Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Duurzaam bouwen met stalen damplanken
Elektrische vlamboogoven – Belval, Luxemburg.

Duurzaam bouwen met stalen damplanken

Nooit eerder was duurzaamheid zo belangrijk binnen de mondiale bouwwereld. Toch hebben energie-intensieve sectoren, zoals de staalindustrie, hun reputatie tegen als het op CO2-uitstoot aankomt. Onterecht, want de Luxemburgse staalfabrieken van ArcelorMittal startten 20 jaar geleden al met milieuvriendelijker productieprocessen. Dankzij de omschakeling van hoogovens naar elektrische ovens slaagt de staalgigant er bij de productie van damplanken in om de CO2-emissie met 85 % terug te dringen. 

Bij het verwerkingsproces van ijzererts met gebruik van hoogovens komt er ongeveer 2400 kg CO2-eq per ton staal vrij. Eind vorige eeuw schakelden de Luxemburgse staalfabrieken van ArcelorMittal, waaronder de damwandfabriek in Belval, over naar staalproductie met elektrische vlamboogovens. Deze productietechniek zorgt voor een daling van het benodigde energieverbruik met meer dan 50 %. Daarnaast is steenkool als energiebron niet langer nodig, waardoor de CO2-uitstoot drastisch vermindert. Het begin van een milieu­vriendelijke transformatie! 

Een mijlpaal in circulariteit 

Het staal werd vanaf dat moment geproduceerd met gerecycleerd staal als grondstof, wat een belangrijke bijdrage betekende voor de circulaire economie. Daarnaast is er nog het hergebruik van de damplanken zelf. Bij tijdelijke toepassingen zoals kerende wanden voor bouwputten, kunnen de damplanken na gebruik getrokken worden voor later hergebruik. Ze kunnen, afhankelijk van het type en de toepassing, tot wel tien keer opnieuw ingezet worden. Bedrijven kunnen kiezen voor huur- of koop-terugkoopformules. Een belangrijke bijdrage in de circulaire benadering.

Schematische voorstelling: staalproductie met elektrische ovens.

Eco-damplanken 

ArcelorMittal bracht in 2018 damwanden op de markt onder het label EcoSheetPileTM. Kenmerkend voor de productie ervan is de lage emissie van slechts 520 kg CO2-eq per ton afgewerkt product. Dit betekent een daling van de CO2-uitstoot van bijna 80 % in vergelijking met het productieproces met hoogovens. Het EPD-certificaat (Environmental Product Declaration) toont gunstige milieuprestaties gebaseerd op de productie met elektrische vlamboogovens uit 100 % gerecycleerd staal.

Dé circulaire transitie

Dit jaar legt ArcelorMittal de lat nog hoger met de nieuwe EcoSheetPile PlusTM-serie. Deze productie maakt gebruik van 100 % hernieuwbare energie, waarbij de CO2-­voetafdruk verder daalt tot slechts 370 kg CO2-eq per ton damwand (GWP-productiefase ­A1-A3). Dit ligt ongeveer 30 % lager dan bij de EcoSheetPile™-serie en levert 85 % minder uitstoot op dan damwanden vervaardigd uit de conventionele staalproductie met hoogovens. 

Focus op re-use, recycle én reduce

Dat de EcoSheetPile-serie een referentie is op het vlak van duurzaamheid en circulariteit lijdt geen twijfel. Door de jaren heen zijn ze systematisch geoptimaliseerd om dezelfde belastingen te kunnen opnemen met minder staal. Dit is gerealiseerd door de geometrische vorm van de damplanken te verbeteren en door hogere staalkwaliteiten te ontwikkelen. Zo is er de afgelopen vijftig jaar tijd een gewichtsbesparing van ongeveer 50 % gerealiseerd. Het resultaat van jarenlange research en development. Minder staal als grondstof, betekent opnieuw een minder grote impact op het milieu. En zo is de duurzaamheids­cirkel rond. 

Tunnel onder spoorweg te Lokeren. ©Kristof Pieters

De ultieme duurzaamheidstoets

Factcheck bij toepassingen in de civiele bouw. Hoe scoren de EcoSheetPileTM-damwanden ­tegenover grond- en waterkeringen op basis van beton? Ze doorstaan de duurzaamheidstoets met verve! “Onafhankelijke impact­studies voor waterbouw- en infrastructuurprojecten laten zien dat innovatieve ontwerpen met de EcoSheetPileTM-series de uitstoot van broeikasgassen kunnen verminderen tot 58 % voor de volledige LCA-scope (van wieg tot graf) vergeleken met conventionele uitvoeringsmethoden,” licht Johan Branders, Technical Sales Engineer toe. Met de recente introductie van de EcoSheetPile PlusTM-serie zal dit resultaat nog aanzienlijk verbeteren.

Kortom, de duurzaamheidsstrategie van ­ArcelorMittal levert oplossingen voor een groenere wereld.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details