Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
De Meuter en Aertssen Group slopen General Motor-site

De Meuter en Aertssen Group slopen General Motor-site

De Meuter uit Ternat en Aertssen Group uit Stabroek hebben de opdracht gekregen van Port of Antwerp om de voormalige fabriekshallen te slopen. Vandaag starten de aannemers met de eerste sloopactiviteiten. De Opel-site wordt zo bouwrijp gemaakt tegen najaar 2020.

De werfzone van de sloopwerken is 90 ha groot. De werken omvatten de sloop van de gehele site, inclusief de kantoren, andere gebouwen, de watertoren, spoorwegaansluitingen en diverse installaties zoals het schakelstation en het ketelhuis. De Meuter en Aertssen Group zullen het terrein slopen tot 6m onder het maaiveld om alle leidingen en ondergrondse constructies weg te halen.

Voor Aertssen heeft de sloopopdracht een bijzondere emotionele waarde. “Op de Opel-site stond ooit het ouderlijk huis van onze familie. Eind jaren zestig moesten mijn vader Marcel en tal van dorpsgenoten uitwijken voor de havenuitbreiding.” Vertelt Greg Aertssen, CEO van Aertssen Group. Zestig jaar later slopen De Meuter en Aertssen de restanten van de voormalige Opel-site.

Eerste sloopactiviteiten van start

De voorbereidende werken zijn vandaag van start gegaan. Een ploeg arbeiders is in de weer om alle tl-lampen uit te draaien. Daarna volgen de staalplaten en het beton. De grote afbraakwerken staan gepland vanaf 16 oktober. De komende maanden zetten De Meuter en Aertssen Group een 100-tal medewerkers en 40 sloopkranen in worden om de sloopwerken in goede banen te leiden.

“De afbraakwerken gebeuren selectief. Dat wil zeggen dat de afvalstoffen gescheiden worden op de werf en afzonderlijk worden afgevoerd naar de verwerker.” vertelt André De Meuter, zaakvoerder van De Meuter. “De sloop zal verschillende soorten afvalstoffen genereren. Een groot deel daarvan zullen we afvoeren via het water.” voegt Greg Aertssen eraan toe.

Tegen september volgend jaar moet de hele site, eigendom van Port of Antwerp, klaar zijn.

Enkele cijfers:

  • Voor de machinale sloop worden in de gebouwen eerst 60.000 TL-buizen verwijderd. Deze lampen mogen niet tussen het andere afval terechtkomen.
  • Deze sloop levert 25.000 ton schroot op.
  • 000 ton gewapend beton, waarvan 250.000 ton via een schip wordt afgevoerd
  • 000 ton grond wordt aangevoerd, waarvan 80% via de binnenwateren wordt aangevoerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details