De tweede editie van Digital Construction, de beurs die de Confederatie Bouw samen met het WTCB (het Wetenschappelijk Technisch Comité voor de Bouw) eind oktober organiseerde, was een schot in de roos. Meer dan 2.000 bezoekers konden er kennis maken met de meest innovatieve technologieën voor de bouwindustrie en zagen er in primeur een 3D-betonprinter aan het werk.
Het is uitstekend dat er zoveel interesse in digitalisering is in de brede bouwsector, want ons land heeft op dat vlak een inhaaloperatie te maken. Neem bijvoorbeeld BIM, voluit Building Information Modeling, een methode om gemakkelijk gegevens tussen de verschillende bouwpartners te delen door gebruik te maken van 3D digitale bouwmodellen. BIM is zonder meer dé toekomst voor de sector ook al staat ons land, vergeleken met onze buurlanden, nog niet ver op dat vlak. Een ledenbevraging leert ons dat in 2017 slechts 4 % vertrouwd was met deze technologie, en dat zij ‘BIMmen’ eerder toewezen aan gebouwen en minder toepasbaar zagen voor infra- grond- of waterbouwkunde. Vandaar dat BIM in dat segment van de bouwactiviteiten moeizamer doorbreekt in tegenstelling tot de pijlsnelle groei ervan in de utiliteitsbouw.
Nochtans heeft BIM voor infra- en wegenbouw drie grote voordelen. Zo kan men met BIM de eventuele geluidsoverlast schatten door het lawaai van het verkeer te simuleren. Met deze technologie kan men ook verkeersstromen optimaliseren door bijvoorbeeld de verkeerslichten op elkaar te laten afstemmen of het effect van een extra rijstrook na te gaan. Tot slot kunnen wegenbouwers met BIM betere en veiligere wegen ontwerpen. Ook drones kunnen zeer nuttig zijn voor bedrijven die aan grond-, wegen- en/of waterbouw doen. Hun nauwkeurigheid is namelijk extreem en beter dan die van een team op de grond.
Het is duidelijk: we staan aan het begin van een digitale omwenteling in de bouwsector. Disruptieve toepassingen zoals 3D-printing en -scanning, drones, artificiële intelligentie, VR-toepassingen, robotisering en BIM zijn morgen niet meer weg te denken uit onze sector. Daarom moeten alle bouwbedrijven ongeacht hun activiteit of hun grootte zeer waakzaam zijn. Bepaalde technologieën niet integreren zal op korte termijn al voor een serieuze concurrentiehandicap zorgen ten opzichte van andere maar ook van buitenlandse bouwbedrijven.
Anderzijds ben ik er wel van overtuigd dat de bouw in ons land sowieso een digitale koers zal volgen. Het komt er nu op aan om de sector goed te begeleiden in de transitie naar deze nieuwe technologieën zodat de bedrijven de meerwaarde van de digitale tools op de organisatie en de productie van het werk op de bouwplaats kunnen zien. Digitale transitie zorgt voor een hogere productiviteit en dus ook een niet te verwaarlozen verlaging van de loonkosten, maar ook voor een verhoogde veiligheid. Al die voordelen kunnen we niet langer negeren. The digital future is now!