Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Riolering & Ondergronds

De Nieuwstraat in Brussel blinkt weer

De Nieuwstaat in Brussel, een van de drukst bezochte winkelstraten in Europa, is getransformeerd van een rijstrook met twee trottoirs tot een aangename wandelstraat in drie tinten grijs en met een messing accent.

Naamloos-3 kopiëren
De Nieuwstraat en zijn zijstraten werden in het nieuw gestoken.

Tekst | Tekst | Niels Rouvrois Beeld | Beliris

29 december 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Ook de zijstraten werden in het nieuw gestoken. Tijdelijke maatschap (TM) De Dender-Jan De Nul leidde de werken onder het toeziend oog van de federale Brusselse opdrachtgever Beliris.

De nieuwe, moderne look wordt overwegend bepaald door de bestrating, die nu in de volledige zone af is. “Voor De Dender was dit een bijzonder project omdat we in 1996 ook de vorige heraanleg uitvoerden”, vertelt gedelegeerd bestuurder Kurt Lindekens. “Toen betrof het een grondige renovatie, inclusief fundering en riolering. Omdat de fundering – tot onze grote trots – nog in prima staat is, werd nu beslist om enkele de toplaag te renoveren.”

Nieuwe mogelijkheden

Ook de zijstraten werden meegenomen in het verhaal. De verbreding zal de Nieuwstraat ontlasten en creëert nieuwe mogelijkheden voor winkels en horeca in de zijstraten. Ter uitbreiding van het Finisterraeplein werd de Koolstraat autovrij. Het waterreservoir en het technisch lokaal van de fontein moeten daar nog geïnstalleerd worden. Het reservoir kon nog niet geplaatst worden omdat er door de aanwezige kabels en leidingen een nieuwe locatie moest gevonden worden. Kurt Lindekens: “Over het visuele eindresultaat zijn we zeer tevreden. De visie van het studiebureau was een uitgerold tapijt van het begin tot het einde van de Nieuwstraat en dat is goed gelukt. Ook de Koolstraat met zijn fontein zal er zeer mooi uitzien. We mogen zeker stellen dat deze renovatie een meerwaarde is. Niet alleen voor de Nieuwstraat zelf, maar voor de hele omgeving.”

De nieuwe, moderne look wordt overwegend bepaald door de bestrating, die nu in de volledige zone af is.

Speciale vuilbakken

Shoppers, pendelaars en buurtbewoners profiteren nu al volop van de nieuwe inrichting. In het kader van de coronacrisis zorgde Stad Brussel voor speciale bewegwijzering om het behoud van afstand tussen de bezoekers in goede banen te leiden. “En hopelijk tonen die bezoekers ook het nodige respect voor de vernieuwde site. Pas afgewerkt ziet het er altijd heel erg proper uit, maar al snel wordt de straat ontsierd door kauwgom en sigaretten. Nochtans werden er daarrond al maatregelen genomen door speciale vuilbakken te plaatsen die het vuil samenpersen om de capaciteit te vergroten.” 

Project op maat

Voor De Dender was dit een project op maat. “De werken op zich zijn voor ons dagelijkse kost en we zijn het gewend om in hartje Brussel te werken. Toch vonden we in dit project ook een uitdaging naar flexibiliteit toe. We werkten in een van drukste winkelstraten in Europa, waar dagelijks zo’n 40.000 mensen passeren. Dat in combinatie met een gefaseerde planning waarbij we telkens maar in zones van 30 m mochten werken, vroeg de nodige flexibiliteit. Maar omdat we steeds met eigen mensen werken, kunnen we altijd kort op de bal spelen”, besluit Kurt Lindekens.     


Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
0%