Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
De Pen | Peter De Vylder

De Pen | Peter De Vylder

Stortklaar beton geeft vandaag al vorm aan de stad en weg van morgen

FEDBETON, de federatie voor stortklaar beton, bestaat uit 5 families: namelijk de betonproducenten, de verhuurbedrijven van betonmixers en/of betonpompen, de zelfstandige betonmixerchauffeurs, de zelfstandige betonpompbedienaars en de Partners. FEDBETON ziet de uitdagingen met vertrouwen tegemoet. Uitdagingen die er zijn, die er moeten zijn! Al was het ‘maar’ om het beste bij een ondernemer los te weken!

Belangrijke dossiers en ontwikkelingen dienen zich aan. Met name: TRA50, TRA550-v.4.0, TRA550-v.5.0, NBN B15-001, PC124, PC140, Art.30bis,… Men heeft de dossiers nummers gegeven, zó talrijk zijn ze! De opdrachten van alle stakeholders zijn aanzienlijk in aantal toegenomen en de belangen zijn vaak gestoeld op rentabiliteit van firma’s of organismes. 

Maar voor alle duidelijkheid, en in ieders belang, regels en documenten moeten er zijn! Of men het nu heeft over TRA’s, PTV’s, charters en/of andere statuten. Daarom dé vraag om met zijn allen, zowel producent als gebruiker, een nog grotere positieve gedrevenheid aan de dag te leggen! Laat ons bezinnen, niet vóór we beginnen, maar wel goed op tijd vóór en desgevallend ook tijdens het traject, én mét een plan dat in detail is uitgekiend. 

De regels zijn stringent, daarom moet het geheel voor iedereen werkbaar, doenbaar en haalbaar zijn, en mét uiteraard naleving en respect voor de geldende wetten en uitvoeringsmodaliteiten. Ik roep op om steeds alle stukken van de puzzel samen op tafel te leggen om zodoende een degelijke indruk te krijgen van het totaalbeeld dat moet gerealiseerd worden. Dat dit uiteindelijk een kostprijs heeft is ‘een gevolg van’, ik zou zelfs durven zeggen ‘een logisch gevolg van’.

Beton heeft de reputatie duurzaam en quasi onverwoestbaar te zijn. De problemen met het beton van de jaren ’60-’70 moeten er ons nu toe aanzetten om met de nieuwe regels én een gezonde deontologie tot een goed eindresultaat te komen. 

De sector is reeds lang bezig met opleidingen. Eerst intern bij de firma’s, daarna sinds 2005 voor de betonmixerchauffeurs en sinds 2013-2014 voor de betonpompbedienaars. Een belangrijke schakel in de keten blijft over: de mensen op de werf! Hoeveel duizenden arbeiders zijn er niet in België die elke dag beton plaatsen? Hun aantal is een meervoud van de mensen die in en voor de betoncentrales werkzaam zijn. Zij moeten de volgende doelgroep zijn die moet worden opgeleid. Zij verdienen het opgeleid te worden zodat ze ook eer halen uit hun werk en de laatste fase van ons halffabricaat niet hypothekeren. 

Dagelijks maken we een product met variabele natuurlijke grondstoffen en dat is niet evident! De kwaliteit moet gegarandeerd worden. Daarenboven wordt het stortklaar beton vervoerd met de nodige logistieke uitdagingen, denk aan veilige schoolomgevingen, wegen die verboden terrein zijn voor vrachtwagens, uitzonderlijk vervoer, brugformules, files, kilometerheffing, rij- en rusttijden… Daarbij verkopen we een product in functie van de toepassing op de werf en moeten we dat doen met een positieve kosten-batenbalans. En, we moeten dat product door de klant zo doen/laten plaatsen dat hij het respectvol met kennis van zaken behandelt. De uitdagingen van alle stakeholders zijn belangrijk én relevant. 

Veel relevanter dan men wel zou kunnen denken. Iedereen die dat onderschat gaat eraan voorbij dat hij in feite deel uitmaakt van een groot raderwerk waarin hij eigenlijk piepklein is, maar toch voldoende groot om alles te verzieken voor alle anderen. Niet alleen nu, maar ook in uitgesteld relais. We moeten daarom als correcte zakenpartners alle registers opentrekken om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. 

FEDBETON heeft daarenboven nog een kaart getrokken door als RSO, Regional System Operator, te fungeren voor CSC, Concrete Sustainability Council. FEDBETON zal die troef uitspelen om het verschil te maken voor hen die meestappen in dat verhaal en samen de uitdaging aangaan om de klant het beste product te leveren voor zijn toepassing.

De betonsector moet verder! Mét een goed imago! En dat kan enkel met goede kwaliteit, goede basisproducten, een goed kennisniveau van alle medewerkers, en een ernst in elk opzicht. De toekomst oogt positief! Alle leden van FEDBETON geven het beste van zichzelf door met veel begeestering, empathie en gedrevenheid, iedere dag weer, beton als duurzaam, kwalitatief product te promoten, te produceren, te leveren en te verdedigen in alle toepassingen waar we dagelijks met bezig zijn!

Peter De Vylder, Directeur FEDBETON

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details