Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Duurzaam watermanagement in Oudsbergen dankzij poreuze buizen
De keuze voor poreuze buizen in plaats van een open gracht levert heel wat voordelen op.

Duurzaam watermanagement in Oudsbergen dankzij poreuze buizen

Het belang van een correct en duurzaam watermanagement wordt steeds belangrijker. Dat bleek ook in een rioleringsproject in Oudsbergen waar volop werd ingezet op maximale buffering en infiltratie via poreuze buizen. Voor de productie en levering van de poreuze betonbuizen deed hoofdaannemer Willemen Infra beroep op TUBOBEL, lid van FEBELCO en specialist in prefab betonnen rioleringsproducten “We zijn uiteraard trots om ons steentje bij te dragen aan een duurzamer watermanagement”, aldus Evert Lemmens, voorzitter van FEBELCO en co-CEO bij TUBOBEL Group.

In totaal leverde TUBOBEL 3,7 km aan poreuze buizen.

FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. Binnen FEBE groepeert FEBELCO de fabrikanten van betonbuizen en toebehoren. De beroepsvereniging vertegenwoordigt de fabrikanten van betonproducten die nodig zijn voor de opvang, het transport, de behandeling, de buffering en de infiltratie van water. En dat laatste thema speelt een hoofdrol in het rioleringsproject in Oudsbergen. 

Het belang van een correct en duurzaam watermanagement wordt steeds belangrijker. Dat bleek ook in een rioleringsproject in Oudsbergen waar volop werd ingezet op maximale buffering en infiltratie via poreuze buizen.

In totaal leverde TUBOBEL 3,7 km aan poreuze buizen. Evert Lemmens: “Die buizen worden gebruikt om het grondwater maximaal te bufferen en langzaam te laten infiltreren om zo het grondwater op peil te houden. Indien overtollig water niet gebufferd kan worden door de rioleringsstreng, wordt het via een overstortconstructie naar een wadi geleid. De keuze voor poreuze buizen in plaats van een open gracht levert heel wat voordelen op. Er wordt aan publieke ruimte gewonnen, aangezien een gracht zou leiden tot een smallere straat en gevaarlijkere verkeerssituaties. De prefab buizen zorgen voor idealere temperatuurcondities waardoor minder water wordt verspild via verdamping. En het is ook een financieel interessante oplossing doordat de onderhoudskost van poreuze buizen vele malen lager is dan het onderhouden van een open gracht. Beter voor het milieu, de samenleving en de portemonnee dus.”

Het Climate Concrete gamma bestaat uit cementvrije betonproducten met een minimale CO2-uitstoot.

De nieuwe gewestelijke hemelwaterverordening, die in oktober van kracht wordt op privéterrein en later voor het openbaar terrein, verplicht om, waar mogelijk, zoveel mogelijk bovengronds te infiltreren, bijvoorbeeld door middel van grachten. “Tenzij de bouwheer gefundeerd kan motiveren dat een ondergrondse buffering de betere oplossing is. En dat was in dit project in Oudsbergen, gezien de beperkte ruimte, absoluut het geval”, besluit Evert Lemmens.     

Nieuw: cementvrije buis op basis van gepolymeren

Tubobel group introduceert een nieuw productgamma ‘Climate Concrete’. “Dit gamma past in onze missie en visie om actief bij te dragen tot een verbeterd water- en klimaatmanagement”, vertelt co-CEO Evert Lemmens. Het Climate Concrete gamma bestaat uit cementvrije betonproducten met een minimale CO2-uitstoot.

Evert Lemmens: “Het eerste product dat we binnen dit gamma lanceren zijn de Geoprime® buizen: ongewapende ronde buizen voor  transport en buffering van afval- of regenwater. Door de CO² reductie tot 80% heeft dit product een grote positieve impact op de ecologische voetafdruk. Verder hebben Geoprime buizen dezelfde sterkte als buizen van traditioneel beton, ook hebben deze buizen een verhoogde chemische resistentie die momenteel nog onderzocht en gekwantificeerd wordt. De eigenschappen van Geoprime® binder zijn evenwaardig aan cement.”

Geoprime® buizen voldoen aan alle standaard producttesten volgens EN1916 en NBN B 21-106. “Voorlopig staat de certificering nog niet op punt, maar ook daar komt weldra verandering in. Zo is er intussen een werkgroep binnen BUtgb – met daarin Aquafin, Farys, Fluvius en Pidpa vertegenwoordigd – die zich zal buigen over de certificeringsparameters voor de de Geoprime® buizen”, aldus Evert Lemmens.

Op de VLARIO-dag eind maart stelde TUBOBEL het Climate Concrete-gamma en de nieuwe Geoprime® buis voor aan het grote publiek.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details