Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
De kracht van eenvoud – ‘Constructies stellen is kinderspel’
Wyli Tension Discs toegepast bij een windverband.

De kracht van eenvoud – ‘Constructies stellen is kinderspel’

Recent zijn er de Wyli Shockproof Disc voor aardbevingsbestendig bouwen en een passysteem voor ingestorte betonankers bij gekomen. “Momenteel wordt een vierde type getest bij de TU-Delft, wat een goed alternatief moet worden voor injectiebouten”, aldus Erik Gerssen, directeur van Wyli Tension Disc.

Tekst en beeld | Wyli Tension Disc

De Wyli tension Disc doet het goed. Ook grotere bestellingen komen inmiddels regelmatig binnen, ook uit onbekende hoeken. “Een aantal staalbedrijven werkt er al enige tijd mee; nu zie je de olievlekwerking van de mond-tot-mondreclame”, vertelt Erik Gerssen.

Wyli Tension Discs toegepast bij een windverband.

Excentrische stelring

Het gepatenteerde systeem is een zeer eenvoudige, praktische en goedkope oplossing voor een veel voorkomend probleem. Erik Gerssen: “In de staalbouw zijn er altijd dingen die beter kunnen, bijvoorbeeld bij windverbanden. Regelmatig staan er een aantal slap in een constructie, terwijl het gewoon strak moet staan. Al bij 2 tot 4 mm onnauwkeurigheid is dat het geval. Een leek ziet al dat dit niet lekker zit. Als dit op een eenvoudige manier is op te lossen, heeft dat een grote meerwaarde. De truc van mijn oplossing zit hem in de excentriciteit van de stelring waarmee je 4 mm heen en 4 mm terug kunt stellen, 8 mm in totaal dus. Wat je daarmee doet, is het boutgat verplaatsen. De stelring heeft een zeskantige inkassing waar de boutkop in valt. Zo kun je met dezelfde sleutel die je normaal gesproken ook gebruikt, het verband strak zetten. Twee Wyli’s kunnen zo bij een strip van zes meter een bolling van 135 mm wegwerken. Apart gereedschap is niet nodig. Twintig jaar geleden was het niet mogelijk voor zo weinig geld zo’n ring te maken. Een CNC-draaibank met automatische aan- en afvoer doet tegenwoordig de was. Zo kunnen we de Wyli zeer goedkoop aanbieden.” De Wyli Tension Disc is leverbaar in alle gangbare maten, van M12 tot M36 en voor meerdere plaatdiktes. Afwijkende maten en materiaalsoorten zijn echter ook geen probleem.

Wyli Tension Discs. De boutkop valt precies in de zeskantige inkassing.

Aardbevingsbestendig

Een tweede type is de Wyli Shockproof Disc voor aardbevingsbestendig bouwen, voortgekomen uit de Tension Disc. Erik Gerssen legt uit: “Bij aardbevingsbestendig bouwen gelden zeer lage toleranties: in de knooppunten mag een minimale speling zitten. Dat kun je oplossen door het in het werk af te lassen, maar dat is erg arbeidsintensief. Pasbouten zijn ook een mogelijkheid, maar moeten in het werk geboord worden en dat geeft spanen, dus roestvorming en andere ongemakken. Injectiebouten kunnen ook, maar epoxyhars kan niet onder een bepaalde temperatuur verwerkt worden en heeft niet dezelfde druksterkte als staal. Daarbij komt dat het wat lastig is om aan te brengen. Onze oplossing is heel eenvoudig: twee Wyli’s tegenover elkaar gebruiken. Daarmee kun je een speling terugbrengen van maximaal 12 mm tot slechts 0,1 mm, wat is toegestaan bij aardbevingsbestendig bouwen. We hebben inmiddels naar volle tevredenheid twee constructies in Groningen uitgevoerd met de Shockproof Disc.”

Waterpas

Een derde uitwerking van het stelringprincipe wordt voornamelijk toegepast in de prefab betonbouw. “Als er aan een prefab betonwand of betonplaat staal gemonteerd wordt, dan worden hier veelal draadhulzen in meegestort. In de praktijk is de tolerantie echter soms wel 10 mm. Een horizontale hoeklijn voor oplegging bijvoorbeeld hangt daarom bijna altijd scheef. Met behulp van Wyli’s is de hoeklijn eenvoudig en snel waterpas te stellen”, besluit Erik Gerssen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details