Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
De Watergroep laat coating aanbrengen op waterhoudende constructies in Kluizen

De Watergroep laat coating aanbrengen op waterhoudende constructies in Kluizen

De Watergroep is in februari gestart met de renovatie van de waterhoudende constructies in haar waterproductiecentrum in Kluizen (Evergem). Het waterbedrijf kan hier op basis van oppervlaktewater tot 60.000 m³ drinkwater per dag produceren voor zijn klanten in het noorden van Oost-Vlaanderen. Het waterproductiecentrum van Kluizen is daarmee het grootste van De Watergroep. Een beschermende coating moet zorgen voor een langere levensduur en een beter onderhoud van de betonnen constructies.

Het opgepompte oppervlaktewater wordt in Kluizen eerst gestockeerd in twee spaarbekkens die samen een inhoud hebben van 11 miljoen m³. Daarna doorloopt het water tijdens het behandelingsproces heel wat betonnen constructies: tijdens de nitrificatie, de flocculatie (vlokvorming), de flotatie, in de zandfilters… Uiteindelijk wordt het water tijdelijk opgeslagen in twee reinwaterkelders met elk een inhoud van 15.000 m³.

De Watergroep

Tijdens het behandelingsproces doorloopt het water heel wat betonnen constructies: tijdens de nitrificatie, de flocculatie (vlokvorming), de flotatie, in de zandfilters…

Om te vermijden dat de betonoppervlakken in al deze constructies versneld opruwen, laat De Watergroep een beschermende coating aanbrengen. Daardoor wordt de levensduur van de betrokken constructies aanzienlijk verlengd. Daarnaast kan het onderhoud ervan voortaan eenvoudiger, efficiënter en adequater gebeuren: de coating zorgt voor een egale afwerkingslaag, waardoor er zich minder aanslag zal vasthechten aan de wanden.

Het project verloopt in vier fasen en heeft een doorlooptijd van ruim 2 jaar (maximaal tot eind mei 2021). Tussen de uitvoeringsfasen door worden de werken onderbroken om de leveringszekerheid vanuit Kluizen steeds te kunnen garanderen. De timing van de werken dient dan ook zeer strikt te worden gevolgd.

De aannemer moet bovendien werken met een autonome stroomgenerator, eveneens om de dagelijkse werking van het waterproductiecentrum niet te hypothekeren. De werken worden uitgevoerd door Trafiroad nv uit Lokeren. Het prijskaartje bedraagt ruim 1,7 miljoen euro.   

De Watergroep

Het opgepompte oppervlaktewater wordt in Kluizen eerst gestockeerd in twee spaarbekkens die samen een inhoud hebben van 11 miljoen m³.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details