Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
De toekomst van de landmeter in de bouw

De toekomst van de landmeter in de bouw

De bouw, een van de grootste sectoren in de wereldeconomie, lijkt aanzienlijk meer moeite te hebben met het invoeren van nieuwe technologieën en digitale processen dan andere sectoren. Er zijn de laatste tijd echter tekenen van een ommezwaai en een hele reeks spannende innovaties hebben de markt al bereikt. “Technologie biedt het voor de hand liggende antwoord, maar de nieuwe oplossingen worden nog niet op grote schaal ingevoerd”, vertelt Stefan Naumann, Senior Business Development Manager bij Topcon Positioning Europe.

Maar wat betekenen deze veranderingen voor de eisen die aan een moderne landmeter in de bouw worden gesteld? Stefan Naumann legt in dit artikel uit hoe de sector evolueert en wat landmeters moeten doen om de ontwikkelingen voor te blijven. “Overal ter wereld merken landmeters dat ze op een tweesprong staan”, klinkt het. “Ten aanzien van vraag en aanbod staat de gehele bouw- en infrasector voor enorme uitdagingen. Technologie biedt het voor de hand liggende antwoord, maar de nieuwe oplossingen worden nog niet op grote schaal ingevoerd.”

Er zijn vandaag gereedschappen beschikbaar waar vroegere generaties jaloers op zouden zijn en de rol van de landmeter verandert mee met de digitalisering. Stefan Naumann: “Veel professionals hebben echter nog altijd een voorkeur voor de traditionele methoden die hen jaren goed hebben gediend en aarzelen om over te stappen op nieuwe technologieën. Het probleem is dat we nu geen keuze meer hebben. Landmeters die niet meegaan met de trends en nieuwe processen invoeren, verliezen de aansluiting.”

Een andere mentaliteit
Oude gewoonten zijn moeilijk af te leren, maar met een nieuw en opwindend tijdperk voor de boeg is het voor landmeters tijd om af te stappen van de verouderde processen die ze in hun opleiding hebben geleerd en zich af te vragen of ze projecten anders moeten gaan benaderen. “Om hun eigen toekomst veilig te stellen, moeten ze onderzoeken wat er nu beschikbaar is en hiervoor open durven staan”, aldus Stefan Naumann. “Het is begrijpelijk dat de landmeters zich soms overweldigd voelen door alle nieuwe technologieën en de kreten die daarbij horen, zoals augmented reality, virtual reality, Smart Cities, BIM, mass data processing, 4D, 5D of zelfs 6D. Maar de realiteit is dat ze met deze innovaties aanzienlijk nauwkeuriger en sneller kunnen werken en er tastbare commerciële baten aan vastzitten.”

Stefan Naumann

Ten aanzien van vraag en aanbod staat de gehele bouw- en infrasector voor enorme uitdagingen.

Iedereen heeft wel ervaring met onvoorziene geologische omstandigheden, waardoor projecten worden vertraagd en het budget wordt overschreden. Stefan Naumann: “Vaak wijken de bodemomstandigheden af van eerdere schattingen uit metingen en moeten het projectbereik en het ontwerp op het laatste moment weer aangepast worden, met alle kosten van dien. Technologie kan dit helpen voorkomen. Als landmeters de veranderende behoeften van hun klanten willen vervullen en hun activiteiten willen uitbreiden, moeten ze meegaan met nieuwe werkwijzen en hun bedrijfsmodellen aanpassen. Het moet wel gezegd dat de last niet uitsluitend bij de landmeters ligt. De technologieleveranciers moeten ook samenwerken bij de ontwikkeling van doeltreffende oplossingen en de sector onderwijzen in de toepassing ervan. Zo kunnen we gezamenlijk tegemoetkomen aan de behoeften van de toekomst.”

Stefan Naumann

Landmeetkundige ingenieurs zijn beheerders van ruimtelijke gegevens geworden, en landmeters beheerders van geodata.


Van landmeter tot dataspecialist
In de afgelopen jaren verschoof de functiebenaming landmeter in de richting van dataverwerking. Landmeetkundige ingenieurs zijn beheerders van ruimtelijke gegevens geworden, en landmeters beheerders van geodata. “Dit geeft aan dat de waarde van de functie voor een zeer groot deel ligt in gegevens”, aldus Stefan Naumann. “Dit is niet nieuw. Landmeters werkten altijd al met coördinatensystemen en geolocaties, en moesten weten welke gegevens vereist zijn om de juiste resultaten op te leveren. Maar dankzij technologische verbeteringen kunnen we dit nu naar een heel ander niveau tillen. Landmeters leren hoe ze gebruik kunnen maken van grote datasets, met tools in de cloud en hoe SaaS-oplossingen nieuwe mogelijkheden scheppen en nieuwe gebieden ontsluiten waar landmeters vroeger niets te zoeken leken te hebben.”

Op het gebied van UAV’s (Unmanned Aerial Vehicle) en voor verzameling van mass data in het algemeen is er ruime keuze uit verschillende soorten hardware, die uitstekend zijn in te passen in inspectiesystemen. “We moeten er hierbij wel op wijzen dat je niet noodzakelijkerwijs moet zijn opgeleid als landmeter om een laserscanner of UAV-drone te gebruiken”, verduidelijkt Stefan Naumann. “Maar om datasets te verrijken en deze technologie ten volle uit te buiten, is expertise op het gebied van landmeetkunde onvervangbaar. De landmeter onderscheidt zich van de massa door zijn bereidheid en vermogen om productief gebruik te maken van deze nieuwe tools.”

Stefan Naumann

De landmetersector maakt ontegensprekelijk een snelle technische groei door.


De toekomst
De sector maakt ontegensprekelijk een snelle groei door. Stefan Naumann: “De heersende benadering levert echter grote veiligheidsrisico’s op en maakt het ook gewoonweg onmogelijk om de enorme hoeveelheid werk te kunnen uitvoeren. Daarom zoeken we continu naar veiligere en snellere methoden om dezelfde taken uit te voeren. Het wordt steeds normaler om traditionele landmeettaken uit te voeren met UAV’s en mass data-technologie. In de nabije toekomst worden technologieën voor gegevensopslag en workflows in de cloud de standaard voor iedereen.”

Nog wat verder in de toekomst kunnen we voorzien dat oplossingen met augmented reality gaan doorbreken. “Al deze technologieën samen brengen een een continue weergave van de werkelijkheid steeds dichterbij. Met een niveau van efficiëntie dat we ook vinden in andere subsectoren in fabricage. De omzet in de inspectiebranche groeit naar verwachting door tot 15 miljard dollar in 2025. En een deel van dit bedrag ligt te wachten op degenen die nu al beginnen met het toevoeren van nieuwe technologieën en business intelligence aan hun processen. Het is tijd om in actie te komen”, besluit Stefan Naumann.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details