Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
De voordelen van signalisatie en markeringen uit prefabbeton

De voordelen van signalisatie en markeringen uit prefabbeton

Met veiligheid als rode draad spelen markering en signalisatie op wegen en in openbare ruimtes een belangrijke rol in onze dagdagelijkse samenleving. FEBESTRAL – de beroepsvereniging die binnen FEBE de fabrikanten van prefabbetonproducten voor de bestratingsmarkt groepeert – benadrukt de kwaliteiten van prefabbeton voor wegsignalisatie en -markeringen. “De mogelijkheden zijn heel talrijk”, aldus Sven Tilkin, product development manager bij STRADUS, producent van bestratings- en maatwerkproducten uit prefabbeton en lid van FEBESTRAL.

FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. De Belgische betonindustrie produceert een brede waaier aan geprefabriceerde elementen voor de bouw, gaande van eenvoudige, ongewapende producten zoals metselblokken en straatstenen tot grote structuurelementen als brugliggers. Binnen FEBE opereert FEBESTRAL als deelvereniging waarbinnen de fabrikanten van prefabbetonproducten voor de bestratingsmarkt, zoals betonstraatstenen, betontegels, lijnvormige elementen en toebehoren, zich verenigen. FEBESTRAL staat in voor de ondersteuning van de commercialisering van de producten van haar leden, zowel op technisch als promotioneel vlak. Veiligheid en comfort van de weggebruiker zijn enkele van de pijlers die bij de fabrikanten van FEBESTRAL hoog op de prioriteitenlijst staan.

Vandaag wordt wit ingewerkt beton toegepast waardoor je een witte belijning van 2 cm dik beton
krijgt die nooit zal verdwijnen.

 

Breed gamma

Geleidelijnen met geribbeld oppervlak, waarschuwingsmarkeringen met geschrankt noppenpatroon, betonnen markeringen met een zwarte rubberlaag,  letter- en symbooltegels voor openbare ruimten, zebrapaden in reflecterende stenen, vluchtheuvels, verkeersdrempels en -kussens… De mogelijkheden die bestaan met producten in prefabbeton om markeringen en signalisatie te plaatsen op de weg zijn erg talrijk. Sven Tilkin: “Omdat beton in het algemeen en prefabbeton in het bijzonder heel wat kwaliteiten en troeven hebben. Het grootste voordeel van prefabbeton is dat je altijd in optimale omstandigheden kan produceren, zonder afhankelijk te zijn van randfactoren zoals het weer. Daarnaast biedt prefabbeton ook veel vormelijke vrijheid waardoor de waaier aan mogelijkheden heel breed is. En dat is ook erg nuttig in de wereld van signalisatie en markeringen. Door de vrijheid van ontwerp kunnen we een heel breed gamma van signalisatie aan.”

Ook wat duurzaamheid betreft heeft prefabbeton zich al bewezen in de tijd. “Zeker ook in het toepassen van prefabbetonproducten voor signalisatie en markeringen”, benadrukt Sven Tilkin. “De verkeersdrempels zijn daar een mooi voorbeeld van. Vijftien jaar geleden maakten we al drempels, maar toen gebeurde de belijning met thermoplastische markering. Op zich geen probleem, maar door de belasting door het verkeer was dergelijke belijning niet zo duurzaam waardoor er snel slijtage kon optreden. Na verloop van tijd heb je wel een drempel, maar geen goede signalisatie. Vandaag wordt wit ingewerkt beton toegepast waardoor je een witte belijning van 2 cm dik beton krijgt die nooit zal verdwijnen. Verder zijn zeker ook reflecterende stenen aan een opmars bezig. Een volgende stap is om ook reflecterende belijningen te verwerken bij grotere prefabelementen zoals verkeersdrempels of new jerseys. Dus niet alleen wit beton, maar wit beton met reflecterende eigenschappen om het zicht en de signalisatiewaarde nog te verhogen.”

Prefabbeton biedt veel vormelijke vrijheid waardoor de waaier aan mogelijkheden heel breed is.

 

Aangepast formaat en legverband

Door de vele combinatiemogelijkheden maken prefabbetonnen bestratingsproducten een duidelijke indeling van elke straat of openbare ruimte mogelijk, wat de veiligheid ten goede komt. Als men bovendien voor elke zone een aangepast formaat en legverband kiest, zijn een optimaal comfort en signalisatie verzekerd. “Je kan spelen met formaten, kleuren en texturen. Zo kan je contrasterend of net subtiel openbare ruimtes een richting geven. Een ruw oppervlak doet bijvoorbeeld de snelheid dalen. Maar dat zorgt voor meer geluid en is dus niet wenselijk in de nabijheid van woningen. Op het vlak van kleuren is de voorbij jaren veel veranderd. Twintig jaar geleden had je grijs, zwart en rood. Nu kunnen we zeer veel kleuren aan. De kleurenkaart wordt alsmaar uitgebreider. Maar wat veiligheid betreft zal wit de voornaamste kleur blijven omdat wit het best reflecteert”, besluit Sven Tilkin.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details