Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
De voordelen van zuigen in plaats van graven
De voordelen van grondzuigen zijn volgens specialist Prima-Clean nog steeds onvoldoende gekend.

De voordelen van zuigen in plaats van graven

De voordelen van grondzuigen zijn volgens specialist Prima-Clean nog steeds onvoldoende gekend. Maar er wordt wel hard gewerkt om aannemers, netbeheerders, en overheidsdiensten te overtuigen van de vele voordelen. En dat is nodig want de ondergrond ligt steeds voller met leidingen en daardoor vergroot ook de kans op schade. “Door het gebruik van een grondzuiger is veel ellende te voorkomen”, vertelt Cris Van Durme, zaakvoerder bij Prima-Clean.

Op plaatsen waar weinig bewegingsruimte is – zoals tussen en onder kabels, leidingen en rond afsluiters – is grondzuigen de manier om alles schadevrij te ontgraven op een efficiënte, veilige en ergonomische manier. Cris Van Durme: “En dit aan een tempo dat geen enkele schop kan evenaren. Op plaatsen waar genoeg ruimte is en geen leidingen in de grond liggen kan je beter graven met een kraan. Maar grondzuigen is een ideaal alternatief voor de delicate opdrachten, die steeds vaker voorkomen.”

Er zijn verschillende redenen om voor grondzuigen te kiezen. Cris Van Durme: “In de industrie en petrochemie is veiligheid de hoofdreden aangezien daar vaak leidingen met gassen, vloeistoffen of heet water onder de grond te vinden zijn. Beschadigingen van die leidingen kunnen heel zware letsels veroorzaken. Bovendien zitten op die sites ook vaak veel hoogspanningskabels en data onder de grond. Stilstand door graafschades veroorzaken voor zo’n bedrijven een grote economische schade en net daarom wordt er heel vaak gekozen voor grondzuigwagens.”

Prima-clean zuigt daarom grond met vacuümwagens van het type vortex 18000.

Ondergronds infrastructuur

In de grond-, wegen- en waterbouwsector wint grondzuigen steeds meer aan populariteit. Cris Van Durme: “Er wordt steeds meer een beroep gedaan op ons om proefsleuven te maken bij voor onderzoek van werkzaamheden. Op die manier krijgt de aannemer een beter beeld van de ondergrondse infrastructuur. Door de toenemende graafwerkzaamheden zien we ook de schadegevallen stijgen. Dat is op zijn minst verontrustend te noemen, wetende welke gevolgen die schades veroorzaken. Ook verzekeringsmaatschappijen volgen dit op de voet en verhogen het eigen risico van aannemers waardoor vele schadegevallen ongedekt blijven. Dit kan op jaarbasis een enorme hap uit het budget betekenen.”

Multifunctioneel

Een budget dat misschien beter kan besteed worden aan het voorkomen van graafschade. “De top vijf van graafschades is beschadiging aan datakabels, laagspanning, lagedrukgas, waterleidingen en middenspanningskabels”, gaat Cris Van Durme verder. “Als je die raakt kunnen bedrijven en particulieren zomaar uren zonder stroom of internet zitten. Daarnaast zien we ook meer inzet van onze wagens op moeilijk te bereiken plaatsen of voor het vrijzuigen van boomwortels nabij monumentale bomen. Dit kan om verschillende redenen zijn. Ik denk hierbij aan standplaatsverbetering, om eronderdoor te gaan met kabels of leidingen of voor het verwijderen van bomen waarvan de wortels vergroeid zijn rond kabels en leidingen. Verder worden onze wagens ook ingezet voor het leegzuigen van kelders, kruipruimtes, silo’s of het wegzuigen van dakgrind en het leegzuigen van elevatorputten bij betoncentrales enzoverder.

Prima-Clean heeft twee zuigwagens in bedrijf en ondertussen is zelfs een derde wagen op komst om de groeiende markt te kunnen blijven volgen.

Blijven verbeteren

Op 8 jaar tijd werd er een enorme vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van de grondzuigwagens van Prima-Clean. Cris Van Durme: “We blijven steeds streven naar verbetering omdat we blijven vasthouden aan onze leuze: goed werken kan alleen met goed materiaal en het beste is nog maar net gepast! Prima-clean zuigt daarom grond met vacuümwagens van het type vortex 18000. Deze machines zijn met een 10 duimse radiografische zuigarm speciaal ontwikkeld om in alle omstandigheden zo veilig en efficiënt mogelijk grond, zand, klei of stenen te verwijderen rond kabels en leidingen. Ze zijn speciaal en uniek in hun soort omdat ze een vol vacuüm tot 96 % kunnen creëren waarmee de grond wordt losgetrokken. Dit scheelt een hele hoop voorsteek werk.”

Op plaatsen waar weinig bewegingsruimte is – zoals tussen en onder kabels, leidingen en rond afsluiters – is grondzuigen de manier om alles schadevrij te ontgraven op een efficiënte, veilige en ergonomische manier.

Blijven groeien

Groot voordeel van de unieke wagens van Prima-Clean is dat ze zonder moeite ook nattigheid en klei kunnen zuigen. “Onze wagens worden steeds opgebouwd op een betrouwbare Mercedes Arocs 8×4 met tridemonderstel met alles erop en eraan. Reco-drive, compressor, hoge druk, high lift om in container te kippen … Ze zijn zelfs atex uitgevoerd om de meest delicate werken op plaatsen met explosie gevaar uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan gaslekken. Eerder al konden we in Grond/Weg/Waterbouw met trots aankondigen dat er een tweede wagen was aangekocht. Deze is nu volledig in bedrijf en ondertussen is zelfs een derde wagen op komst om de groeiende markt te kunnen blijven volgen”, besluit Cris Van Durme.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details