Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
De juiste plaat

De juiste plaat

Voor vloeren, wanden en dakafwerking worden verschillende platen gebruikt als constructiemateriaal. OSD-plaat, vezelplaat en MDF worden veel gebruikt afhankelijk van de specifieke toepassing. Voor meubels zijn vooral spaanplaat en massieve timmerpanelen geschikt.

Houtschilfers

OSB plaat wordt geproduceerd van houtschilfers. Het is samengesteld uit verschillende lagen houtschilfers die zijn geperst met een bindmiddel. De plaat is sterk en buigt niet door en behoudt de stevigheid. Een osb plaat kopen betekent een milieuvriendelijk constructieplaat wat relatief voordelig is. Het constructiemateriaal wordt vooral gebruikt voor vloeren, dakbeschot en wanden. De platen hebben wel een ruwe structuur waardoor ze minder geschikt zijn voor een afwerking die glad dient te zijn.

Vezelplaat

Spaanplaat is gemaakt van populieren houtspaanders. Spaanders zijn kleine stukjes hout en dit betekent dat spaanplaat in feite een vezelplaat is. De spaanders worden tijdens het productieproces vermengd met een bindmiddel. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor het gebruik van kunsthars. Voordeel van vezelplaat is de sterkte zonder dat dat ten koste gaat van gewicht. Spaanplaat is beschikbaar in veel verschillende varianten. Er is spaanplaat die speciale vochtwerende kwaliteiten heeft. Daarnaast zijn er varianten met een afgewerkte toplaag. Deze toplagen zijn beschikbaar in veel verschillende kleuren en structuren. Een veelgebruikte toepassingen is het maken van meubelstukken.

Alternatieven

MDF behoort ook tot het assortiment van de vezelplaten. De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Dit maakt dat het materiaal gemakkelijk te bewerken is. De toplaag, persing en verlijming van deze vezels zijn er in verschillende variaties.  Zo is er een reguliere, lak dragende en een vochtbestendige variant beschikbaar. Net als MDF valt board onder de vezelplaten. Tijdens het proces worden de houtvezels samengeperst met lijm. MDF en HDF plaatmaterialen zijn populair, omdat ze een goed en stabiel alternatief zijn ten opzichte van echt hout of multiplex.

Multiplex

Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer in de soorten eiken, populier en hardhout. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat erg sterk wordt en nauwelijks werkt. Door de lagen zijn de kopse kanten van multiplex fraai om te zien en worden deze vaak in het zicht gehouden. Multiplex is een goed bewerkbare plaat en toe te passen voor verschillende projecten.

Timmerpanelen

Massief houten panelen en timmerpanelen onderscheiden zich van de andere plaatmaterialen omdat ze gemaakt worden van lamellen. Massief houten platen zijn niet afgewerkt bij de kopse kanten en timmerpanelen zijn aan één lange zijde afgerond. Beide soorten worden gebruikt voor het maken van meubels. Ze zijn in diverse houtsoorten te verkrijgen zoals vuren, essen, esdoorn en beuken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details