Airobot
01:14
17-09-2018

Drones verzamelen zeer nauwkeurige data over de werf

Drones uitgerust met de juiste technologie laten toe om zeer nauwkeurige data te verzamelen over de werf. Het Hasseltse dronebedrijf Airobot levert drones die gegeorefereerde data op de centimeter nauwkeurig verzamelen, nuttig voor onder meer volumemetingen op bouwwerven. Met behulp van hoogkwalitatieve camera’s is ook gedetailleerde werfinspectie mogelijk. 

“Ons bedrijf levert totaaloplossingen om heel nauwkeurige gegeorefereerde data te verzamelen met behulp van drones”, vertelt Kristof Beenders, mede-zaakvoerder van Airobot. “Dit is dezelfde informatie die een landmeter vandaag verzamelt met zijn landmeterstok om op de centimeter nauwkeurig een terrein in kaart te brengen of volumemetingen van grondverzet uit te voeren, maar met een drone kan dit sneller en efficiënter. Daarnaast legt Airobot zich toe op alles wat met inspectie van bovenaf te maken heeft. Een hoogkwalitatieve camera maakt beelden waaruit wij nuttige informatie halen. Hoeveel grond is er juist aan- of afgevoerd? Waar liggen de funderingen? Liggen ze op de juiste plaats? Zit het juiste type wapening in de grond? Dat zijn het soort vragen waar Airobot een antwoord op biedt.”  

Airobot levert totaaloplossingen. Dit houdt in dat de klant naar Airobot stapt met de vraag om bepaalde informatie over zijn activiteiten te verzamelen. Airobot levert een makkelijk te besturen drone waarmee de klant precies die informatie kan verzamelen, met geïntegreerde software waaruit hij volledig automatisch de nodige data kan halen. 

Airobot
Een drone kan op de centimeter nauwkeurig een werf in kaart brengen of volumemetingen van grondverzet uitvoeren. 

Werfopvolging
“Een van de veelgebruikte toepassingen is as-builtverificatie”, vertelt Kristof Beenders. “Met behulp van een drone kunnen we zeer snel een digitaal naslagwerk leveren dat ons op de centimeter nauwkeurig vertelt hoeveel vierkante meter weg er is gestort, of de markeringen zijn aangebracht, of er eventueel nog gaten in de weg zitten… Onze drones zijn zeer sterk in de digitale opvolging van het onderhoud van de weginfrastructuur. Ook werfopvolging is met een drone te optimaliseren. Zo kan de drone op regelmatige tijdstippen beelden maken van de werfomgeving om na te gaan of de planning op schema zit.”

Uitermate geschikt voor de infrasector is de Z-Mapper, een professionele drone die weerbestendig is en een langere vluchttijd heeft tot 30 minuten. 

Tekst | Liesbeth Verhulst    Beeld | Airobot
Uitgelichte afbeelding: 
De Z-Mapper is uitermate geschikt voor de infrasector. 

GROND/WEG/WATERBOUW partners

DronesVDAB