Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Dé specialist in jet grouting, micropalen & grondankers
Ottaer is een gespecialiseerde familieonderneming, inclusief in-house studiedienst, waar vakmanschap nog echt centraal staat.

Dé specialist in jet grouting, micropalen & grondankers

Ottaer beschikt over meer dan 20 jaar ervaring in gespecialiseerde funderingstechnieken. Voor jet grouting behoren ze zelfs tot de pioniers in België. Daarnaast richt het bedrijf van zaakvoerder Tom Fransen uit Oud-Turnhout zich op het plaatsen van micropalen en grondankers. Voor deze technieken zijn ze een onafhankelijke en flexibele partner van verschillende gereputeerde funderingsbedrijven.

Ottaer is een gespecialiseerde familieonderneming, inclusief in-house studiedienst, waar vakmanschap nog echt centraal staat. Het bedrijf, dat actief is in België en het zuiden van Nederland, werkt zowel in onderaanneming voor andere funderingsbedrijven als rechtstreeks voor professionele opdrachtgevers: hoofdaannemers van (grote en kleine) bouwprojecten, havenbedrijven, spoorwegbedrijven, bedrijven uit de wegen- en waterbouw …

Ottaer beschikt over een compacte machine om micropalen te boren in moeilijk bereikbare en kleine ruimtes.

Eén van de pioniers van jet grouting in België

Ottaer behoort in België tot één van de pioniers voor jet grouting, een funderings- en beschoeiingstechniek waarbij groutkolommen gevormd worden door de ondergrondse injectie van een watercementmengsel (grout). Door de juiste inzet van deze techniek kunnen ze verschillende doelen bereiken: creëren van verticale funderingspalen, verstevigen van bestaande funderingen, bouwputbeschoeiing, het plaatsen van een waterkerend grondscherm verticaal of horizontaal …

Tim Horemans, bedrijfsleider Ottaer: “Door de injectie onder hoge druk vermengen we een watercementmengsel met de aanwezige grond. Op die manier vormen we groutkolommen in de ondergrond. Na uitharding van het mengsel kunnen de gevormde kolommen dienen als funderingspalen, grondkering, verankering of waterafsluitende laag aan de onderzijde van een bouwput. Funderingspalen of grondkeringen die we creëren via jet grouting staan garant voor een zeer groot draag- of belastingsvermogen.”

Funderingspalen of grondkeringen die Ottaer creëert via jet grouting staan garant voor een zeer groot draag- of belastingsvermogen.

Micropalen, ook in moeilijk bereikbare en kleine ruimtes

Ottaer specialiseert zich in het boren van micropalen voor het opvangen van de gewenste druk- en treklasten. Deze funderingstechniek wordt vaak ingezet voor het verstevigen van bestaande funderingen bij stabiliteitsproblemen, uitbreidingen of verbouwingen. Ottaer beschikt over een compacte machine om micropalen te boren in moeilijk bereikbare en kleine ruimtes waarbij deze door deuropeningen (minimale breedte 90 cm) kan.

Tim Horemans: “Micropalen kunnen als flexibele funderingstechniek worden ingezet in vrijwel elke bodemsoort. Uiteenlopende toepassingen zijn mogelijk. Micropalen combineren een groot draagvermogen met een beperkte diameter. De uiteindelijke diameter varieert volgens de beoogde toepassingen. Denk hierbij aan het versterken van bestaande funderingen van een gebouw naar aanleiding van verzakkingen of een zwaardere belasting, het creëren van funderingen op moeilijk bereikbare plaatsen en in beperkte binnenruimtes, het opvangen van lasten met drukvariaties, het bouwen van spoorweginfrastructuur en als trekpaal om het opstuwen van kelderverdiepingen door het grondwater te stoppen.

Plaatsen van voorgespannen grondankers

Ottaer bouwde de afgelopen twee decennia heel wat ervaring op in het plaatsen en vastzetten van grondankers. Ze plaatsen deze ankers voor meerdere toepassingen, waaronder het beveiligen van beschoeide bouwputten tegen horizontale drukkrachten. De techniek is toepasbaar bij verschillende soorten bouwputbeschoeiingen, waaronder berlinerwanden, groutwanden, onderschoeiingen … Ook voor het verstevigen van kaaimuren, damwanden, brughoofden, oevers … wordt Ottaer ingeschakeld voor het plaatsen van grondankers.

Tim Horemans: “Ankers beveiligen de bouwputbeschoeiing tegen de horizontale drukkracht van het aanleunende grondpakket of aanpalende gebouwen. Vooral bij bouwputten met meerdere ondergrondse verdiepingen zijn grondankers noodzakelijk. Voor deze stabilisatie­functie gebruiken de met schroefdraad vastgezette ankers trekspanning in het verder gelegen stabiele grondpakket. Voor het beveiligen van de bouwputbeschoeiing met grondankers, moet de beschoeide bouwput in een eerste fase over een bepaalde diepte uitgegraven worden. Dit laat ons toe om de grondankers op voldoende diepte doorheen de bouwputbeschoeiing te plaatsen, zodat ze de beoogde versteviging bieden. Vervolgens kan de bouwput zonder risico verder uitgegraven worden.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details