Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuws

De restauratie en opwaardering van het park van Vorst gaat van start

Voor het eerst in 70 jaar krijgt het geklasseerde park van Vorst een welverdiende restauratie. Dat meldt Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel.

perspective-chalet

7 juni 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Er staan 3 grote interventies op het programma: de restauratie van de luifels en de chalet, de bouw van een nieuwe tuiniersgebouw en een verjongingskuur voor het park zelf, met name de beplanting, de paden en de recreatieve zones, en het meubilair.

Het park van Vorst werd aangelegd aan het einde van de 19de eeuw, en werd gemoderniseerd in de loop van het interbellum, ondertussen 70 jaar geleden. Het doel is om het geklasseerde park zijn allure van weleer terug te geven, en tegelijkertijd ruimte te scheppen voor de huidige recreatieve functies met onder andere een nieuw speelplein.

De 3 luifels en de chalet in het centrum van het park worden gerestaureerd. In de chalet wordt een conciërgewoning ingericht, evenals openbare toiletten en een polyvalente zaal met terras. Hierdoor verdwijnt de omheining. Tralies voor de ramen zullen het gebouw beschermen tegen vandalisme.

Het huidige tuiniersgebouw aan de kant van de Marie Henriettelaan, dat in slechte staat verkeert, zal worden vervangen door een energiezuinige nieuwbouw met groendak. Op de gelijkvloers komen burelen, een refter met keukentje en een EHBO-post. Beneden zullen de garages zijn,  kleedkamers met douches en een stockageruimte.

Een belangrijk onderdeel van het project is het waterbeheer. Bij zware regen stroomt het water momenteel door het park tot aan het rondpunt, waardoor de paden uitslijten. Een infiltratiebekken en een centraal overstromingsgebied, waar tientallen m³ regenwater beetje bij beetje kan infiltreren, zullen dit probleem oplossen. Het water blijft zo in het park en de paden, die heraangelegd worden, zullen niet meer eroderen.

De beplanting in het park krijgt een grondige onderhoudsbeurt. Dit betekent snoeien en verjongen van planten, nieuwe aanplantingen waar nodig, grasperken herstellen, en terug structuur brengen in het park waar die door verwildering van de beplanting verloren is gegaan. In dit kader zal er een fytosanitaire studie worden uitgevoerd deze zomer om de gezondheid van de bomen te evalueren.

Beliris voert dit project uit samen met studiebureau Sweco, aannemers PIT Antwerpen en BMS Entreprise, en in samenwerking met de Directie voor Monumenten en Landschappen en de gemeente Vorst. Deze week wordt er gestart met de restauratie van de luifels en de Chalet. Later dit jaar volgt het tuiniersgebouw. Deze werken, goed voor een budget van € 2.25 miljoen, zullen zo’n anderhalf jaar duren. In 2022 zal het park zelf worden gerestaureerd.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details