Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
DCA Infra etaleert veelzijdigheid en ervaring in Keerbergen
In opdracht van de gemeente Keerbergen realiseert DCA Infra momenteel een ingrijpende heraanleg van het dorpscentrum.

DCA Infra etaleert veelzijdigheid en ervaring in Keerbergen

In opdracht van de gemeente Keerbergen en naar een ontwerp van Tractebel realiseert DCA Infra momenteel een ingrijpende heraanleg van het dorpscentrum. Opbreken van de bestaande verhardingen, grondwerken, plaatsen van een gescheiden riolering, aanleg van nieuwe rijbanen, plaatsen van een fontein en straatmeubilair … zowel de onder- als bovenbouw ondergaat een stevige metamorfose. “Ons streefdoel is om de werken in april 2024 af te ronden”, vertelt Pascal Vekemans, projectmanager bij DCA Infra.

De werken in Keerbergen gingen in het najaar van 2022 van start. Een groener, aangenamer en bruisender centrum is de drijfveer van de gemeente om de dorpskern grondig aan te pakken. Naast een vernieuwde boven- en onderbouw wordt er ook ingezet op meer groen door het aanplanten van 65 nieuwe bomen. Daarnaast zal ook meer dan 1900m² onthard worden voor de aanleg van een ‘belevingsplein‘.Om het belevingsplein af te schermen van de parkeerplaats en op de rest van het gemeenteplein komt er een groot groenvak met hoogstambomen die een echte groene oase op het gemeenteplein zullen vormen. Pascal Vekemans: “Na een ontwerptraject dat ongeveer 10 jaar duurde, is DCA Infra in 2022 als hoofdaannemer gestart met de opbraakwerken. Ook over de volledige afwerking van de straat ontfermt DCA Infra zich. Enkel de groenaanleg wordt door een gespecialiseerde onderaannemer uitgevoerd.”

Een groener, aangenamer en bruisender centrum is de drijfveer van de gemeente om de dorpskern grondig aan te pakken.

Waterdoorlatende riolering

De verharding van de rijweg wordt uitgevoerd in uitgewassen beton en de voetpaden en parkeerstroken worden deels in kasseien en deels in klinkers aangelegd. En in totaal zal er ongeveer 1900 m² onthard worden. “Er werd een volledig nieuw gescheiden rioleringsstelsel aangelegd, waarbij het regenwater (RWA) afgekoppeld wordt van de vuilwaterriolering (DWA). Voor de RWA werden er waterdoorlatende buizen aangelegd die ervoor zorgen dat het oppervlaktewater zoveel mogelijk kan infiltreren in de ondergrond.”

Werken in een dorpscentrum is zowel praktisch als uitvoerend steeds een uitdaging. Ook voor een doorwinterde speler als DCA Infra. “Er zijn veel handelaars in de werfzone gevestigd, dus elke dag wordt er aandacht besteedt aan de vlotte bereikbaarheid van enerzijds de winkels en anderzijds de woningen. DCA Infra heeft al meer dan 50 jaar ervaring in de wegenbouw. Zowel in de aanleg van nieuwe riolering als in de heraanleg van straten. Bovendien zijn we niet aan ons proefstuk toe als het gaat over werken in dorps- en stads­centra. Zo hebben we in het verleden ook al de centra van Wijnegem, Itegem, Wiekevorst, Kasterlee, Beringen, Lier, Eilandje Antwerpen … onder handen genomen.”

Er wordt een volledig nieuw gescheiden rioleringsstelsel aangelegd, waarbij het regenwater (RWA) afgekoppeld wordt van de vuilwaterriolering (DWA).

5 fasen

De werken zijn verdeeld in 5 fasen en vorderen vlot. “Momenteel zitten we in fase 4, waarin we de heropbouw van de straat hebben aangevat. De volgende weken staan de sandwichlaag (tussenlaag) asfalt, de glijbekisting voor het ter plaatse vervaardigen van kantstroken en de betonverharding van de rijweg op de planning. Aansluitend worden de voetpaden, parkeerstroken en plantvakken aangelegd. Als alles volgens planning verloopt zou het volledige project, met alle fases, klaar moeten zijn tegen de volgende zomer. Ons streefdoel is om de werken in april 2024 af te ronden”, besluit Pascal Vekemans.      ■

DCA Infra profileert zich als een betrouwbare partner die een gepaste oplossing biedt op maat van elke vraag: van grote openbare collectorwerken tot de aanleg van privéparkings.

Het DNA van DCA Infra
DCA Infra profileert zich als een betrouwbare partner die een gepaste oplossing biedt op maat van elke vraag: van grote openbare collectorwerken tot de aanleg van privéparkings. Door de ondersteuning van een interne studiedienst pakken ervaren, gedreven medewerkers elk project op een doordachte manier aan. Cruciaal in dat verhaal is samenwerken. Een goede samenwerking leidt tot de beste resultaten. “Daarom maken we steeds duidelijke afspraken en staan we open voor de ideeën van partners en werknemers”, klinkt het.

DCA Infra is actief in zowel openbare als private werken, van rioleringswerken tot omgevingsaanleg en burgerlijke bouwkunde. “Zo leveren we een krachtig totaalpakket, steeds met respect voor onze partners en werknemers, voor wie we ook hoog inzetten op een veilige werkomgeving en persoonlijke ontwikkeling. En met een Kempische hands-on mentaliteit waarbij we de handen uit de mouwen steken, hard werken en beide voeten op de grond houden. Ook respect voor de buurt waarin we werken is essentieel. Daarom communiceren we correct en duidelijk met de bewoners.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details