Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Demoruimtes laten bezoekers kennismaken met de mobiliteit van morgen
Vlaams minister Lydia Peeters bekeek met een augmented reality-bril de wagen van de toekomst.

Demoruimtes laten bezoekers kennismaken met de mobiliteit van morgen

Bezoekers kunnen voortaan de mobiliteit van de toekomst ontdekken in het belevingscentrum van Living Tomorrow. Vandaag werd, op initiatief van Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, een samenwerkingsovereenkomst ondertekend tussen de Vlaamse overheid en dit innovatieplatform. In lijn met de Mobiliteitsvisie 2040 zal Living Tomorrow demoruimtes uitwerken die de innovaties uit het mobiliteitsdomein uitleggen en op een virtuele en interactieve manier tastbaar maken bij het brede publiek. 

In 2021 werd de Mobiliteitsvisie 2040 goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Met deze visietekst geeft het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid aan waar het de komende 20 jaar naartoe wil met de mobiliteit in Vlaanderen. Enkele belangrijke doelstellingen zijn onder meer een forse vermindering van het aantal zware verkeersslachtoffers, een emissievrij vervoer, een vlotte en naadloze mobiliteit en een reductie van de materiaalvoetafdruk. 

Vlaanderen is in deze visie een proeftuin voor innovatie. Innovatie is een belangrijke hefboom om de ambities rond een duurzame, veilige, vlotte en betrouwbare personen- en goederenmobiliteit te bereiken. Enerzijds spelen verschillende (digitale) technologische ontwikkelingen, zoals artificiële Intelligentie, Big Data, the Internet of Things en 5G/6G hierbij een belangrijke rol. Anderzijds ligt de focus op samenwerking en participatie met gebruikers en stakeholders.

Joachim De Vos (Living Tomorrow), minister Lydia Peeters, Filip Boelaert (Departement MOW) en Willem-Jan Jacobs (Living Tomorrow)

Mobiliteit van de toekomst

Om innovatie tastbaar te maken, wordt er samengewerkt met Living Tomorrow, een Vlaams innovatieplatform waar je toekomstige trends in wonen, werken en leven kunt verkennen. Living Tomorrow zal verschillende innovaties en beleidsstrategieën rond mobiliteit, die vanuit de Vlaamse overheid opstarten of lopende zijn, bekend maken bij stake­holders en het brede publiek via demoruimtes. 

Een voorbeeld is de digitale beleving van combimobiliteit en Hoppinpunten of de mogelijkheden van autonome (binnenvaart)technologie bij een tekort aan bestuurders. Niet alleen belichten de demo’s de verschillende voordelen van innovatieve concepten, ze tonen ook aan hoe via doelgerichte innovatie de behoeften van gebruikers kunnen bevredigen en specifieke problemen kunnen oplossen. Door het beleid uit te leggen en feedback te verzamelen, wordt bovendien de dialoog met het publiek aangewakkerd. Living Tomorrow zal jaarlijks een drietal demo’s ontwikkelen die afgestemd worden op de verschillende hefbomen uit de mobiliteitsvisie 2040. 

Voor de uitvoering van deze overeenkomst wordt een coördinatiewerkgroep opgericht die minimaal 1 keer per kwartaal samenkomt.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details