Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuws

De toepassingen van golfplaten en damwandplaten

corrugated-sheet-4243876_1920-kopieren

27 juni 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In de bouw worden vaak golf- en damwandplaten gebruikt. Zo zie je ze vaak terug bij gebouwen op industrieterreinen, maar ook in tuinen. Wat zijn eigenlijk de verschillende toepassingen van golfplaten en damwandplaten? En wat zijn de verschillen?

Muren bouwen met damwandplaten

Damwandplaten worden vaak gebruikt om muren te bouwen die even snel gebouwd moeten worden. Daarom worden ze ook vaak gebruikt op industrieterreinen of bij boerderijen. Damwandplaten zijn groot en gemaakt van metaal, waardoor ze heel stevig zijn. Voor het bevestigen van een damwandplaat is een metalen of houten frame nodig. Een groot voordeel is dat damwandplaten niet duur zijn, waardoor je voor weinig kosten een groot gebouw kunt bouwen.

Daken bedekken met golfplaten

Golfplaten worden juist veel gebruikt voor dakbedekking. Dat komt omdat golfplaten een golvend patroon hebben, terwijl damwandplaten wat scherpere hoeken hebben. De meeste golfplaten zijn gemaakt van kunststof, wat ze ideaal maakt als dakbedekking. Bij zowel bedrijven als bij particulieren worden golfplaten gebruikt voor op het dak.

Golf- en damwandplaten in de tuin

Voor een huis zijn golf- en damwandplaten minder geschikt, maar voor bijvoorbeeld een schuurtje in de tuin kun je ze prima gebruiken. Ook worden damwandplaten soms gebruikt om een stuk in de tuin wat op te hogen. Wil je een kas in je tuin? Hier kun je heel goed doorzichtige golfplaten voor gebruiken.

Mooie afwerking

Maak je gebruik van golf- of damwandplaten? Dan is het van belang om deze goed af te werken. Bevestig ze met spijkers of schroeven en werk deze af met afdekkende doppen. Zo voorkom je eventuele lekkages. De zijkanten kunnen mooi worden afgewerkt met speciale afdekkende delen.

Isolatie-mogelijkheden

Tot slot kun je golf- en damwandplaten ook isoleren. De meeste golf- en damwandplaten zijn gemaakt van koud, niet geïsoleerd materiaal. Maar tegenwoordig heb je ook platen die wel geïsoleerd zijn. Daarnaast kun je ook met ander materiaal isoleren, bijvoorbeeld met steenwol. Een groot voordeel is dat je een gebouw zo een stuk duurzamer kunt maken, en dat voor minder kosten dan wanneer je een stenen gebouw bouwt!

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Olivia Castelein

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details