Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
De witte raaf komt niet aanvliegen, maar moet je zoeken
Glenn Tesch, teamleider bij VDAB voor de bouw in West-Vlaanderen.

De witte raaf komt niet aanvliegen, maar moet je zoeken

Het tekort op de arbeidsmarkt in de bouwsector blijft vandaag nog steeds een groot pijnpunt. Daarom voert VDAB momenteel een campagne richting de Vlaamse werkgevers onder het motto ‘er zit een witte raaf in iedereen, je moet ze enkel leren ontdekken’. Talenten ontdekken, screenen, coachen en opvolgen is daarbij het devies. “Dit kan alleen door samen te werken met werkgevers, onderwijsinstanties en tal van andere partners”, aldus Glenn Tesch, teamleider bij VDAB voor de bouw in West-Vlaanderen.

De krapte op de arbeidsmarkt in de bouw is al jaren een feit. Zelfs met een mogelijke dreigende recessie zullen knelpuntberoepen steeds moeilijker ingevuld raken. Met heel veel enthousiasme en alle mogelijke middelen probeert VDAB het hoofd te bieden aan het arbeidstekort. Glenn Tesch: “Bemiddelaars, instructeurs, administratieve medewerkers … Iedereen werkt hard om de brug te slaan tussen werkzoekenden en werkgevers. De bemiddelaars focussen zich zowel op de werkzoekenden die interesse hebben om in de bouw te stappen, als op de werkgevers die geschikt personeel zoeken. En dan zijn er natuurlijk nog de externe partners zoals onderwijsverstrekkers waarmee we samenwerken.”

De krapte op de arbeidsmarkt in de bouw is al jaren een feit.

De 1 op 1 match vinden wordt steeds moeilijker, zo niet onmogelijk. Het komt er op aan talenten te ontdekken die het voor mensen mogelijk maakt om toch die aansluiting met de arbeidsmarkt te maken. Competentiegericht werven en opleiden blijft belangrijk, maar niet voldoende. Goed screenen, opvolgen, coachen om het maximum uit die talenten te halen, wordt steeds belangrijker. Glenn Tesch: “En daar zet VDAB sterk op in. Onze grote troef is dat we zowel bij werkgevers als bij werkzoekenden continu de vinger aan de pols houden. We werken samen met lokale besturen, OCMW’s en diverse andere partnerorganisaties om ook de mensen die niet tot bij ons komen te bereiken en te informeren. Er zijn heel wat profielen die in eerste instantie niet denken aan een job in de bouwsector, maar eigenlijk wel over de juiste ingesteldheid of competenties beschikken.”

Samenwerken is troef

Opleiden is dus het nieuwe rekruteren: werkgevers en VDAB (of zijn partners) zullen moeten samenwerken om de talenten te ontdekken en te vormen tot goed geïntegreerde werknemers. “Samenwerken is in dit verhaal de sleutel tot succes”, is Glenn Tesch overtuigd. “Onze bemiddelaars zetten bewust de stap richting werkgevers om hen te sensibiliseren over het feit dat de witte raaf niet vanzelf komt aanvliegen, maar dat je hem wel kan creëren door gericht op te leiden en in de eerste fase te focussen op attitude en persoonlijkheid in plaats van competenties. VDAB kan door middel van een objectieve screening het juiste opleidingstraject uitstippelen. Intern beschikken wij over de juiste mensen voor zo’n profielbepaling.”

Goed screenen, opvolgen, coachen om het maximum uit die talenten te halen, wordt steeds belangrijker.

Flexibiliteit

Via korte gerichte opleidingen, stages, individuele beroepsopleiding (IBO), samenwerkingen … wil VDAB zo efficiënt mogelijk tewerk gaan om de hiaten zo snel mogelijk in te vullen. Glenn Tesch: “Dat vraagt natuurlijk veel flexibiliteit en maatwerk. Net daarom zijn partnerships zo belangrijk. Zo hebben we voor een opleidingsproject gericht op de wegenbouwsector een specifieke partner ingeschakeld die zich ontfermde over het sollicitatiegedeelte. Die flexibiliteit uit zich ook in de dagdagelijkse werking. Onze bemiddelaars zijn continu bezig met individuele opvolgingsgesprekken en iedereen kan op ieder moment instappen in een opleiding. Dat betekent dat ook onze instructeurs op maat van de cursisten en dus verschillende snelheden moeten werken. Andersom is het uiteraard ook zeer interessant als de werkgever met een spontane sollicitant tot bij ons komt. Die persoon heeft misschien weinig werkervaring of niet de nodige attesten, maar wel de juiste attitude. Met behulp van een opleiding op maat kan die persoon soms al na enkele weken aan de slag.”

Via korte gerichte opleidingen, stages, individuele beroepsopleiding (IBO), samenwerkingen … wil VDAB zo efficiënt mogelijk tewerk gaan om de hiaten zo snel mogelijk in te vullen.

Privévervoer

Dat die gerichte aanpak werkt, is al in de praktijk bewezen. “Ik verwijs opnieuw naar het eerder aangehaalde wegenbouwproject dat we in West-Vlaanderen hebben uitgerold. We schreven een zes weken durende opleiding uit gericht op werkzoekenden uit de regio Oostende. Omdat mobiliteit voor heel wat werkzoekenden een probleem is, voorzagen we privévervoer voor de cursisten vanuit Oostende naar ons opleidingscentrum. Ook speciale vakgerichte lessen Nederlands werden voorzien. Na de opleiding volgde een stage van twee weken. Uiteindelijk zijn zeven van de acht cursisten effectief op hun stageplek blijven werken. De achtste persoon volgt momenteel nog extra Nederlandse lessen om dan vervolgens ook bij zijn stagewerkgever aan de slag te gaan”, besluit Glenn Tesch.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details