

Benieuwd hoe jouw machines het doen?
Wil jij ook inzicht krijgen in de gezondheidsstatus van jouw machines en hoe je de uptime kan verbeteren? Contacteer dan Rubix. Vijf lezers van RecyclePro kunnen kosteloos een conditiecheck laten uitvoeren aan een machine. Wel op voorwaarde dat we met jou een vrijblijvend gesprek kunnen voeren over preventief onderhoud. Interesse? Neem dan contact op met Dick van Elsen via dick.vanelsen@rubix.com of +31653866113.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details