Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
De kracht van prefabbeton voor openbare ruimtes

De kracht van prefabbeton voor openbare ruimtes

Over de sterktes en voordelen van prefabbeton bestaat er anno 2019 geen twijfel meer. Ook in openbare ruimtes speelt prefabbeton steeds een crucialere rol. “Omwille van de esthetische en duurzame kwaliteiten, maar zeker ook dankzij de waterdoorlatende prefabbetonproducten”, aldus Stijn Degraer, zaakvoerder bij Alkern VOR Beton en tevens voorzitter van FEBESTRAL, de deelvereniging binnen FEBE die de fabrikanten van prefabbetonproducten voor de bestratingsmarkt vertegenwoordigt.

FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. De Belgische betonindustrie produceert een brede waaier aan geprefabriceerde elementen voor de bouw, gaande van eenvoudige, ongewapende producten zoals metselblokken en straatstenen tot de grote structuurelementen als brugliggers. Binnen FEBE opereert FEBESTRAL als deelvereniging waarbinnen de fabrikanten van prefabbetonproducten voor de bestratingsmarkt, zoals betonstraatstenen, betontegels, lijnvormige elementen en toebehoren, zich verenigen. FEBESTRAL staat in voor de ondersteuning van de commercialisering van de producten van haar leden, zowel op technisch als promotioneel vlak.

Het is duidelijk dat de bestratingssector sterk evolueert. En de lat ligt steeds hoger, zowel op vlak van kwaliteit, duurzaamheid als esthetiek. Dat bestratingsmaterialen in prefabbeton niet meer weg te denken zijn uit deze markt vloeit voort uit de vele voordelen van prefabbeton: de flexibiliteit bij de plaatsing, de veelzijdigheid in vormgeving, formaten en samenstelling …  Maar ook karakteristieken zoals kwaliteit, duurzaamheid en functionaliteit. Stuk voor stuk kwaliteiten die ook in de openbare ruimte tot hun recht komen. 

Waterdoorlatende en waterpasserende prefabbetonproducten zijn ideaal om toe te passen in de openbare ruimte.

Waterdoorlatend en waterpasserend

“Prefabbeton is een ideaal product om toe te passen in de openbare ruimte”, vertelt Stijn Degraer. “Omwille van de esthetische en duurzame kwaliteiten, maar zeker ook dankzij de waterdoorlatende en waterpasserende prefabbetonproducten. Waterpasserende producten hebben een bredere voeg of doorlopende openingen waarlangs het water in de ondergrond kan dringen, terwijl waterdoorlatende producten een aangepaste betonsamenstelling hebben waardoor het water via de poriën van het beton in de grond kan dringen. Er is vandaag veel aandacht voor ontharding, maar op bepaalde plaatsen in een omgeving kan je nu eenmaal niet anders dan verharden. En voor die plaatsen is prefabbeton, mede dankzij de waterdoorlatende kwaliteiten, een ideale oplossing.” 

Veiligheid en esthetiek

Nog meer dan op andere plaatsen speelt esthetiek in de openbare ruimte een grote rol. Op een saaie, grijze betonmassa zit namelijk niemand te wachten. “Kijken naar de samenhang van de omgeving is zeer belangrijk. Wat betreft vormgeving en kleur kan je heel veel met prefabbeton verwezenlijken. De mogelijkheden zijn zeer ruim, zowel wat kleuren als formaten betreft”, vertelt Stijn Degraer. Door het combineren van verschillende kleuren en texturen kan men zones met verschillende functies accentueren, wat de herkenbaarheid, de leesbaarheid en dus ook de veiligheid verhoogt. Stijn Degraer: “Het is van groot belang dat het product dat voorgeschreven of geplaatst wordt, conform is met de omgeving. En veiligheid is te allen tijde prioritair.”

Straatmeubilair en grootformaattegels

Ook de integratie van groen, struiken, bomen en straatmeubilair kan geïntegreerd worden dankzij prefabbeton. “Straatmeubilair kent zeker een opmars”, vertelt Stijn Degraer. “Het is zo’n typisch product met een functionele rol dat de omgeving aangenamer maakt. Denk maar aan banken, kunstwerken of speeltoestellen. Straatmeubilair kan ook geïntegreerd worden in de verharding, zodat het één mooi geheel wordt.” 

Naast straatmeubilair is ook de populariteit van grootformaattegels groeiende. Grootformaattegels zijn beschikbaar in alle vormen, afmetingen en afgewerkt met de meest uiteenlopende motieven en kleuren. Stijn Degraer: “Grootformaattegels creëren een ruimtelijk gevoel en een eigentijdse sfeer. Het visuele aspect speelt hier een grote rol. En tegenwoordig zijn ook voor grootformaattegels alle oppervlaktebehandelingen mogelijk. Zo wordt bijvoorbeeld staalstralen, een oppervlaktebehandeling die de granulaten naar boven laat komen, vaak toegepast.”

Straatmeubilair heeft een functionele rol en maakt de omgeving aangenamer.

Handleiding

FEBESTRAL behartigt niet enkel de belangen van prefabbetonfabrikanten voor de bestratingsmarkt, de deelvereniging steekt ook zelf de handen uit de mouwen. Zo heeft de vereniging actief meegewerkt aan het opstellen van de handleiding voor het ontwerp en de uitvoering van verhardingen in betonstraatstenen. Dit document geeft een uitgebreid overzicht van de aandachtspunten bij elk bestratingsproject.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details