Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
De kracht van vrouwen in de bouw

De kracht van vrouwen in de bouw

De bouwsector wordt nog vaak gezien als een klassiek mannenbastion, met vooral fysiek labeur en werkomstandigheden die niet geschikt zijn voor een vrouw. Een foute en jammere gedachtegang, want het aantal vrouwen in de bouw is de jongste jaren aanzienlijk gestegen. Zo bestaat het werknemersbestand van Renotec NV voor 11,44 % uit vrouwen, flink boven het gemiddelde van 8.6 procent. “Binnen Renotec krijgen zowel vrouwen als mannen de nodige kansen”, vertelt verantwoordelijke steenkapperij Margot Bertels, die in 2019 de EVA Award mocht ontvangen.

Renotec investeert in jonge mensen en maakt verder geen onderscheid in mannen en vrouwen. “Wij geloven er rotsvast in dat de kandidaat met de beste competenties de job moet invullen of de promotie moet krijgen en dit tot in de hoogste regionen van het bedrijf”, aldus marketing  en communicatieverantwoordelijke Thais Lauwers. Eén van die vrouwelijke Renotec-talenten werd alvast opgemerkt tijdens de EVA Awards 2019, een organisatie van de jonge ondernemers van Confederatie Bouw Vlaams Brabant.

Margot Bertels

Renotec nomineerde interieurarchitecte Margot Bertels, verantwoordelijke van het steenkappersatelier binnen Renotec. Onder het toeziend oog van 19 meegereisde vrouwelijke collega’s sleepte ze de award in de wacht. “Een heel leuke erkenning”, vertelt Margot Bertels. “Zowel voor mij als voor Renotec. Deze award kan je projecteren naar alle vrouwen die hier werken. Waarom ik deze award verdien? Dat is moeilijk om over jezelf te zeggen. Eerst en vooral omdat ik de kansen die ik van Renotec krijg met beide handen grijp. En misschien omdat ik op jonge leeftijd (27, red.) al een dergelijk parcours heb afgelegd.”

“Drie jaar geleden haalde ik na een eerste master interieurarchtitectuur nog een tweede master in de monumentenzorg. Renotec was meteen mijn eerste werkgever. Ik kwam als projectleider op de dienst interieurrestauratie terecht, tot ik in 2018 vlak voor het bouwverlof de kans kreeg om de verantwoordelijke van onze steenkapperij te worden. Dat was een kans die ik moest grijpen en ik heb dan ook niet getwijfeld. Ik voelde me bij Renotec meteen op mijn plaats. Er wordt hier ook van in het begin duidelijk gecommuniceerd dat je de kans krijgt om intern door te groeien. Daar heb ik gretig gebruik van gemaakt.”

Margot Bertels, projectleider en verantwoordelijke van Het Bourgondisch Huis.

Extra hard bewijzen

Hoewel het aantal vrouwen in de bouw groeit, wordt de sector nog steeds gezien als een mannenwereld. Margot Bertels: “Dat gevoel heb ik meermaals ervaren als ik op een werf in contact kwam met mensen buiten Renotec. Zelf stond ik bijna drie jaar op de werf en daar doet bij vele bedrijven een vrouw nog geregeld de wenkbrauwen fronsen. Terwijl dit bij Renotec heel gewoon is. Als vrouw én pas afgestudeerde had ik soms het gevoel dat ik mij dubbel zo hard moest bewijzen als mijn mannelijke generatiegenoten. Enerzijds mag je jezelf daardoor niet laten intimideren, maar anderzijds ben je automatisch kwetsbaar omdat je nog veel moet leren en vragen. Dat is geen makkelijke oefening.”

Het gevoel dat Margot Bertels op de werf ervoer, had ze niet op de werkvloer bij Renotec. “Intern heerst bij Renotec een heel vrouwvriendelijke sfeer. Op de dienst restauratie zitten veel vrouwen, waaronder een zestal arbeiders. Maar ook binnen de andere diensten gaat het aantal vrouwen in stijgende lijn. En ook op directie- en managementniveau en in de raad van bestuur vind je hier vrouwen terug. In het arbeiderssegment is dat wat minder, misschien omdat die aantrekkingskracht op vrouwen wat minder is.”

Ambassadrice

Of Margot Bertels zich een ambassadrice voelt in dit verhaal? “Absoluut”, klinkt het. “In de steenkapperij probeer ik ook werk te maken van een goed evenwicht tussen man en vrouw. Zo nam ik onlangs twee jonge vrouwen aan: Jana, die de CNC machine bedient en technisch tekenwerk uitvoert, en Gitte, een jobstudente die met hamer en beitel steenkapwerk levert. Jana is geboren in 1996 en werkt naast en met Gino, een doorwinterde expert met 12 jaar ervaring. Het is super om te zien hoe Jana op computertechnisch gebied Gino kan verbazen en hoe Gino op zijn beurt zijn ervaring kan doorgeven aan Jana.”

Wat zichzelf en de steenkapperij betreft, kijkt Margot Bertels graag naar het grote plaatje. “Zo probeer ik momenteel een heel nieuw gebied van potentiële klanten te bereiken, namelijk de architecten en interieurarchitecten in de high-end markt. Onze grootste klant is uiteraard nog steeds de restauratieafdeling van Renotec zelf. Verder zetten we ook stevig in op innovatie. We gaan een nieuw CNC freesmachine aankopen en de schrijnwerkerij die zich nu nog in Wijnegem bevindt, komt naar hier in Geel. Op die manier kunnen we ook gecombineerde projecten aanbieden. Bezig zijn met het grote plaatje, naast de dagdagelijkse taken, vind ik belangrijk. Zo geraak je vooruit. Ook voor mezelf zie ik dit zeker niet als een eindstation. Ik wil mezelf blijven ontplooien en binnen Renotec krijg ik daar alle mogelijkheden toe.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details