Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Digitalisering vermindert de CO2-uitstoot in de bouw

Digitalisering vermindert de CO2-uitstoot in de bouw

De bouwsector is voor 39% verantwoordelijk voor de internationale CO2-uitstoot. “Met een verdergaande digitalisering wordt het mogelijk om de CO2-uitstoot bij een project tot 30% te verminderen en de circulariteit van materialen te bevorderen,” stelt Kevin Richardson, divisional manager van MTWO voor België en Luxemburg tijdens een Panasonic Toughbook partnerdag voor de bouw. “Een geïntegreerd BIM 6D-bouwcloudplatform vergemakkelijkt de samenwerking in bouwprojecten en voorkomt ontwerp- en ontwikkelingsfouten. De zesde dimensie geeft een beeld van de CO2-impact van de gebruikte materialen.”

MTWO is een 6D construction cloud platform dat de hele organisatie toelaat om efficiënter samen te werken met elkaar en met andere constructiepartners, leveranciers, klanten en overheidsdiensten. Projecten worden beheerd in 2D of 3D en worden direct gekoppeld aan 4D (tijd/planning), 5D (kostprijs) en 6D (CO²-invloed). Het platform verbindt alle betrokken partijen met alle informatie over planning, kosten, duurzaamheid, materialen, exploitatie en onderhoud. Door doordacht en planmatig de digitalisatie op te zetten, worden oorzaken van faalkosten en vertragingen structureel vermeden en worden schaarse mankrachten en grondstoffen efficiënter ingezet.

Tot 30% minder CO2-uitstoot

Digitalisering in de bouw zorgt voor een inzichtelijker bouwproces. De planningen zijn realistischer en de bouwkosten beter beheersbaar. Door op de bouwplaats aanpassingen in het ontwerp meteen te digitaliseren en te delen met alle projectpartners, gaat de productiviteit omhoog en wordt de kans op fouten kleiner. Daardoor zorgt de digitale transitie voor een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot op bouwplaatsen. Richardson: “door het reduceren van ontwerp- en ontwikkelingsfouten tijdens het bouwproces kan de CO2-uitstoot op bouwprojecten tot 30% worden verminderd.”

Het digitale kantoor op de bouwplaats

Daarom heeft Panasonic Toughbook samen met het Zwitserse Kibag een mobiel digitaal kantoor ontwikkeld waarin alle mobiele technologie is geïnstalleerd die nodig is om informatie en workflows digitaal beschikbaar te maken op de bouwplaats. Dit mobiele digitale kantoor is een kleine container die is voorzien van een Panasonic Toughbook G2-tablet met dockingstation en een hoge-resolutie 4K, 49″ Panasonic Pro Display uit de SQ1-serie met ingebouwd Cynap Pure Wireless Presentation System. Een 4G Wi-Fi-router met buitenantenne zorgt voor de stabiele netwerkverbinding. De container zelf kan flexibel worden ingezet op verschillende bouwplaatsen.

In dit digitale kantoor kunnen externe partners en bouwvakkers via de draadloze interface hun content vanaf hun mobiele telefoons, tablets of notebooks delen. Uitvoeringsverslagen, werkinstructies, orders, leveringsdocumenten, logistieke processen of rapportages kunnen onmiddellijk op de bouwplaats worden bekeken en digitaal verwerkt. Dit verhoogt de nauwkeurigheid die cruciaal is in het bouwproces. Onjuistheden worden direct opgemerkt en kunnen gelijk worden aangepast waardoor het dure herstelwerkzaamheden achteraf worden voorkomen. Met een digitaal kantoor op de bouwplaats kunnen de architecten, toeleveringspartners, bouwvakkers en inspectiespecialisten ter plaatse overleggen, de situatie visualiseren en de oplossing direct implementeren.

Een video over de werking van het digitale kantoor dat Kibag en Panasonic samen hebben ontwikkeld is hier te bekijken: https://bit.ly/KibagCS.

Voor meer informatie: www.toughbook.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details