Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Duizendste 3D-gps-sturing in gebruik genomen

Duizendste 3D-gps-sturing in gebruik genomen

Op 15 november 2018 vierde navigatie- en sturingsspecialist Topcon een heuglijke mijlpaal. Die dag werd immers de duizendste Topcon 3D-gps-machinesturing in gebruik genomen. Dat deze geïnstalleerd werd op een gloednieuwe graafkraan van Aannemingsbedrijf Aertssen, is allerminst toeval. De Antwerpse firma spitst zich onder meer toe op complexe grond- en graafwerken en maakt daarbij maar al te graag gebruik van gesofisticeerde 3D-gps-technologie. Dat dit wel degelijk zijn vruchten afwerpt, blijkt uit een hele reeks knappe projecten zoals de uitbreiding van natuurreservaat Het Zwin in Knokke-Heist.

Taluds, hellingsgraden, graafdieptes…: grondwerkers moeten met allerhande zaken rekening houden en staan vaak voor de moeilijke taak om een maagdelijk vlak terrein om te toveren tot een veranderlijk reliëf met verschillende niveaus. 3D-gps-technologie is daarbij zeker geen overbodige luxe, weet ook Sven Goovaerts, hoofdlandmeter bij Aannemingsbedrijf Aertssen: “We hebben onlangs een Topcon 3D-gps-systeem laten installeren op onze nieuwste graafmachine, een Komatsu 360 ‘Long Reach’. Het gaat om een gesofisticeerd graafindicatiesysteem, dat uitgaat van een inventief samenspel tussen twee gps-antennes, een 3D MC-i4-ontvanger, TS-i3-sensoren en een touchscreen in de cabine.”

Duizendste 3D-gps-sturing

De duizendste Topcon 3D-gps-machinesturing is geïnstalleerd op een gloednieuwe graafkraan van Aannemingsbedrijf Aertssen.

Zeer gebruiksvriendelijk
Aertssen is zeker niet aan zijn proefstuk toe. Het beschikt intussen over een dertigtal machines met een Topcon gps-sturing. “Voornamelijk graafmachines van 15 tot 50 ton, maar voorts hebben we ook gps-gestuurde bulldozers, wielladers en walsen in het gamma”, zegt Sven Goovaerts. “Op 70 à 80 % van onze werven maken we op een of andere manier gebruik van gps-technologie. Heel wat klanten vragen er expliciet naar, want ook voor hen is het uiteraard voordelig (sneller, accurater en efficiënter). Een andere belangrijke meerwaarde is de gebruiksvriendelijkheid van de Topcon 3D-gps-systemen. Zelfs machinisten die nog nooit met gps gewerkt hebben, kunnen er na een korte initiatie meteen mee aan de slag. De touchscreeninterface is bovendien aan te passen aan ieders persoonlijke voorkeuren (schermindeling, diverse aanzichten, enzovoort), waardoor onze machinisten zich alles zeer snel eigen kunnen maken.”

Modelleren in plaats van uitzetten
De steile opmars van 3D-gps-technologie heeft niet alleen de job van de machinisten, maar ook die van de landmeters bij Aertssen aanzienlijk veranderd. “Performante 3D-gps-systemen beperken het intensieve uitzetwerk tot een absoluut minimum. De tijd van piketjes slaan en manueel hoogtes opmeten is goed en wel voorbij”, legt Sven Goovaerts uit. “Het gros van onze tijd kruipt nu in het modelleren. We zetten de 2D-plannen van de klant om naar een gedetailleerd 3D-model, dat we inladen in de 3D-gps-gestuurde machine. Het 3D-model wordt gevisualiseerd op het touchscreen van de machinist, die in real time info krijgt over zijn positie, de gewenste hoogtes, enzovoort. Aanvankelijk moesten we die modellen nog handmatig inladen met behulp van een USB-stick, maar tegenwoordig kunnen we alles vanop afstand uploaden dankzij het Sitelink 3D-platform van Topcon. Dat bespaart ons veel tijd en tal van verplaatsingen.”

Duizendste 3D-gps-sturing

“De Topcon 3D-gps-systemen zijn zeer gebruiksvriendelijk. Zelfs machinisten die nog nooit met gps gewerkt hebben, kunnen er na een korte initiatie meteen mee aan de slag”, aldus Sven Goovaerts.

Vruchtbare wisselwerking
Aertssen voert quasi dagelijks mooie projecten uit met behulp van de Topcon 3D-gps-technologie. Denk bijvoorbeeld aan de grootschalige uitbreiding van natuurreservaat Het Zwin in Knokke, waarvoor al bij al meer dan een miljoen kubieke meter grondverzet nodig is. “Het is fascinerend om te zien hoe zelfs de meest complexe ontwerpen tot op de millimeter precies gerealiseerd worden”, aldus Sven Goovaerts. “Het 3D-ontwerp dat je hebt opgesteld op je pc zie je enkele weken later terug in de praktijk, inclusief alle taluds, extra verdiepingen en niveauverschillen. Maar er is uiteraard altijd ruimte voor verdere verbetering. Vandaar dat we steeds de vinger aan de pols proberen te houden en geregeld handige nieuwigheden implementeren in onze manier van werken. Omgekeerd geven we ook feedback als we merken dat er bepaalde zaken beter kunnen. We merken dat Topcon wel degelijk rekening houdt met onze input, want in nieuwe versies van hun systemen zijn die verbeteringen meestal ook effectief doorgevoerd. We kunnen dus met recht en reden spreken van een vruchtbare wisselwerking.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details