Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Duurzaamheid, digitalisering en innovatie bij Dura Vermeer
Dura Vermeer is bij Windplanblauw verantwoordelijk voor het ontwerp van de funderingen voor de windmolens en de wegen op het windmolenpark.

Duurzaamheid, digitalisering en innovatie bij Dura Vermeer

Zijn functie is een bijzondere, een functie die een paar jaar geleden nog niet bestond. ‘BIM-regisseur’, staat er op het visitekaartje van Koen Verbruggen, werkzaam bij Dura Vermeer. “Mijn afdeling bestaat nu een aantal jaar en draagt bij aan de drie vernieuwingsambities van Dura Vermeer”, vertelt Koen. “Dat zijn Duurzaamheid, Digitalisering en Innovatie.”

Infrakit verschaft uitvoerders bij Dura Vermeer inzicht dat voorheen alleen de maatvoerder kon geven.

Samenwerking bij grondwerken

“Voor grondwerken werken we samen met Infrakit”, legt Koen uit. “Binnen een project zijn er altijd meerdere partijen die informatie nodig hebben en die informatie genereren. Vroeger stond deze informatie op aparte tekeningen, dat werkte fouten in de hand. Door alles in een up to date 3D model te hebben staan, beschikt iedereen over de juiste informatie en is hetgeen er aangeboden wordt actueel. Het werk van mijn afdeling is het op elkaar laten aansluiten van de aangeleverde digitale gegevens.” Infrakit is bij Dura Vermeer in beeld gekomen bij de uitvoering van regionale projecten. “Door gebruik te maken van Infrakit lieten we bij deze kleinere projecten uitvoerders, maatvoerders en grondwerkers met elkaar samenwerken. Een mooi voorbeeld is het gebruik van piket paaltjes, vroeger was dat op basis van handmatig meetwerk, maar dat gebeurt nu op basis van GPS. Dat betekent dat de uitvoerder geen visuele controle meer heeft op wat er in het veld gebeurt. Met Infrakit krijgt hij toch alle benodigde inzichten, omdat we de uitzetpunten en 3D modellen daarmee visualiseren op pc en tablet. Zowel de machinist als de uitvoerder profiteren dus van het instant ter beschikking hebben van de juiste data.”

Dennis vult aan: “Dat eerste contact is er gekomen bij de uitvoering van een rioleringsreconstructie. De samenwerking is zo succesvol, dat Infrakit door Dura Vermeer nu ook bij grotere projecten wordt ingezet.” Koen: “De eerste twee grotere projecten met Infrakit zijn voor ons pilots, om te kijken of we deze werkwijze integraal willen doorvoeren op alle projecten.”

Rob de Graaf, uitvoerder bij Windplanblauw.

Windplanblauw

In Swifterbant komen 37 landgebonden windturbines, onder de naam ‘Windplanblauw’. Dura Vermeer is verantwoordelijk voor het ontwerp van de funderingen voor de windmolens en de wegen op het windmolenpark. “We hebben het over zo’n 20 km parkweg”, schetst Koen. “Het gebied bestaat uit weiland met een oppervlakte van zo’n 20 km x 20 km. Er is sprake van meerdere grondeigenaren, met bijbehorende erfgrenzen. Onze projectambitie is alles in 3D te ontwerpen, ook het grondwerk, om te komen tot een integraal coördinatiemodel in 3D. Alle grondwerk wordt met behulp van GPS gedaan en de uitvoerder krijgt inzicht via Infrakit. Ook de infrakeuringen doen we op basis van metingen in plaats van formulieren.”

Dennis vult aan: “Door de GWW-keuringen op basis van metingen via Infrakit te laten lopen, kan je alle meetgegevens van maatvoerder en uitvoerder visueel maken op één plek. Dat schept de mogelijkheid om tijdens het proces het opleverdossier te maken, waar de as built gegevens onderdeel van zijn. Overige documenten zijn bijvoorbeeld tekeningen, 3D modellen en gemaakte foto’s.”

Koen: “Via Infrakit sturen we op afstand 3D modellen naar de machines.”

Machine updates op afstand

Bij Windplanblauw is Infrakit niet gekoppeld aan het materieel via 3D machinebesturing, maar op een ander windpark van Dura Vermeer wel. Koen licht toe: “Via Infrakit sturen we op afstand 3D modellen naar de machines. Er hoeft dus niemand meer met een USB-stick langs al het materieel. De uitvoerder kan de machinist ook de opdracht geven om meetpunten op te nemen met zijn machine, zodat de voortgang van het proces op een toegankelijke manier digitaal inzichtelijk wordt.”

Infrakit verschaft uitvoerders bij Dura Vermeer inzicht dat voorheen alleen de maatvoerder kon geven. “Infrakit zorgt op deze projecten voor een reductie in faalkosten, stilstand en verbetert de samenwerking tussen maatvoerder en uitvoerder”, aldus Koen. “Infrakit verzorgt op deze projecten de ‘single source of truth’ met betrekking tot gps en grondwerk waarin data van eigen en externe partijen samen komen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details