betonnen smeerkelder o beton

Met prefab smeerputten kan je ook een bijzonder strakke vijverpartij bouwen.

01:29
23-04-2016

Creatief bouwen met prefab putten

Oorspronkelijk waren ondergronds geplaatste betonnen smeerkelders bedoeld voor het onderhoud van auto’s en vrachtwagens. Intussen worden ze echter op de meest creatieve manieren ingezet. Er zijn immers oneindig veel configuraties mogelijk.

Een gekende producent, leverancier en plaatser van betonnen smeerkelders is O Beton. De prefab smeerkelders van O Beton worden uiteraard nog steeds traditioneel toegepast in garages, voornamelijk voor vrachtwagens en bussen. Ook hierin is maatwerk mogelijk. Onlangs werd een put met remtestbank en spelingsdetectoren op maat geïnstalleerd in een bestaande garage in Gullegem. De opdrachtgever wilde dat de put zijdelings toegankelijk was. De voorkeur ging uit naar een prefab put omdat de bouwput niet lang open kon blijven vanwege de moeilijke werkomstandigheden. “We hebben een passende put voor de remtest uit onze range gehaald. Vervolgens moesten we een lengte creëren tussen de remtestbank en de spelingsdetectoren. Daar hebben we een standaard smeerputelement tussen gezet, maar dan ingekort. Standaard zijn die 5,25 meter lang, maar we kunnen die telkens inkorten met 25 centimeter tot een minimum van 2,5 meter”, legt commercieel directeur Jan Lauwers uit.

Oneindig veel configuraties
Voor de zijdelingse ingang werd gebruikgemaakt van een prefab kelder die breder is dan een vrachtwagen. De aannemer heeft ter plaatse een wand uitgezaagd, zodat er een verbinding ontstond tussen de twee kelders. Lauwers: ‘Op een voormiddag tijd zaten de elementen in de grond en kon de aannemer verder gaan met de afwerking, zoals het inbouwen van de remtest en spelingsdetectoren. Wanneer je rekening houdt met de afmetingen van onze putten, kan je oneindig veel configuraties uitwerken, van standaard tot complex met een zijdelingse toegang.’

betonnen smeerkelder o beton 3d

Een 3D-uitwerking van de betonnen prefab smeerkelder met remtest en spelingsdetector.

Smeerput als vijver
Voor dezelfde aannemer maakte O Beton een strakke vijverconstructie in de tuin van een woning. De vijver was uitgetekend als vier betonnen bakken die in elkaar overliepen. De bakken doen dienst als vijver, grondkering en ruimte voor de technische vijverinstallatie. De opdrachtgever wilde graag een betonnen bak zonder naden. “Als je ter plaatse giet, heb je snel last van naden van de bekistingspanelen. Onze module, die gebruikt wordt om de remtest in te bouwen, bleek qua volume overeen te komen met wat de klant wilde. De bekisting hebben we toen zo aangepast dat de uitbouw voor de remtest werd weggewerkt om gladde, rechte wanden te bekomen”, vertelt Jan Lauwers.

In de tien centimeter dikke wanden werden de voorzieningen ingebouwd die de putten met elkaar verbinden. Het resultaat is een strak, aaneensluitend geheel waarin de vissen zich bijzonder thuis voelen. Lauwers: “Op die manier maak je iets met de naam smeerput dat zijn toepassing vindt in de tuinarchitectuur.”

Tekst: Desiree Pennings       Beeld: O Beton

 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Mercedes Sprinter 210 CDIhet verval sint truiden